Hlavní obsah
3,2
(102)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Aktualizováno

Povyšte klasické škubánky na skvělou lahůdku! Stačí je osmažit dozlatova. V této úpravě jsou výborné s mákem, ale můžete je podobně připravit i naslano nebo jako nápaditou přílohu k masu.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Škubánky
  • 1 kg brambor
  • 1 špetka soli
  • 250 g hrubé mouky
Na smažení
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce másla
Na posypání
  • 4 lžíce máku
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 100 g másla
Článek

Postup

01.

Oloupané a na kostky nakrájené brambory zalijte vodou, osolte a dejte vařit na cca 15 minut (aby byly uvařené do poloměkka). Vodu z brambor slijte, ale nevylévejte. Do hrnce s horkými bramborami vraťte asi polovinu vody, vše zasypte moukou a koncem vařečky prošťouchejte.

02.

Hrnec přikryjte pokličkou a postavte ho na mírný plamen. Brambory s moukou nechte asi 15 až 20 minut propařit. Poté brambory rozšťouchejte co nejvíce dohladka, dobře míchejte a těsto roztírejte o stěny kastrolu, aby bylo hladké a nelepilo.

03.

Nyní lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujte škubánky a nechte je zcela zchladnout.

04.

Pak je dozlatova smažte z obou stran ve vrstvě oleje se lžící másla. Ihned je servírujte s mletým mákem a moučkovým cukrem. Můžete je polít rozpuštěným máslem.

Tip: Takto připravené škubánky je možné servírovat i ve slané úpravě s tvarohem a jarní cibulkou nebo s vypečenou slaninou, troškou zakysané smetany a čerstvou pažitkou.

Co vy a škubánky? Představují pro vás gastrotrauma z dětství, nebo lahůdku? 

Reklama

Související témata:

Načítám