Hlavní obsah

Nebojte se luštěnin: V těchto 3 variacích vám zachutnají!

Foto: Mona Martinů

Dobroty z luštěnin? Zkuste kaši, pomazánku i polévku!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luštěniny jsou suroviny, které byste neměli vynechávat z jídelníčků. My pro vás dnes máme tři tipy, jak si na nich královsky pochutnat! Zkuste polévku, pomazánku i skvělou kaši!

Článek

Čočka, fazole, ale poslední dobou dokonce i dobroty z cizrny se vaří více a více tak, jako tomu bylo za časů našich babiček. Luštěniny nejsou drahé, zasytí, a navíc mohou chutnat opravdu fantasticky, co víc si přát? Nevíte, co z nich vyrobit? My pro vás dnes máme tři originální tipy, které jsou navíc zdravé. Připravíte si pomazánku z čočky, vegetariánskou polévku, nebo kaši jako super přílohu?

Pomazánka z čočky

Potřebujete: 300 g čočky (můžete použít i uvařenou čočku z plechovky) , 1 kelímek sýru Cottage, 1 lžíci balzamikového octa, sůl, pepř, pečivo k podávání, bylinky na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Pomazánka je hutná a chutná, stačí vám na ni jen pár ingrediencí, a navíc ušetříte!Foto: Mona Martinů

Postup: Tato pomazánka je velice jednoduchá, ale skutečně dobrá a zdravá. Čočku namočte na několik hodin do vody, pak ji uvařte do měkka a nechte vychladnout. Pokud potřebujete pomazánku udělat hned, dobře poslouží i předvařená čočka z plechovky. Čočku dejte do vyšší nádoby, přidejte k ní Cottage a pomocí tyčového mixéru směs rozmixujte na hladkou pomazánku. Pak pastu dochuťte solí, pepřem a balzamikovým octem, namažte na pečivo, ozdobte bylinkami a podávejte.

Tip: K luštěninám se skvěle hodí tymián a pažitka!

Polévka s fazolemi a tofu

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 petržel, 200 g uzeného tofu, 400 g fazolí ve slaném nálevu, 1 litr zeleninového vývaru, 1 vajíčko, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, pažitku

Foto: Mona Martinů

Tahle polévka je tak hustá, že hravě nahradí hlavní jídlo!Foto: Mona Martinů

Postup: V hrnci rozpalte olej a dejte na něj opékat cibuli nakrájenou najemno. Když trochu zezlátne, přidejte očištěnou a zeleninu pokrájenou na kostičky a zvolna ji opékejte 8 minut, aby změkla a zezlátla. Pak k zelenině přidejte uzené tofu nakrájené na kostičky. Můžete klidně použít i to přírodní, uzené je však v polévce chuťově výraznější.

Tofu opečte ze všech stran a směs zalejte zeleninovým vývarem. Polévku vařte asi 15 minut, dokud zelenina nebude úplně měkká. Nakonec přidejte procezené fazole a rozkvedlané vajíčko, dochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené nasekanou pažitkou.

Losos s cizrnovou kaší

Na 4 porce potřebujete: 4 filety z lososa s kůží,180 g suché cizrny, 2 stroužky česneku, 4 lžíce kvalitního olivového oleje, sůl, pepř, čerstvou bazalku, 1 citron, mleté chilli

Foto: Mona Martinů

Cizrnová kaše se hodí nejen k rybám, ale i k různým pečenímFoto: Mona Martinů

Postup: Lososové filety osolte, opepřete, posypte lístky čerstvé bazalkya polejte lžící olivového oleje. Troubu předehřejte na 180 °C a lososa dejte péct asi na 20 minut. Cizrnu uvařte do měkka a rozmačkejte na kaši. Pokud si chcete ulehčit práci, můžete použít tyčový mixér.

Kaši dochuťte solí, pepřem, vylisovaným česnekem, trochou sušeného chilli a šťávou z půlky citronu. Pro zjemnění přidejte tři lžíce oleje, promíchejte a podávejte spolu s upečeným lososem, kterého před podávání pokapejte trochou citronu.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): 1. Skleněný pekáč Tescoma, ve kterém můžete péct i dusit, použít se dá do všech typů pečicích trub. 2. Pečicí plech Tefal se hodí na maso i buchty na plech. 3. Malá zapékací miska je ideální na jednu porci, je z porcelánu a dělá se v několika barevných provedeníchFoto: archiv firem

A co vy, jaká jídla z luštěnin doma vaříte?

Reklama

Načítám