Hlavní obsah

Letní vyrážky a štípance: Víme, co vám na ně pomůže!

Foto: thinkstock

Jeden malý hmyz a kousanec od něj – a kolik umí způsobit potíží, viďte?Foto: thinkstock

Reklama

Krásné počasí je tu, ale s ním i nepříjemný bodavý hmyz. Jak řešit vyrážky a štípance od něj? Lze jim předcházet? Jak je ošetřit, aby se lépe hojily? Ptali jsme se odborníků.

Článek

Bodnutí od včely, komára, vosy, klíštěte i dalšího hmyzu může vaše tělo pěkně pozlobit. „Lidé na hmyzí kousnutí a bodnutí reagují různě, od mírného štípance po alergickou reakci,“ uvádí MUDr. Radka Kalužová se soukromou praxí. Jak se chránit či ošetřit? Zjišťovali jsme pro vás!

Co můžete udělat preventivně

Chystáte-li se do přírody nebo do oblasti, kde by vás mohl potkat bodavý hmyz (včely, ovádi, klíšťata…), raději si zakryjte kůži oděvem. Použít také můžete různé druhy repelentů, elektronických odpuzovačů či užít preventivní homeopatika, která fungují jako ochrana před bodnutím. Uděláte dobře, pokud se vyhnete použití sladkých parfémů, jedení sladkostí, naopak hmyz odpudíte česnekem, vitaminy B a zinkem. Pokud chcete být chráněni i doma, pořiďte si sítě proti hmyzu, o nichž jsme psali zde.

První pomoc

Jestliže jdete do lesa na delší dobu, můžete si s sebou vzít právě gel (Alpa gel, Aromatica Kosmín, Dapis gel...), krém (Octanový krém, After Bite...) či náplasti (Urgodermil, Fixaplast Predator...). Ty pak použijte, jestliže se vám podaří obdržet žihadlo. Stane-li se tak, nejprve ho z rány vyndejte, poraněné místo pokud možno omyjte vodou a teprve pak použijte příslušný přípravek.

Foto: thinkstock

Chránit své tělo před nepříjemným bodavým hmyzem můžete i pomocí repelentůFoto: thinkstock

Doma pak můžete na otok přiložit ještě ledový obklad, který zmírní bolesti a zpomalí otoky. „Když už dojde ke štípnutí nebo jinému podráždění pokožky, které svědí, je načervenalé, otéká, zkuste také různá homeopatika, ať ve formě gelu, kapek nebo tablet na zklidnění,“ uvádí MUDr. Radka Kalužová. Pomoci mohou také přírodní gely například z listů aloe vera či univerzální olej tea tree. Funguje a utišuje bolest či svědění. Za několik hodin, nejpozději za 1–2 dny, by měl otok zcela zmizet.

Kdy zvonit na poplach

Bodavý hmyz je stále agresivnější, takže pokud vám reakce těla přijde nepřiměřená a máte-li například otok výrazně velký, puchýřovitější, než jste byli zvyklí či vám ani po dvou dnech nezmizí otok, je lepší poradit se s lékařem, nechat se vyšetřit u alergologa či homeopata.

Opatrní buďte při bodnutí do jazyka, oblasti krku či při polknutí hmyzu. „V takovém případě je třeba místo chladit a volat záchrannou službu,“ uvádí praktická lékařka MUDr. Monika Pávková. Otok může způsobit přiškrcení dýchacích cest, což může vést až k udušení. Stejně tak jednejte i v případě, jste-li alergičtí a začne vás bolet, pálit, svědit celé tělo, nejen místo vpichu.

Jak řešíte štípance vy?

Reklama

Načítám