Hlavní obsah

Luxusní menu z mléčných výrobků: Tyhle dobroty možná neznáte!

Foto: thinkstock

Mléčné výrobky do kuchyně prostě patříFoto: thinkstock

O tom, že jsou mléčné výrobky v naší výživě nenahraditelné, už dnes snad nepochybuje nikdo. Pokud vás ale nebaví jíst je jen tak, a radši si z nich něco vaříte nebo upečete, jste tu dnes správně!

Článek

Dobrých receptů není nikdy dost, a tak jsme se dnes zaměřili na ty z mléčných výrobků. Všechny jsou víc než jednoduché a je jedno, jestli máte chuť na sladké dobroty nebo dáte tentokrát přednost pořádnému obědu! Máme pro vás totiž připravené celé lahodné menu doplněné o mléčný drink. Recepty jsou navíc uváděné v „light“ verzích, aby vás tyhle dobroty nesváděly k hřešení před plavkovou sezonou :-).

Předkrm – varianta č. 1

Marinovaná mozzarella s majoránkou

Na 4 porce potřebujete: 2 ks nakládané mozzarelly (v tomto případě se vyplatí pořídit variantu z buvolího mléka!), 2 citrony, 2 červené chilli papričky, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce jemně nasekané majoránky, hrubou mořskou sůl, čerstvě mletý pepř a lžíci olivového oleje.

Foto: MILKPARADE

Mozarella, zakysaná smetana a koření – takhle vypadá ideální předkrmFoto: MILKPARADE

Postup:Tenhle recept je velmi jednoduchý. Z citronů nahrubo ostrouhejte kůru a vymačkejte z nich šťávu. Tu smíchejte s jemně 1 nasekanou chilli papričkou, trochou hrubé mořské soli a čerstvě mletého pepře a olivovým olejem. Do této směsi vložte mozzarellu, kterou jste nejdřív rozpůlili, a nechte aspoň 2–3 hodiny marinovat. Připravenou mozzarellu nakrájejte na plátky; podávejte zakapanou smetanou a posypanou nasekanou majoránkou a druhou chilli papričkou.

Předkrm – varianta č. 2

Krémová cibulová polévka

Na 4 porce potřebujete:500 g cibule, 1 lžičku másla, 1 lžíci bramborového škrobu, 1 l zeleninového vývaru, 175 g (1 kelímek) cream cheese nebo termizovaného sýru (Philadelphia, žervé, Lučina…), 1 malou bagetku, 2 lžíce strouhaného parmezánu a 2 lžíce nasekané petrželky.

Foto: PHILADELPHIA LIGHT

Cibulačku můžete ozvláštnit kelímkem jemného cream cheeseFoto: PHILADELPHIA LIGHT

Postup: Cibuli nakrájejte na proužky a osmažte ji na másle dozlatova. Přidejte rovnou lžíci škrobu, zalijte zeleninovým vývarem, dochuťte solí a pepřem a vařte asi 10 minut. Pod hrncem vypněte plamen a do horké polévky vmíchejte kelímek termizovaného sýru nebo cream cheese.

Bagetku nakrájejte na kostičky a opečte je. Polévku podávejte posypanou krutony z bagetky, parmezánem a petrželkou.

Hlavní chod

Grilované rolky z cukety se sýrem Cottage

Na 4 porce potřebujete: 2 menší cukety, 8–10 plátků anglické slaniny, 1 stroužek česneku, 200 g (1 kelímek) sýru Cottage, asi 6 sušených rajčat, čerstvou bazalku, sůl, pepř a kapku olivového oleje.

Foto: BÍLÉ PLUS

Rolky z cukety můžete připravit jako hlavní chod nebo jako jednohubky na večírkuFoto: BÍLÉ PLUS

Postup:Cuketu podélně nakrájejte na tenké plátky, osolte je a nechte asi 15 minut vypotit. Mezitím na olivovém oleji lehce orestujte nahrubo nasekaný česnek, pak přidejte nakrájená sušená rajčata a Cottage. Nakonec směs dochuťte solí, pepřem a nasekanou bazalkou.

Plátky cukety osušte papírovou utěrkou od vypocené vody a poklaďte je plátky anglické slaniny. Doprostřed dejte připravenou směs, srolujte malé závitky a ty zpevněte párátky, aby držely tvar. Rolky nakonec připravte na grilu nebo grilovací pánvi potřené tenkou vrstvou olivového oleje. Jsou skvělé i jako jednohubky na večírek!

Sladká tečka na závěr

Hedvábně hladký mandlový krém

Na 6 porcí potřebujete:4 plátky želatiny, 350 g cream cheese „light“ nebo nízkotučného termizovaného sýru, 3 kapky mandlové tresti, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce nízkotučného bílého jogurtu, 4 lžíce mléka, 500 g mražených malin, 2 lžíce citrónové šťávy a 6 mandlových sušenek.

Foto: PHILADELPHIA LIGHT

Jako sladká tečka na konec vám zachutná krém s mandlemi a malinamiFoto: PHILADELPHIA LIGHT

Postup:Cream cheese vymíchejte s mandlovou trestí, 50 g cukru a jogurtem do hladkého krému. Želatinu krátce namočte do studené vody, nechte ji nabobtnat a pak z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Mléko ohřejte v malém hrnci, stáhněte z plotýnky a rozpusťte v něm želatinu. Směs pak vmíchejte do krému a naplňte jí malé skleničky. Ty pak vložte do lednice a nechte asi 2 hodiny ztuhnout.

Maliny svařte se zbývajícím cukrem a citrónovou šťávou. Pak je propasírujte přes sítko, abyste z nich odstranili semínka, a nechte vychladnout. Mandlový krém vyklopte ze skleniček (pomůže vložit je na pár vteřin do horké vody, aby hmota podél skla povolila) a podávejte přelité malinovou omáčkou a se sušenkami.

Svačinový bonus

Drink s jablkem a celerem

Na 2 porce potřebujete: 250 ml mléka, 50 g (1 stonek) řapíkatého celeru, 1 menší jablko, sůl nebo cukr – podle toho, jestli chcete mít nápoj nasladko, nebo naslano – možné jsou obě varianty.

Foto: BÍLÉ PLUS

Nápoj s celerem a jablkem je opravdu dobrý a osvěžujícíFoto: BÍLÉ PLUS

Postup: Celer očistěte a nakrájejte na kousky. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a také nakrájejte na kousky. Oboje vložte spolu s vychlazeným mlékem do mixéru a důkladně rozmixujte. Nakonec vše podle chuti osolte nebo oslaďte a podávejte dozdobené kouskem řapíkatého celeru nebo plátkem jablka.

A co vy? Používáte mléčné výrobky při vaření často? Svoje recepty můžete vkládat do sekce Vaše recepty!

Načítám