Hlavní obsah

Make-upy do 300 Kč. Jak vybrat ten pravý?

Foto: Thinkstock

Slušný make-up seženete i do tří stovek, chce to jen pozorněji vybíratFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní make-up je základem každého líčení, musí ovšem kvalitní nutně znamenat totéž, co drahý? Určitě ne. I za příznivé ceny totiž můžete sehnat přípravek, který vaši pleť ukázkově sjednotí a rozzáří. Následující make-upy vás nevyjdou na více než na tři stovky. Kterému z nich dáte šanci?

Článek

Můžete mít sebelépe nalíčené oči, dokonale nanesenou tvářenku i nejúžasnější odstín rtěnky, jakmile se ale seknete při výběru make-upu, přijde veškeré vaše úsilí nazmar. S jeho koupí si proto dejte načas, a než se s ním vydáte k pokladně, podrobte ho několika zkouškám.

Ideální make-up rovná se neviditelný make-up

Co by měl pořádný make-up umět? V první řadě by na vaší tváři neměl být vůbec vidět. Jakmile začnete slýchat chvály na vaši krásnou pleť (případně dotazy na to, jakou kosmetiku používáte), víte, že jste zvolily dobře.

Obtíž se ale často skrývá v dostupných, nebo přesněji řečeno nedostupných odstínech. Spousta značek totiž nabízí pouhé čtyři odstíny (nebo jich do ČR dováží jen omezené množství) a často s dost, ehm, nestandardními podtóny. Výjimkou nejsou nelichotivé odstíny do oranžova a obecně příliš tmavé barvy. Pokud jste bledulky, určitě víte, o čem mluvíme. Souboj s odstíny by vám měly ulehčit make-upy, které se tónu pleti lehce přizpůsobí, jako je Match Perfection, Rimmel nebo Skin Match, Astor.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Match Perfection Rimmel 219 Kč, Skin Match Astor 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Skin Matching NYC 89 Kč, Affinitone Maybelline 169 KčFoto: archiv firem

Dvakrát testujte, jednou nakupujte

„Chyba ale není jen na straně výrobců, mnoho žen si záměrně kupuje tmavší odstín make-upu s tím, že nechtějí být tak bledé,“ říká vizážistka Alena Brodilová. Nesprávné je také zkoušení make-upu přímo v drogerii nebo parfumerii, protože je tam umělé osvětlení, které výsledek velmi zkresluje.

Zatímco u dražších značek není problém poprosit o vzoreček, v drogeriích se budete muset spolehnout na tester. „Jen prosím žádné testování na hřbetu ruky nebo na krku, tam make-up nosit nebudete, naneste ho pěkně na hranu čelisti a vyrazte s ním na denní světlo. Až poté, co se přesvědčíte, že přípravek krásně splynul s odstínem vaší pokožky a že se po chvíli nesetřel, se pro něj vraťte,“ doporučuje odbornice Alena. Ano, je to otrava, ale není lepší obětovat výběru déle času, než zbytečně vyhodit peníze?

A nezapomínejte ještě na jednu věc: make-up byste měly testovat ideálně na čisté tváři. Jakmile máte na sobě „nátěr“, porovnáváte vlastně nový odstín s tím, který máte na sobě.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dream Nude Airfoam Maybelline 269 Kč, Super Stay Maybelline 259 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pure Gold Dermacol 279 Kč, So Energetic Miss Sporty 85 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vitality Gabriella Salvete 99 Kč, 10 Hour Sleep Effect Bourjois 299 KčFoto: archiv firem

Stanovte si priority

Důležité také je, co všechno od make-upu očekáváte. Dnešní přípravky toho totiž zmáknou spoustu, jedny zmatní pleť (Matt Control, Dermacol), druhé ji rozzáří (Wake Me Up, Rimmel) a další jí dodají potřebnou dávku hydratace (Healthy Mix, Bourjois). „Na mastnější a problematickou pleť se více hodí make-upy pudrové nebo pěnové, případně ty, které neobsahují olej. Tekuté svědčí normálním až suchým typům pleti, včetně té stárnoucí,“ říká vizážistka Bára Altrová.

Zvažte také, zda se spokojíte s lehčím make-upem (10 Hour Sleep Effect, Bourjois) nebo budete potřebovat přípravek s vyššími krycími schopnostmi (Excellent Cover, Gabriella Salvete). Naprosto nezbytný je také ochranný faktor, pokud tedy nechcete riskovat předčasný výskyt vrásek.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Elixir Make-Up Dermacol 299 Kč, Healthy Mix Bourjois 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Matt Control Dermacol 249 Kč, Mattitude Astor 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Excellent Cover Gabriella Salvete 169 Kč, Velvet Mousse Gabriella Salvete 169 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Wake Me Up Rimmel 249 Kč, 24 Control Dermacol 279 KčFoto: archiv firem

Pokud chcete, aby vám make-up držel jako přibitý, nezapomeňte na podkladovou bázi. Spokojíte se s lehkými tónovacími krémy? Pak určitě okoukněte novinku v podobě BB krémů.

Na který make-up nedáte dopustit vy? Napište nám i ostatním čtenářkám váš tip!

Reklama

Související témata:

Načítám