Hlavní obsah

Shoďte kila, i když jste na mateřské!

Foto: thinkstock

Chtěly byste se pravidelně hýbat? Zkuste to i se svým potomkem!Foto: thinkstock

Reklama

Užíváte si mateřství, a rády byste zase zpět svou postavu před těhotenstvím? Či se jen chcete cítit dobře? Máme návod pro maminky, které chtějí být fit a sexy. Stojí za přečtení!

Článek

Čtenářka Jana, která je maminkou půlroční holčičky, chtěla vědět, jak se zase dostat do formy. „Nevím, kdy začít se cvičením. A hlavně, jak se k tomu donutit, když sotva stíhám se najíst,“ říká. Zároveň by ale zase chtěla být se sebou spokojená. Máte to podobně? Zde najdete odpovědi!

Mám miminko ...a kila navíc

Chcete vědět, kdy můžete začít se shazováním kil po porodu? „Téměř ihned,“ říká výživová poradkyně Zuzana Šafářová z poradny Máma v tréninku. „Nicméně redukční diety, či dokonce hladovění nepřipadají v úvahu. Jde o nastolení správného stravovacího režimu specifického pro ženu po porodu,“ doplňuje poradkyně.

A co se týče cvičení, lze možné začít také prakticky hned. Důležité je u obou typů porodů (císař, klasický) dodržet šestinedělí. „Záleží hodně na průběhu porodu, aktuální únavě a kondici a samozřejmě také času, který jste schopny si vyčlenit,“ říká kondiční trenér Jan Jakubíček.

Foto: thinkstock

Miminko vždycky pozná, zda jste nervózní, nebo v pohoděFoto: thinkstock

Spojte příjemné s užitečným

Jak s kolotočem kolem potomka skloubit čas na pohyb? „To je jeden z největších problémů maminek,“ uvádí trenér a radí, že ideální je třeba místo procházky v parku s kočárkem se jít lehce proběhnout nebo zkusit in-line brusle. „Kočárek přitom vůbec nemusí překážet, ba naopak, běžíte či jedete s ním a je možné vézt si s sebou pití a rezervní oblečení,“ dodává Jan Jakubíček.

Se správným posilováním to často bývá složitější. Na návštěvu fitcentra není kvůli častému kojení čas, ale i přesto je vhodné, aby na maminku dohlédl odborný trenér, zejména pokud jde o maminku, která nemá se cvičením zkušenosti. Ta by si mohla i ublížit. Další možností je třeba také návštěva trenéra u vás doma, cvičení podle DVD nebo lekce jógy s miminky či malými dětmi…

„Pohyb je pro maminky velmi vhodný nejen po psychické stránce, ale také přináší velké klady zdravotnímu stavu, protože je vhodné zapracovat zejména na posílení pánevního dna a odstranit případné dysbalance trupu, aby nebolela záda,“ uvádí Jan Jakubíček.

Foto: thinkstock

Pohyb vám přinese i psychickou vyrovnanostFoto: thinkstock

Nestíháte a máte hlad

Předsevzetí, že bude čtenářka Jana jíst každé tři hodiny, aby zabránila návalům chutí, dost často bere za své. „Snažím se hlídat, ale moc mi to nejde,“ popisuje Jana. Co s tím? „Pokud žena po porodu kojí, měla by energetický příjem navýšit,“ říká výživová poradkyně a doporučuje přidat 330 až 550 kcal oproti příjmu, který měla žena před otěhotněním. „Záleží také na tom, zda jste před otěhotněním byly podvyživené, nebo naopak obézní či kolik jste nabraly tuků,“ doplňuje Zuzana Šafářová.

Kojíte? Kila půjdou dolů

Pravda, nebo omyl? „Ano i ne. Laktace je energeticky náročná. Proto je žena, která kojí, z hlediska redukce tělesné váhy po porodu ve značné výhodě. Žena může i díky kojení snižovat svou hmotnost o zhruba kilo měsíčně," doplňuje Zuzana Šafářová.

Pokud se vás kila i poté, co přestanete kojit, stále drží, zkuste si spočítat pomocí internetové kalorické kalkulačky svůj denní energetický příjem. Měl by se pohybovat kolem 6000 kJ na den.

Jak jste na tom vy?

Reklama

Načítám