Hlavní obsah

Luxusní čevabčiči: S česnekem a voňavým kořením

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolenou už má asi většina z vás za sebou, ale alespoň v kuchyni ještě na letní destinace zavzpomínat můžete. Dnes se totiž společně pustíme do šťavnatých čevabčiči, pikantní balkánské speciality!

Článek

Nebudu vás zdržovat etymologií, původem a všemi možnými označeními pro tyto kousky z mletého masa a přejdu rovnou k tomu nejdůležitějšímu – jak čevabčiči připravit tak, aby se vám povedlo a všem chutnalo. Každá země, včetně té naší, kde se podobné jídlo podává, ho totiž označuje, tvaruje i servíruje jinak, a my bychom dnes těžko rozhodli, které pojetí to „jediné správné“.

Inspirujte se naším receptem a klidně použijte hovězí, vepřové či jehněčí maso, podle chuti pak dejte česnek, cibuli a koření (jestli seženete čubricu, můžete dát ji, ale hravě si vystačíte i tím, co máte doma) a tvarujte do válečků, placiček nebo třeba kuliček. Chuť totiž tyto hranice naštěstí nezná.

Čevabčiči

Na 4 porce potřebujete: 450 g mletého masa (dala jsem mix hovězího a vepřového, tradičnější je jehněčí), ½ lžičky jedlé sody, 1 cibuli (lze vynechat), 4 stroužky česneku, lžičku soli, lžičku saturejky, lžičku sladké papriky, chilli, pepř

K podávání: cibuli, chlebové placky, zakysanou smetanu, ajvar, chilli papričky

Postup: Maso smíchejte se sodou, najemno pokrájenou cibulí (tu můžete vynechat, ale dodá masu příjemný šmrnc a šťavnatost), prolisovaným česnekem, solí, saturejkou, paprikou, špetkou chilli, jestli máte rádi, a čerstvě mletým pepřem. Pokud seženete, můžete saturejku, papriku a chilli vyměnit za směs koření čubrica (hlavní roli v něm hraje saturejka a řecké seno). Vše dobře propracujte (v tomto momentě můžete maso do druhého dne schovat do lednice, aby se chuti lépe propojily) a rukama namočenýma ve vodě tvarujte malé válečky.

Ty můžete buď jako já péct na mřížce pod grilem v troubě, na pečicím papíře v troubě vyhřáté na 200 °C, smažit na pánvi, nebo připravit tradičně na venkovním grilu.

Maso servírujte po česku s plnotučnou hořčicí, cibulí a bramborem nebo po balkánsku s domácím ajvarem (právě teď je ten nejlepší čas na jeho přípravu!), chlebovými plackami, cibulí a zakysanou smetanou. Já jsem přidala ještě naložené papričky a trošku petržele.

Přivezli jste si z dovolené nějaký zajímavý recept?

Načítám