Hlavní obsah

Manžel už mě po porodu nechce!

Foto: Thinkstock

Po porodu může nastat odcizení v intimní oblastiFoto: Thinkstock

Reklama

Když dva čekají rodinu, přichází někdy s těhotenstvím a mateřstvím sexuální krize. Proč tomu tak je? A jak se z role mámy a táty dostat zpět k milostné a vášnivé romanci? S našimi radami to zase ve vaší ložnici zajiskří!

Článek

Lenka nedávno porodila své první dítě. Měla by být šťastná, ale... „Začalo to už v těhotenství,“ smutně začíná popisovat svůj partnerský a sexuální život maminka na mateřské dovolené. „S manželem jsme si dítě přáli, a taky jsme byli šťastní, když doktor těhotenství potvrdil, ovšem od té doby byl manžel jako vyměněný. Nereagoval na mé doteky, choval se odtažitě až skoro chladně, bála jsem se k němu jen přiblížit,“ vypráví Lenka. Několikrát se svého partnera ptala, co se to děje. Vždy následovalo jen odseknutí: „Nic,“ procedil mezi zuby.

Má snad milenku?!

Lenka začala propadat panice a jednu chvíli byla smířená i s variantou, že mezi ní a jejím manželem stojí někdo třetí. „Vždyť takhle se přece mužský chová, když má milenku, ne?“ ptala se sama sebe. Pak to ale z jejího muže „vylezlo“. „Proto, že jsem byla těhotná, jsem přestala pro svého muže být atraktivní,“ konstatuje maminka. A dodává, že se po porodu bohužel nic nezměnilo.

„Já se ale rozhodla, že to tak nenechám,“ správně se k situaci postavila bojovnice Lenka. „Řekla jsem si, že si musím občas od mateřství odpočinout a zorganizovat si čas tak, abychom mohli být s manželem sami dva a fungovali tak nejen jako rodina, ale i pár. Vždyť to je to nejlepší, co může ženská pro své dítě udělat,“ skvěle uvažuje maminka. Myslíte, že to zabralo? Ano!

Foto: ThinkstockKaždý problém se dá vyřešit, jen spolu musíte mluvitJak si partnera získat zpátky jako milence?

Lenka jednou týdně požádala svoji tchyni, aby miminko pohlídala, a pozvala svého vlastního manžela na rande. „Cítila jsem se venku víc uvolněná, i když to ze začátku trochu trvalo. Stačil nějaký zvuk a už jsem se otáčela, jestli nemám něco podat, zvednout, udělat,“ směje se. Prý to ale chce jen trochu cviku. „S manželem jsme probrali, jak se mu daří v práci, plánovali si společnou dovolenou, až maličká trochu povyroste, bavili se o všem možném. Bylo vidět, jak se mu ulevilo, že jsem z toho mamkování nezcvokla úplně,“ pobaveně dodává Lenka, která zvolila tu nejlepší strategii, jakou mohla. (A nezapomeňme dodat – snažila se nešišlat…)

A Lenčinu strategii potvrzuje i kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz Lenka Černá, podle které je nejdůležitější s partnerem mluvit a mluvit! „Říkejte si navzájem své pocity a hledejte vždy řešení. I když je dítě malé, mějte chůvu anebo využijte babičky – choďte pravidelně jen ve dvou za aktivitou, která vám dělá dobře. Zůstaňte prostě partnery, i když jste máma a táta.“

Na ložnici zámek? Ano!

Pár minut soukromí jen pro sebe se vyplatí nejen rodičům, ale i dítěti, jež podle odborníků bude vnímat, jak moc je důležitá blízkost druhého. Dítě by tak v budoucnu mělo snáze navazovat a udržovat partnerské vztahy. Proto ukrytí se do (zamknuté) ložnice není sobeckostí vůči potomkovi! Dítě brzy pochopí, že když jsou máma a táta sami, zanedlouho se vrátí. Předtím mu ale vysvětlete, že se máte s partnerem rádi, chcete být sami, a že tatínek přece mamince neubližuje, i kdyby dítě z ložnice slyšelo cokoli.

Pozor na mateřské doteky!

Cesta od mámy a táty zpět do role vášnivých milenců je i v odbourání fyzické bariéry. „Na jedné naší manželské schůzce jsem udělala chybu,“ je si vědoma Lenka. „Po večeři v restauraci Luborovi zůstal v koutku nějaký drobeček. Já, zvyklá utírat dítě, popadla jsem nejbližší ubrousek a začala mu to třít. Nejspíš stylem, jak to dělám naší malé,“ uvědomuje si maminka. „Hned ucukl a tvářil se zaraženě.“

Trénujte svoji vnímavost

Ano, to je problém. Jakmile se pár vidí pouze v rolích mamky a taťky, taky se tak i podvědomě chová. Veškeré dotyky a objímání nemají erotický podtext, spíš jde o mateřské polibky nebo náklonnost. Psychologové radí pokusit se připomenout si, že doteky, líbání nebo objetí jsou stejnými činnostmi, které ve vás kdysi probouzely vzrušení.

Způsob zůstal stejný, všechno je stejné, jen se změnilo to, jak nastávající nebo novopečená maminka toto gesto prožívá. Je třeba přistoupit k polibkům a dotykům jako žena! Lenka tak měla radši svého manžela upozornit, aby se zbytku potravy zbavil sám. Není přece jeho chůva nebo matka.

Jinak ale bravo! Zkuste to jako ona! A pokud ještě máte obavy o svůj sexuální život, přečtěte si náš článek o udržení sexuální atraktivity. Snaha bude jistě odměněna!

Reklama

Související témata:

Načítám