Hlavní obsah

Lze mít sex s partnerem, když se pohádáte? Pokud se ho neštítíte, tak ano

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Ženy prožívají hádky jinak než muži. A se sexem je to podobnéFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Reklama

Hádky a usmiřování. To charakterizuje takzvanou italskou domácnost plnou výbuchů hněvu i intimního sbližování. Možná je co závidět. Přijímat doteky po konfliktu totiž není pro každého. „Dáváte“ to?

Článek

Britská sexuoložka a seznamovací guru Tracey Cox jasně říká, že co se týče sbližování, dotek nic nepřekoná. „Takový letmý, sebenepatrnější kontakt může dalekosáhle ovlivnit to, jak vás druhý člověk vnímá. Konečky prstů jsou mocné a erotické zbraně,“ objasňuje odbornice v jedné ze svých příruček a dodává, že konkrétně dychtivé či flirtující ženy podněcují muže, aby se jich dotýkali – nastavují části těla tak, že je takřka nemožné se jich nedotknout.

Logicky to ovšem funguje i obráceně. Při partnerské hádce a po ní je dotek to poslední, na co máte náladu. Berete ho totiž jako nabourání osobního prostoru.

Kdo má hroší kůži?

Jen si představte, jak vás irituje, že pár minut poté, co doma vypukla výměna názorů na téma zlozvyky, práce v domácnosti, děti, peníze nebo volný čas, se partner dožaduje sexu. Jak na to, proboha, může mít žaludek a náladu, říkáte si? U mužů takřka normální, u žen trochu složitější.

Už dávno Miroslav Plzák ve své knize Manželská tonutí zmínil dotykovou antipatii a její tři stupně. Podle nich se pozná, jak hádku ve skutečnosti nesete. I vy se otestujte, jak je to tentokrát vážné!

  1. Nejlehčí stupeň je, když pociťuji dotyk partnera jako protivný.
  2. Dotyk je mi odporný.
  3. Štítím se dotknout svého partnera.
Foto: Antonio Guillem, shutterstock.com

Někdo se může po hádce k druhému přiblížit hned, někdo ne. I toto je záležitost respektu...Foto: Antonio Guillem, shutterstock.com

Nesahej na mě, a běž pryč!

„Hloubku konfliktu do jisté míry charakterizují právě tyto stupně dotykové antipatie, dotykového odporu. Kde antipatie dosahuje stupně štítivosti, tam je naděje na vyléčení konfliktu malá. A při ní se nesmíte během dne přiblížit ani na vzdálenost jednoho metru,“ má jasno Miroslav Plzák. Tak jak to, že sex po hádce vůbec existuje? Přihlédněte k vyjmenovaným stupňům závažnosti a přidejte k tomu chuť urovnat spory.

Rozhodování mezi touhou a nutností

„Myslete si o tom, co chcete, přesto znám případy, kdy i při štítivosti byl možný sexuální styk. Dokážete-li ho bezkonfliktně začít, vznikne ostrůvek zdravé tkáně i ve zhnisaném poli štítivosti. V asymetrickém konfliktu, a těch je většina, mívá i přes hrůzu konfliktu jeden z partnerů zachovánu skoro zrůdnou touhu druhého hladit nebo být hlazen, on si dokonce bláhově myslí, že by tak málo stačilo a bylo by po konfliktu. To je však naivní výrok utrápené ženy v konfliktu,“ dál objasňuje odborník.

Obvykle tedy platí, že pokud se dusna tam uvnitř vás nezbavíte, na nějaké tělesné sbližování můžete zapomenout. V případě, že patříte k té menšině, která si dotyk po výbuchu naopak užívá, a dokonce ho mile ráda rozvíjí až do sexuálního dobrodružství, pozor na vybudování závislosti!

Foto: Stokkete, shutterstock.com

Také potřebujete před tím, než se k partnerovi po hádce přiblížíte, nějaké usmiřovací gesto z jeho strany?Foto: Stokkete, shutterstock.com

Když už se přemůžete

Výsledky jisté studie, kterou uveřejnil britský deník Daily Mail, vypovídají o tom, že sex jako dohra domácího dramatu je sice příjemný, ale na druhé straně taky nebezpečný. Neřeší totiž daný problém, pouze se za něj schovává.

„Jen to posiluje hádání a emocionální drama. Zamyslete se nad tím. Když máte úžasný sex poté, co jste se vášnivě pohádali, dává smysl to, že se pak znova pohádáte, když je odměna tak lákavá,“ vysvětlují psychologové pro zmíněný plátek s dodatkem, že toho chování je vysoce návykové. Prý dokonce připomíná závislost na drogách, konkrétně kokainu.

Pořád tak platí, že nejdřív je nutné dořešit spory, zbavit se dotykové antipatie, ať už je na jakémkoli stupni, a teprve pak se vrhnout na intimní dobrodružství. Jenže ruku na srdce, kdo to tak ve skutečnosti dělá?

A co dotek znamená pro vás?

Reklama

Načítám