Hlavní obsah

Kvůli dětem se nemůžu rozvést!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti by měly vyrůstat v úplné rodiněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tento pocit trápí nejednu matku, která v manželství není spokojená, ale zdráhá se děti připravit o tátu. Zvláště, pokud ony na něm lpí a on se jim věnuje. Je taková oběť správná a ku prospěchu? Jak kdy.

Článek

Jistě je ideální, aby děti vyrůstaly v úplné, harmonické rodině. Někdy ale zjistíte, že k partnerovi už nic necítíte, někdy vám jde na nervy vším, co dělá nebo řekne. Nebo se zamilujete do někoho jiného a máte pocit, že vám bez něj život takzvaně proteče mezi prsty. Ale vztah mezi dětmi a jejich otcem vám brání se odhodlat k rozvodu nebo rozchodu.

Existuje mnoho šancí, že takovou krizi překonáte a rodina se „dá dokupy" a nebudete litovat, že jste vydržela. Zbyde jenom vzpomínka na období, o kterém si můžete vyprávět s přítelkyněmi. V jiných případech se ale může ukázat, že vaše snaha setrvat v partnerském vztahu za každou cenu byla nejen zbytečná, ale dokonce nikomu nijak nepomohla. Ba naopak.

Děti tátu zbožňují

„Většina žen, pokud manželství není vysloveně konfliktní, nechce ublížit partnerovi a hlavně dětem, pokud jsou na otce fixované. Potencionální rozvod pak vnímají jako projev svého sobectví, které se snaží potlačit," uvádí poradenský psycholog Martin Weissman. „Zábrany a zvažování všech pro a proti, snaha brát ohled na okolí a chtít zejména pro děti to nejlepší je zcela přirozené," dodává.

Každopádně bývá vztah mezi dětmi a otcem tou nejtěžší překážkou. „Roli tu hrají také obavy, že děti nejenže budou nešťastné, ale zároveň se obrátí proti matce, pokud rozvod způsobila ona," připomíná další aspekt problému Martin Weissman. Nemluvě o tom, když lze očekávat, že otec by rozvodem a nedostatečným kontaktem s dětmi trpěl a nijak to před nimi netajil.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vztah mezi otcem a dítětem je nenahraditelnýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak to řešit?

Snaha rodinu udržet a rozmyslet si, zda další soužití skutečně nemá šanci, by mělo být na prvním místě. „Každý, ať už sám, nebo s pomocí odborníků, by měl pečlivě zvážit, jestli z jeho hlediska situace dospěla k nutnosti tak radikálního rozhodnutí, jako je rozvod, respektive rozchod. Měl by si vybavit hezké chvíle, které rodina zažila, co partnery spojovalo nebo dosud spojuje. Jestli to dobré lze obnovit. Nechat si na takovou rozvahu čas a zkusit nastolit situace, v nichž by se rodina opět stmelila," doporučuje psycholog Martin Weissman.

Pokud ovšem není východiska, nemá naopak příliš smysl se radikálnímu řešení vyhýbat. „V minulosti měly ženy daleko podřízenější roli, takže pokud neměly dost odvahy k rozvodu, dokázaly vesměs velmi přesvědčivě nést svůj úděl i v neuspokojujícím vztahu. Dnes se obávám, že většina žen nedokáže svoji nespokojenost s vlastním životem tak dobře zastírat. Takže dětem sice zůstane táta, ale atmosféra v rodině není úplně zdravá, což děti vycítí," míní psycholog. Proto v takových situacích doporučuje spíše rozchod. Ovšem za předpokladu, že ten, kdo se chce rozvést, vynaloží již předem maximální úsilí o minimalizaci konfliktů a dopadů na děti.

Děti jako rukojmí

Odborníci se shodují v tom, že otevřené konflikty před dětmi, jejich popuzování proti jednomu či druhému rodiči či jakékoli citové vydírání je pro jejich vývoj to nejhorší. „Pokud má matka pocit, že k něčemu takovému ze strany otce dojde, není se co divit jejím obavám z rozvodu. Ať už jde o jeho skutečně hluboký vztah k dětem nebo snahu jejich prostřednictvím vydírat a udržet si ji," uvádí psycholog. Podle něj je třeba v každé situaci hledat racionální řešení a přesvědčit partnera, aby neubližoval svým chováním dětem. Nicméně ustoupit jen ze strachu nebývá tou pravou zárukou spokojené rodiny pro nikoho ze zúčastněných.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nepoužívejte děti jako zbraňFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Krize překonána?

„Jednu dobu jsem o rozvodu vážně uvažovala. Ani jsem neměla nikoho jiného, ale s manželem jsme se odcizili, ten domácí stereotyp mě ubíjel, toužila jsem být s dětmi bez něj. Ale netroufla jsem si, protože kdykoli jsem viděla, jak se na něj těší, jak on na nich visí... Vím, že by se obrátilo proti mně," vyprávěla nám máma dvou dětí Sabina. Podstatné je, že se jim podařilo si postupně leccos vyříkat a nalézt model soužití, jaký ji alespoň relativně uspokojoval. „Nevím, jestli mám litovat, že jsem o něco přišla, nebo jestli to je takhle to nejlepší. Každopádně fungujeme jako rodina, děti mají zázemí, s manželem si vycházíme všemožně vstříc," rekapituluje Sabina svůj další osud. Připouští, že má kamarádky, které našly odvahu se rozvést a všechno jim klape, včetně vztahu s dětmi. Zná ale i takové, kterým rozvod vztah s dětmi přinejmenším na čas hodně rozvrátil.

Jak z její zkušenosti, tak z vyjádření odborníků plyne jasný závěr: Vždy je na zváženou, zda dětem více ublíží rozvod nebo život v rodině, kde panuje napětí a nedostatek vzájemného porozumění.

Pokud jste vy podobné dilema samy prožívaly nebo znáte tento typ obtížné situace ze svého okolí, podělte se o svůj názor s námi i ostatními čtenářkami na info@prozeny.cz. Těšíme se na vaše příspěvky.

Reklama

Načítám