Hlavní obsah

Luxusní moučníky, kterými uděláte dojem!

Foto: Greta Blumajerová

Uvidíte, udělají dojem na první pohled i ochutnání!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Když je naservírujete, návštěva řekne „ááách“. Když ochutná, vydá dlouhé „hmmmm“. A když dojí, ozve se jen slastné oddychnutí. Chcete to zažít? Upečte některý z moučníků, které vypadají luxusně!

Článek

Citoslovce nadšení a spokojenosti. Jinak se asi moučníky, které jsme pro vás na dnešek připravili, nedají popsat. Jsou sladké, s kávou tvoří dokonalý pár, a navíc vypadají krásně. Pusťte se do nich také!

Bábovičky s krémem

Na 12 báboviček potřebujete:75 g hořkého kakaa, 300 g hladké mouky, sáček prášku do pečiva, špetku soli, 125 g másla, 150 g cukru krupice, 4 vejce, 200 g syrových brambor, 125 ml mléka. Na polevu: 400 g cukru moučka, 250 g másla, 100 g hořkého kakaa, 150 ml mléka

Foto: Greta Blumajerová

Uvnitř jsou bábovičky vláčné, na povrchu extra čokoládovéFoto: Greta Blumajerová

Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, vařte 15 minut ve vodě, poté ji slijte, brambory rozmačkejte a nechte vystydnout. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Vedle v míse vyšlehejte na nejvyšší obrátky máslo s vejci a cukrem. Nakonec k nim vmíchejte rozšťouchané brambory, sypké suroviny a mléko. Těstem plňte hladké formičky na muffiny asi centimetr pod okraj a pečte je při 180 stupních Celsia asi 30 minut. Pak se vrhněte na polevu. Máslo ušlehejte s moučkovým cukrem, přidejte kakao a postupně i mléko. Nožem pak krém naneste „nedbale“ na zchladlé bábovičky, nechte je v lednici ztuhnout a podávejte!

Mini dortíčky s ricottou

Na 10 dortíčků potřebujete: 90 g jemně mletých mandlí, 50 g hladké mouky, 50 g kakaa, lžičku prášku do pečiva, 4 vejce, 150 g cukru krupice, lžičku vanilkového extraktu, 60 ml mléka. Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 250 g ricotty, 4 lžíce cukru moučka, celé mandle na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Vrstvené moučníky jsou sázka na jistotuFoto: Greta Blumajerová

Postup:Žloutky vyšlehejte s cukrem a poté k nim přimíchejte mandle, kakao i mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nezapomeňte ani na vanilkový extrakt, mléko a na závěr i sníh z bílků. Těsto rozprostřete po plechu s pečicím papírem a základ přečte 12 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím, co bude plát stydnout, nachystejte krém. Smetanu vyšlehejte do tuha a přidejte k ní cukr a ricottu. Připravte si válcovou formičku, do které budete střídavě vrstvit připravené části. Z plátu vykrájejte kolečka o velikosti formičky. Pak už jen na dno formičky umístěte kolečko z těsta, následuje vrstva krému, těsto, krém, nakonec opět upečené těsto a ozdoba – třeba z nastříkaného krému a mandle. Nechte v lednici ztuhnout a můžete vychutnávat.

Kouzelné labutě se šlehačkou

Na 10 labutí potřebujete: 50 g oleje, 150 ml vody, špetku soli, 125 g hladké mouky, 3 vejce. Na krém: 200 ml smetany ke šlehání, 5 lžic jahodové marmelády, ztužovač do smetany, moučkový cukr na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

S labutěmi si můžete vyhrát dle libostiFoto: Greta Blumajerová

Postup:Jde o klasické odpalované těsto, které není tak složité, jak si možná myslíte. Do hrnce dejte olej, vodu, sůl a základ přiveďte k varu. Poté přisypte mouku a vše míchejte tak dlouho, dokud nezískáte soudržnou tužší hmotu, která se nelepí na vařečku. Stáhněte ji z plotny, nechte vystydnout a pak až do ní postupně všlehejte vejce, jedno po druhém. A to je celé, těsto máte hotové! A co dál?

Na plech s pečicím papírem nastříkejte pomocí zdobičky s větším otvorem mohutnější pusinky. Ze zbytku těsta pak pomocí decentnější zdobičky nastříkejte jakési dvojky – jejich vršek bude hlavou labutě a spodek „zapadne“ do rozříznutého těla. Vše pečte při 180 stupních Celsia přesně 35 minut. Troubu v žádném případě do skončení neotevírejte! Když pusinky vystydnou, podélně je rozřízněte, naplňte smetanou vyšlehanou se ztužovačem a marmeládou, umístěte krk se zobáčkem, přiklopte zbytkem pusinky a šup s tím do lednice. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.

A jaké moučníky děláte vy, když chcete udělat dojem? Pokud vám naše inspirace nestačila, nahlédněte i do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám