Hlavní obsah

Milujete papriky a lilky? Připravte z nich ajvar

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si srbskou pochoutku z paprik, lilků a česneku!

Ajvar, to je koncentrovaná chuť pečených paprik, lilků a česneku v jedné skleničce. A právě teď je ta nejlepší doba na jeho přípravu!

Článek

Ne nadarmo se ajvaru říká srbský kaviár – tak bohatou chuť pečené letní zeleniny najdete v máločem. Průmyslově vyráběné čalamády jsou často odbyté paprikami vařenými, ale tu pravou chuť získáte pouze pečením.

Nejlépe samozřejmě na kamnech nebo otevřeném ohni, ale ani troubou v městských podmínkách nic nezkazíte. Tak využijte přicházející sezony cenově dostupných paprik a lilků a uchovejte si tuto lahodnou zeleninu i na další měsíce.

Pikantní ajvar z paprik a lilků

Potřebujete: 15 červených paprik (já dala kapie, ale použít můžete i pálivé odrůdy), 2 lilky, 10 stroužků česneku, 1 pálivou papričku (lze vynechat), sůl, pepř, 200 ml slunečnicového oleje, ocet

Foto: Greta Blumajerová

Já dala kapie a jednu habanero, ale použít můžete klidně i jiné druhy paprik

Postup: Lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami je vcelku pečte asi 40 minut při 200 °C, až povrch ztmavne a slupka se zkrabatí. Přendejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku, aby se zapařily, a nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami je dejte vcelku péct. Nejlepší jsou sice z ohně, ale my si vystačíme i s troubou :-)

Foto: Greta Blumajerová

Opečenou zeleninu (černé skvrny na slupce nejsou vůbec na škodu) dejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku a nechte zapařit

Oloupejte, z paprik odstraňte zrníčka a dejte do hrnce spolu s prolisovaným česnekem, nasekanou chilli papričkou, solí, čerstvě mletým pepřem a olejem. Šťouchadlem na brambory zeleninu trochu rozmačkejte a za občasného míchání vařte bez poklice asi 2 hodiny (nebo i déle), až je směs pěkně hustá a zelenina propojená.

Foto: Greta Blumajerová

Spařenou zeleninu pak snadno oloupete

Podle chuti okyselte octem a případně dosolte. Rozdělte do vysterilizovaných sklenic a po vychladnutí uchovávejte v lednici nebo pro delší trvanlivost ajvar ještě zavařte.

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte olej, prolisovaný česnek, nasekanou chilli papričku, sůl a pepř a nechte vařit

Foto: Greta Blumajerová

Když je zeleninová směs pěkně hustá a propojená, už jen dochuťte trochou octa

Foto: Greta Blumajerová

A teď už jen rozdělte do vysterilovaných sklenic

Tip: Ajvar podávejte ke grilovanému a mletému masu, zelenině (v kombinaci s balkánem je skvělý třeba k pečeným bramborům), jako pomazánku na chléb či k sýrům.

  • Množství a druh oleje si upravte podle své chuti, někdo dává před slunečnicovým přednost výraznějšímu olivovému.
  • Zeleninu můžete před vařením také rozmixovat nebo pomlít na mlýnku, ale díky dlouhé době vaření to není nutné.
  • Experimentujte i s druhy paprik – jde jen o to, aby šly po upečení snadno loupat, takže se nehodí odrůdy s tenkou dužinou.
Foto: Greta Blumajerová

Sklenici plnou letních chutí využijete na srpnové grilovačky i jako milý jedlý dárek

Vmísilo se něco z pikantní balkánské kuchyně i do vašeho kuchyňského repertoáru?

ynezorPumanzeSaNyknalC