Článek
Je to snazší, než byste čekali. Příprava luxusního čokoládového dezertu nevyžaduje žádné neobvyklé suroviny. A co víc? Dohromady jich potřebujete jen 5.
Na 12 lanýžů budete potřebovat: kůru z ½ pomeranče, 120 g smetany ke šlehání, 20 g třtinového cukru, 50 ml šťávy z pomeranče, 15 g kakaa + na obalení, 100 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (alespoň 70%)
Postup:Pomerančovou kůru vložte do hrnečku a zalejte vroucí vodou, slejte do sítka, opět vložte do hrnku a přelejte horkou vodou. Kůru spařte celkem 7x, aby se zbavila hořkosti.
Do kastrůlku nalejte smetanu, pomerančovou šťávu (případná dužina není na škodu), přidejte cukr, kakao a nastrouhanou kůru. Za občasného míchání přiveďte k varu. Minutu vařte, odstavte z plotny a vmíchejte rozlámanou čokoládu. Hmotu nechte zchladnout, aby byla tuhá.
Z hmoty tvarujte lanýže. Obalte v kakau. Skladujte v chladu.
Prahnete po dalším čokoládovém potěšení? Zkuste čokoládové kobližky nebo banánový dort s čokoládovou ganache.
Také milujete čokoládu?