Hlavní obsah

Lék na zlomené srdce: Na světě je prý první pilulka proti bolesti z lásky

Foto: Profimedia

Láska někdy bolí. Jak se vyrovnáváte se zlomeným srdcem vy?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bolest hlavy, zad, kloubů i menstruační potíže pomáhá prášek. Kéž by taky existoval i nějaký, který by tlumil bolest zlomeného srdce! Počkat, to není sci-fi! Vědci tvrdí, že mají zázračnou pilulku!

Článek

Lásce se nedá upřít živelní i ničivá síla. Vždyť zlomené srdce může mít člověk už ve školce, pak několikrát za svobodna – o manželství ani nemluvě! Někteří vědci, třeba kardiolog Ilan Wittstein z univerzity Johns Hopkins v Baltimoru, uznali pojem „syndrom zlomené srdce“ (nově teď také Takotsubo syndom) i v souvislosti s truchlením po úmrtí milované osoby.

Dřív se tvrdilo, že na takovou emocionální bolest lék neexistuje. Teď už to přestává platit. V Izraeli se objevil první případ užívání pilulek „proti bolestem z lásky“.

Nejsilnější cit? Někdy dost bolí!

Brian D. Earp je kognitivní vědec na univerzitě v Oxfordu, který tvrdí, že zamilovanost není nic víc než neurochemická reakce mozku, která se dá vyléčit antidepresivy v kombinaci s dalšími léky. V rozhovoru pro odborný magazín New Scientist uvedl, že farmaceutické firmy pracují na vývoji tabletky, která by mohla snižovat chtíč a upevňovat romantická partnerství u dospělých.

Pomocná ruka v nesnázích

„Nedávné studie mozku ukazují, že některé návykové látky a láska toho mají hodně společného. Obojí aktivuje chování, během kterého zapomínáme na jiné, méně důležité věci,“ uvedl. Chtěli byste si toto „chování“ koupit u lékaře? Nic není nemožné.

Foto: Profimedia

Mnoho vztahů se v dnešní době rozpadá, a tak se lidé stále častěji dostávají do situací, kdy trpí odchodem milovaného partnera...Foto: Profimedia

I když ještě neexistuje přesná odpověď, jak tenhle lék funguje, vypadá to, že má působit na nervovou soustavu tak, aby utlumil bolest, zvýšil sebevědomí a vytvořil něco jako pohodovější a méně citově zainteresovanou realitu. Ovšem zmíněný odborník naznačuje, že taková pomoc není pro každého!

„Představte si situaci, kdy láska člověka zasáhne tak hluboce a škodlivě, že to narušuje jeho schopnost racionálně uvažovat. To se týká třeba žen a domácího násilí, kdy dotyčné vědí, že by měly odejít, ale nedokážou rozbít citový vztah k partnerovi,“ vysvětluje Brian D. Earp s tím, že právě tyto toxické vztahy by měla pilulka léčit. „Ovšem podstoupit takovou léčbu lze pouze dobrovolně,“ dodává. Tak s tím asi problém nebude, spíš naopak.

Drogy, které nepotřebujeme?

„Samozřejmě, existuje hodně způsobů, jak se od někoho odpoutat, a to včetně strategií, které jsou prověřené staletími. Třeba vytváření odstupu, tedy fyzické vzdálenosti, je dobrý začátek. Moderní je i nechodit na sociální sítě,“ vyjmenovává s tím, že někdy ani tohle nestačí.

Foto: Profimedia

Co myslíte, je tu již doba, kdy budeme léky řešit i nešťastnou lásku?Foto: Profimedia

„Potíž je, že lidé příliš často chtějí řešit svoje trable za pomoci léků, které jim brání zabývat se skutečným problémem. Přitom, když se dostanete ze špatného vztahu, je třeba primárně přemýšlet o tom, co se stalo. Ne polknout tabletu a vrhnout se do nového partnerství,“ trefně dodává Brian D. Earp s poznámkou, že přesně takhle si farmaceutické společnosti veřejnost „vychovávají“.

Něco tě bolí? Máš starosti? Kup si tenhle lék a okamžitě se všechno vyřeší! První „dobrovolníci“ již mají tu zkušenost!

Nová éra rozchodů

Brian Earp přiznal, že ví o případu, když v Izraeli byla neoficiálně předepsána antidepresiva mladým studentům z důvodu snížení libida a testování vedlejších účinků léků na city, lásku a vztahy. Prý není jasné, zda byli studenti donuceni. „U dětí a mladistvých by něco takového mělo být protizákonné,“ komentoval odborník. Ale jak je vidět, nikdo se nezastaví před ničím. Budeme vůbec za pár let schopni rozejít se bez pilulek?

Tak co, myslíte si, že naše společnost potřebuje lék proti bolesti z lásky?

Načítám