Hlavní obsah
3,7
(15)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jak využít modré plody? Kromě slivovice můžete švestky proměnit ve skvělé podzimní koláče. Jen nečekejte, že vám doma dlouho vydrží. Zapráší se po nich okamžitě! Inspirujte se receptem na kynutý švestkový koláč s mákem.

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 125 ml mléka
  • 40 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
Na náplň
  • 250 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 180 g máku
  • 40 g bramborového škrobu
  • 1 ks žloutků
  • 140 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 40 g másla
  • 600 g švestek
Článek

Postup

01.

Vlažné mléko, lžičku cukru a kvasnice dejte do hrníčku, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy mezitím odvažte mouku, přidejte zbytek cukru, vejce a rozpuštěné máslo. Doplňte kvásek, těsto promíchejte, vařečkou uhněťte a dejte na 30 minut kynout.

02.

Tento čas využijte k přípravě náplně. Švestky rozkrojte na půlky a vypeckujte. Do hrnce nalejte mléko, smetanu, přisypte mák a směs 10 minut vařte. Pak přidejte škrob, žloutek, cukr, kůru z citronu a máslo, krátce nechte probublat a odstavte z plotny.

03.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. A jde se kompletovat! Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, kynuté těsto vyválejte na plát vysoký asi 4 mm a rozprostřete ho po formě. Vyplňte makovou směsí, vtlačte do ní švestky a dejte péct do trouby na 35 minut.

Související témata:

Načítám