Hlavní obsah

Leden, ke krbu vlezem...

Foto: Gazcom

Plynový krb v nástěnném provedeníFoto: Gazcom

Reklama

Romantiku a pohodu plápolajícího ohně ocení snad každý z nás. Že si ji ale může málokdo dovolit, protože bydlí v paneláku nebo bytovce? Omyl! V poslední době dřevěná polínka velmi často nahrazují krby na elektřinu nebo plyn.

Článek

Důvody, proč se lidé v případě krbových vložek vzdávají klasiky, mohou být různé. Kromě omezeného prostoru a bydlení, je to hlavně jednoduchá a nenáročná obsluha, ušetříme si i čas spojený s obstaráváním paliva.

Když plápolá žárovka

Pro elektrické krbové vložky se většinou rozhodují obyvatelé bytů, kde není možnost vybudovat komín, který krb na dřevo opravdu potřebuje. Jde vlastně o elektrospotřebič, kde je zdrojem „ohně" žárovka s příkonem do 40 wattů. Instalace krbu je velmi jednoduchá - prakticky ho pouze přistavíme ke stěně. Elektrické krbové vložky však slouží nejen na okrasu, ale dokážou být i užitečné, protože topí - teplý vzduch je vháněn do místnosti přes ventilátor. Přístroje jsou vybaveny termostatem se stupnicí od 0 do 9, který se automaticky zapíná a vypíná.

Foto: elektrickekrby.cz

Dokonalou iluzi pravého ohně vytvoří i elektřinaFoto: elektrickekrby.cz

Z čeho a za kolik

Elektrické krbové vložky se vyrábějí v různých rozměrech jak v rovném, tak i rohovém provedení. Současný trh již dokonce nabízí typy nástěnné, připomínající plazmové televizory. Jak samotné vložky, tak i ostění se vyrábí v různém designu. Dopřát si můžeme dřevo v podobě mdf desky nebo dřevotřísky s povrchovou úpravou dýhy. V této roli se však dobře uplatní i kámen anebo kov. Elektrické vložky jsou vybaveny dálkovým ovládáním. Pořídíte je již od 6500 korun.

Plynová konkurence roste

Konkurencí pro elektřinu se stávají i plynové krbové vložky. Jejich pořízení je ve srovnání s prvním typem náročnější i nákladnější. Potřebují přípojku na plyn a speciální - takzvaný koaxiální komín. Ten má dva průduchy - jedním se přisává vzduch k hoření, druhým odcházejí zplodiny. Výhodnější je proto počítat s plynovou krbovou vložkou už při stavbě nebo rekonstrukci domu či bytu. V případě starších objektů je stávající komín třeba vyvložkovat nebo namontovat nový.

Foto: Gazcom

Plynový krb umožňuje pohled i ze dvou stranFoto: Gazcom

Také samotná instalace je náročnější, plynovou krbovou vložku je třeba obestavět. Samotný provoz je ale stejně jednoduchý jako u elektřiny. V případě jakékoliv poruchy se zastaví přívod plynu.

Na rozdíl od elektrické je plynová vložka i poměrně vydatným zdrojem tepla. Za hodinu vyprodukuje 8 až 12 kilowatt tepla. Ovšem většímu výkonu odpovídá i cena - samotnou krbovou vložku pořídíme od 70 000 korun, ale celková částka včetně přípojky a komína se bude pohybovat minimálně okolo 150 000 korun.

Přejeme krásné chvíle strávené u „ohně"...

Reklama

Související témata:

Načítám