Hlavní obsah

Kynutý švestkový koláč s mákem

Hodnocení:
(11)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Jak využít modré plody? Kromě slivovice můžete švestky proměnit ve skvělé podzimní koláče. Jen nečekejte, že vám doma dlouho vydrží. Zapráší se po nich okamžitě! Inspirujte se receptem na kynutý švestkový koláč s mákem.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 28 cm
Na těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 125 ml mléka
  • 40 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 1 vejce
Na náplň
  • 250 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 180 g mletého máku
  • 40 g bramborového škrobu
  • 1 žloutek
  • 140 g cukru krupice
  • kůra z jednoho citronu
  • 40 g másla
  • 600 g švestek
Článek

Postup

Krok 1: Vlažné mléko, lžičku cukru a kvasnice dejte do hrníčku, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy mezitím odvažte mouku, přidejte zbytek cukru, vejce a rozpuštěné máslo. Doplňte kvásek, těsto promíchejte, vařečkou uhněťte a dejte na 30 minut kynout.

Krok 2: Tento čas využijte k přípravě náplně. Švestky rozkrojte na půlky a vypeckujte. Do hrnce nalejte mléko, smetanu, přisypte mák a směs 10 minut vařte. Pak přidejte škrob, žloutek, cukr, kůru z citronu a máslo, krátce nechte probublat a odstavte z plotny.

Krok 3: Troubu předehřejte na 180 stupňů. A jde se kompletovat! Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, kynuté těsto vyválejte na plát vysoký asi 4 mm a rozprostřete ho po formě. Vyplňte makovou směsí, vtlačte do ní švestky a dejte péct do trouby na 35 minut.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 9. 2014

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.