Hlavní obsah

Kynuté borůvkové koláče

Hodnocení:
(33)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Borůvek, malin a ostružin je nyní v lese požehnaně. Nevíte co s nimi? Vyzkoušejte kynuté borůvkové koláče, určitě vás i vaše nejbližší příjemně potěší.

Ingredience pro:
15 koláčků
Těsto
  • 6 hrnků hladké mouky
  • 1 hrnek rozpuštěného másla
  • 2 hrnky mléka
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 kostka droždí
  • 1 špetka soli
  • 2 ks vejce
Žmolenka
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
Náplň
  • 250 g tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 1/4 hrnku cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 500 g borůvek
Článek

Postup

Krok 1: Odeberte trochu mléka a cukru a spolu s droždím dejte do hrnečku na teplé místo, aby vznikl kvásek. Do mísy mezitím dejte mouku, do které vmíchejte špetku soli s cukr. Když kvásek nakyne, udělejte do mouky důlek, do kterého vylejete mléko, tuk, kvásek a vajíčka. Nejprve smíchejte vše vařečkou, pak vše zpracujte rukama tak, aby se těsto nelepilo. Nechejte ho kynout na teplém místě a pod utěrkou asi 30 minut.

Krok 2: Zatím, co těsto kyne, připravte si žmolenku a tvarohovou náplň. Obojí připravíte jednoduše – smícháním všech zmíněných ingrediencí, vynecháte jen borůvky.

Krok 3: Vykynuté těsto promíchejte vařečkou a vytvarujte z něj váleček, ze kterého pak vykrájejte stejnoměrně kousky – z uvedeného množství je to zhruba 15 koláčků.

Krok 4: V ruce si z jednotlivých kousků vytvarujte bochánek, do kterého udělejte prsty důlek a vyplňte ho tvarohovou náplní. Dejte na ni trochu borůvek a zasypte žmolenkou.

Krok 5: Pečte v troubě na 170 stupňů, dokud nebudou kraje krásně zlatavé – podle velikosti 30–40 minut. Asi deset minut před koncem pečení ještě lehce posypte zbylými borůvkami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.