Hlavní obsah

Nepečené dezerty jako z luxusní cukrárny. Zkrátka neodoláte!

Foto: David Háva

Při výrobě těchto dezertů troubu potřebovat nebudeteFoto: David Háva

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vykouzlit pro návštěvu originální dezerty? Zkuste nepečené varianty. Jahodové máslo, šarlotky nebo karamelové tartaletky vypadají i chutnají dokonale!

Článek

Ovoce s tvarohem či mascarpone jsou samy o sobě výbornou kombinací, která umí vytvořit luxusní dezert. Když si dáte tu práci ještě s detaily, jako je lehký sušenkový korpus či piškoty, vyjde vám z toho dobrota, po které se ve vaší domácí cukrárně rozhodně zapráší. Základem je vše nechat chvíli uležet, aby se chutě dokonale propojily.

Jahodové máslo

Na 4 porce potřebujete: 200 g másla, 100 g čerstvých jahod, 3 lžíce medu, 50 g kvalitní hořké čokolády, 1 lžíci citronové šťávy, toastový chléb nebo máslové sušenky

Foto: David Háva

Jahodové máslo se vám bude rozplývat na jazykuFoto: David Háva

Postup:Jahody opláchněte a nakrájejte na malé kousky. Změklé máslo ušlehejte s medem a citronovou šťávou do pěny. Pak postupně do másla zašlehejte jahody tak, aby zůstaly kousky. Nakonec vmíchejte do másla nalámanou čokoládu. Na alobalu nebo potravinářské fólii vytvořte z másla váleček, zabalte a konce zatočte. Máslo nechte tuhnout aspoň 2 hodiny v chladu. Na opečený toast nebo sušenku pak dejte plátek másla a ozdobte ovocem.

Tip:Do másla můžete vmíchat různé ovoce podle chutě a sezony. Je úžasné například s lesním ovocem.

Malinové šarlotky

Na 4 kusy potřebujete: 2 balení dlouhých cukrářských piškotů, 4 kulaté máslové sušenky, mandlový likér, 200 g tvarohu, 200 g mascarpone, 100 g moučkového cukru, semínka z poloviny vanilkového lusku, 100 g malin, 200 ml smetany na šlehání, maliny nebo jiné ovoce podle chuti na zdobení

Foto: David Háva

Malinové šarlotky budou milovat dospělí i dětiFoto: David Háva

Postup:Na dno kulatých formiček vložte jednotlivě máslové sušenky. Piškoty na jednom konci seřízněte, pokapejte je mandlovým likérem a vyskládejte je po obvodu formiček. Na jednu šarlotku budete potřebovat asi 8 piškotů. Mascarpone, tvaroh, cukr, semínka vanilkového lusku a maliny ušlehejte do hladkého krému. Ten navrstvěte na máslové sušenky tak, aby byl do dvou třetin výšky piškotů. Navrch dejte vrstvu ušlehané smetany a nakonec dozdobte dezert čerstvými malinami. Pak nechte mističky asi 3 hodinky tuhnout v chladu.

Tip:Místo tvarohu použijte na krém 400 g mascarpone, které rozmíchejte s 200 g nutelly.

Karamelové tartaletky

Na 6 koláčků potřebujete:320 g karamelových sušenek, 120 g másla, 4 lžíce medu, 300 g mascarpone, 80 g moučkového cukru, 200 g arašídového másla, 200 ml smetany na šlehání, čokoládovou polevu, ovoce a lístky máty na zdobení

Foto: David Háva

Není nad spojení karamelu, čokolády a ovoce, co říkáte?Foto: David Háva

Postup: Sušenky důkladně rozdrťte a promíchejte je s medem a změklým máslem. Touto hmotou pak vyskládejte dno formiček na koláčky. Na krém ušlehejte mascarpone, cukr a arašídové máslo. Nakonec do krému vmíchejte ušlehanou smetanu. Krém naneste na korpusy a nechte tuhnout aspoň 4 hodiny v lednici. Před podáváním koláčky přelejte ještě čokoládovou polevou. Ozdobte ovocem podle chuti a lístky čerstvé máty.

Tip: Sušenky snadno rozdrtíte pomocí kuchyňského robotu nebo je nastrouhejte.

Jaký je váš tip na nejlepší dezert?

Reklama

Načítám