Hlavní obsah

Makový chlebíček s mandlemi

Hodnocení:
(331)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Milujete sladké, ale nemůžete (nebo nechcete) používat mouku? I bez té se dají upéct geniálně chutné moučníky. Důkazem je i tenhle báječný chlebíček, kde funkci mouky přebírá mletý mák a mandle. Vláčný a chutný vydrží i několik dní!

Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Na chlebíček
  • 60 g kokosového tuku
  • 60 g mandlového másla
  • 120 g třtinového cukru
  • kůra z bio pomeranče
  • 4 vejce
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 160 g mletého máku
  • 1 špetka soli
Na polevu
  • 30 g moučkového cukru
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem, případně vymažte olejem. V míse vyšlehejte kokosový olej (pokud nemáte, použijte měkké máslo), mandlové máslo, 100 g třtinového cukru a nastrouhanou pomerančovou kůru. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do směsi a vyšlehejte dokrémova.

Krok 2: Promíchejte mleté mandle s mákem. V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Když začnou být nadýchané, přidejte zbylý cukr a šlehejte dotuha. Bílky pak střídavě s mandlovou-makovou moukou zlehka vmíchejte do první krémové směsi. Míchejte opravdu zlehka, aby sníh nespadl. Pokud je těsto lehce hrudkovaté, vůbec to nevadí.

Krok 3: Hotové těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte. Pečte asi 25-30 minut dozlatova. Pak troubu vypněte a nechte ještě pár minut „dojít“. Pak nechte zcela vychladnout. 

Krok 4: Mezitím si připravte polevu - moučkový cukr smíchejte s pomerančovou šťávou. Hotová poleva má konzistenci hustého sirupu, trochu ztěžka se táhne za vidličkou. Podle potřeby trochu cukru přidejte. Vychladlý chlebíček ozdobte cukrovou polevou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.