Hlavní obsah

Pirožky jako od polské babičky. Naučte se je s námi krok za krokem

Foto: Eva Malúšová

Nenechte se zmást názvem, pierogi ruskie je tradiční polské jídloFoto: Eva Malúšová

Reklama

Když si uděláte výlet do Polska, možná vás trochu zarazí, že vám budou jakožto jedno z národních jídel vehementně nabízet „ruské pirožky“. Nepátrejte po jejich původu, a raději si je s chutí dejte!

Článek

Tradiční polská kuchyně vychází podobně jako jiné národní speciality naší zeměpisné šířky z poměrně skromných surovin: brambor, tvarohu, zelí, cibule, obilovin a sem tam kousku vepřového. I z těchto ingrediencí ale vykouzlíte báječná jídla! Příkladem za všechny jsou syté ruské pirožky (pierogi ruskie) plněné směsí brambor, tvarohu a opečené cibulky. Tahle jednoduchá kombinace chutí kořeněná jen čerstvě mletým pepřem vás příjemně překvapí. A to ať už na výletě, nebo ve vaší vlastní kuchyni!

Pierogi ruskie

Na 4 porce potřebujete: 500 g hladké mouky, 300 ml vroucí vody, lžíci slunečnicového oleje, ½ lžičky soli, mouku na podsypání. Na náplň: 50 g másla, 2 velké cibule, 400 g brambor, 250 g polotučného tvarohu, sůl, pepř, 50–100 g špeku nebo slaniny

Foto: Eva Malúšová

Ingredience máte nejspíš všechny doma... A knedlíčky jsou bezvadné i bez slaninyFoto: Eva Malúšová

Postup: Z mouky, vroucí vody, oleje a soli vypracujte hladké nelepivé těsto. Krásně to jde v mixéru, těsto pak už jen lehce dopracujete rukama na vále a máte hotovo. Zabalte ho a nechte alespoň půl hodiny v chladu odležet.

Foto: Eva Malúšová

Z mouky, vody, oleje a soli vypracujte hladké nelepivé těsto. S pomocí mixéru je to úplná hračka!Foto: Eva Malúšová

Mezitím si v osolené vodě uvařte oloupané a pokrájené brambory, najemno nakrájenou cibuli pomalu dozlatova opečte na rozehřátém másle a slaninu pokrájejte na kostičky a nechte vyškvařit. Uvařené brambory rozšťouchejte, smíchejte s většinou cibule a rozpuštěného másla (trochu si můžete nechat na ozdobu), tvarohem a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Pepřem rozhodně nešetřete!

Foto: Eva Malúšová

Náplň vyrobíte z uvařených brambor, orestované cibulky, tvarohu, soli a pořádného množství čerstvě mletého pepřeFoto: Eva Malúšová

Na pomoučené ploše pak vyválejte polovinu těsta a vykrájejte z ní v průměru asi 10centimetrová kolečka. Na každé dejte lžičku náplně, přehněte napůl a spojte do taštiček. Okraje můžete potřít trochou vody, aby se lépe spojily. Odkládejte na pečicí papír nebo pomoučený vál, než zpracujete i zbytek těsta. Knedlíčky vařte v osolené vroucí vodě 3 minuty od chvíle, kdy vyplují na povrch. Podávejte s opečenou slaninou nebo odloženou cibulí.

Foto: Eva Malúšová

Z vyváleného těsta pak vykrajujte kolečka, na každé dejte lžičku náplně a okraje spojte buď jen tak, nebo je jako já po kouskách rolujte. Je to skvělé zenové cvičení :-)Foto: Eva Malúšová

Tip: Cibuli opečte na tuku, který se vám vypeče ze slaniny, a náplň ochuťte i koprem nebo jinými bylinkami. Ke knedlíčkům je výborná také kysaná smetana a uvařené je můžete ještě opéct na troše tuku.

Foto: Eva Malúšová

Teď už je jen na vás, jestli si pirožky dáte s opečenou cibulkou, slaninou nebo třeba kysanou smetanouFoto: Eva Malúšová

Kterou z kuchyní našich sousedů máte nejraději?

Reklama

Načítám