Hlavní obsah

Letní strašák? Bradavice. Víme, jak na ně vyzrát!

Foto: thinkstock

Kdo nemá zkušenost s bradavičkami na chodidlech, je šťastný člověk!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé a slunečné letní dny vylákají mnohé z vás na koupaliště nebo k bazénu. Příjemně strávený den však může zkazit nevítaný host – bradavice. Tento kosmetický, a především zdravotní problém postihuje dospělé i děti a snadno se přenáší. Jak mu předejít a co s ním, když už na sobě bradavice objevíte? My to víme!

Článek

Pokud včas neodstraníte první bradavice, může dojít k jejich rozšíření a prodloužení léčby. „Nejčastějším místem výskytu bradavic jsou ruce a prsty na nohou, ale mohou být na kůži kdekoli,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. Méně často se tvoří na sliznicích, například v dutině ústní. Bradavice se mohou vyskytnout u všech věkových skupin. Nejčastěji se objevují u dětí a mladších osob. Důvod? Iniciátorem bradavic jsou totiž viry, proto záleží na stavu imunitního systému, jak jim dokáže odolat. A dětská obranyschopnost je na tento ,boj' ještě nevyzrálá. Navíc papilomaviry jsou přítomny především na podlaze, kobercích, bazénech a dalších plochách, kde se právě děti nejvíce pohybují.

Bradavice jsou zákeřné

„Bradavice se šíří kontaktem s jejich viry, k jejich přenosu může dojít nejen mezi rodinnými příslušníky, partnery nebo v dětských kolektivech, ale také na veřejných koupalištích, v saunách a na dalších místech s velkou koncentrací lidí," uvádí lékař. Bradavice se mohou projevit i za několik dní, týdnů až měsíců po setkání s virem.

Zbytečně jim nenadbíhejte

Jak se jim vyhnout? „Odpověď je velmi jednoduchá – dodržovat všude pravidla hygieny," říká kožní lékařka Anna Bican-Novotná. Na mysli tak má například návštěvu sauny bez plavek, stejně tak nošení pantoflí či žabek na koupalištích i bazénech, tak abyste nebyli bosi. Samozřejmostí je i sprchování mýdlem po koupání, střídání spodního prádla, nezůstávat dlouho v mokrém či zpoceném prádle, umývání si rukou a podobně. Jelikož bradavice souvisí s nízkou imunitou, doporučují odborníci i zvýšit příjem vitaminů!

Foto: thinkstock

Po zákroku odstranění bradavic můžete odejít domů i jen s náplastíFoto: thinkstock

Pokud se i tak stanete majitelem bradavic(e), existuje několik metod pro jejich odstranění:

1. Doma

Pokud chcete zkusit některé z domácích metod, přečtěte si náš článek Domácí finty, jak se zbavit bradavic. Na pomoc vám tak přispěchají třeba česnek, banánová slupka nebo tea tree olejíček. Zajímavé rady a zkušenosti najdete i v diskusi pod článkem, vyzkoušejte je. Přece jen na každého funguje něco jiného, a co jednomu pomáhá, druhému pomoci nemusí.

2. V lékárně

Mezi další možnosti, jak se poprat s touto nepříjemnou záležitostí, je návštěva  lékárny. Mezi léčivé přípravky k odstranění bradavic kdekoli na kůži kromě obličeje, okolí konečníku a genitálu, můžete nyní použít volně prodejný přípravek Duofilm, jež obsahuje kyselinu mléčnou a salicylovou. Tyto léčivé látky povrch bradavice postupně narušují, bradavice se zmenšují, až zcela vymizí. Dobrý je při odstraňování bradavic na chodidlech, které jsou mnohdy bolestivé a omezují člověka při pohybu.

Další novinkou je rychlý pomocník Wartner, který ve formě aplikátoru či tužky hloubkově zmrazí bradavice až k jejich  jádru, a to aniž byste na takový zákrok museli navštívit lékaře. „Využívá kryoterapie, díky níž v průběhu 10 až 14 dní dojde k bezbolestnému sloupnutí bradavic,“ popisuje magistra farmacie Klára Španielová.

3. U lékaře

Pokud vám žádná z metod nezafunguje či nejste zrovna příznivci zkoušení léčby doma, nezbývá než vyrazit podle typu a místa bradavice za kožním lékařem, gynekologem či dermatovenerologem. „Ten zvolí postup podle toho, jak je bradavice velká, na jakém místě, zda jich je více a podobně," popisuje kožní lékařka Anna Bican-Novotná. Využít pak může několika postupů od zmrazení tekutým dusíkem (hrazeno pojišťovnou), laseru (od 500 až 1000 Kč za jedno ošetření podle velikosti), aplikace speciálních chemických látek na místo s bradavicí (od 200 Kč), až po operativní vyříznutí (od 350 Kč). Zákroky jsou rychlé, účinné a každopádně vás zbaví nepříjemnosti!

Jak se s bradavicemi vypořádáváte vy? Vadí vám, nebo je ingnorujete? Dejte nám vědět!

Reklama

Související témata:

Načítám