Hlavní obsah

Marika (46) i přes zdravotní problémy zhubla za osm měsíců 18 kilo!

Foto: Mona Martinů

O Mariku se u nás postarala stylistka i vizážistka. Udělaly z ní velkou kočku!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Když se podařilo zhubnout mně, tak to zvládne každý,“ říká čtenářka Marika, která za svou štíhlou postavu hodně bojovala. Zhubnout na velikost 36 se jí povedlo navzdory vážným zdravotním problémům.

Článek

Před třemi lety se šestačtyřicetileté mamince samoživitelce začal život obracet vzhůru nohama. Všechno začalo silnými bolestmi páteře kvůli vyhřezlé ploténce. Po prvotních problémech jí ochrnula noha, ploténka totiž skřípla nerv, a proto nevyhnutelně následovala operace.

Tím to ale nekončilo, problémy pokračovaly, přidaly se k nim i silné bolesti hlavy, bolesti zubů a další operace. Marice zkrátka naprosto selhal nervový systém.

Přibírat začala kvůli lékům

Na neustávající bolesti samozřejmě musela brát léky, bez nich by se to nedalo vydržet. Po nich však začala rychlostí blesku přibírat. „Nikdy jsem nebyla tintítko, ale velikost 38 jsem překročila málokdy. Nyní to byla 42,“ popisuje Marika, které se váha postupně vyšplhala na 75 kilo.

„Je strašný, když se ze svěží, poměrně mladé ženské stane něco úplně jiného. Vypadala jsem hrozně a zároveň ze mě byla psychická troska. Nemoc a zdravotní potíže vás bohužel dokážou během relativně krátké doby změnit k nepoznání,“ říká Marika.

Foto: Archiv čtenářky

Tehdy Marika vážila o 18 kilo více. Sama sobě se v té době vůbec nelíbilaFoto: Archiv čtenářky

Loni v červnu navštívila svou sestru v Salzburku, kde si po dlouhé době stoupla na váhu. Čísel, která jí váha ukázala, se zhrozila. Marika se totiž pokoušela hubnout už předtím, ale zcela evidentně se nedařilo. „Pochopila jsem, že dieta nestačí, že k tomu bude potřeba mnohem víc, a rozhodla jsem se kompletně změnit životní styl. V té době byla mým snem váha 65 kilo.“

Nakonec ale Marika zhubla mnohem víc. Během následujících osmi měsíců shodila 18 kilo a dosáhla váhy 57 kilo.

Foto: Mona Martinů

V pohodě oblékla elegantní kalhoty ve velikosti 36Foto: Mona Martinů

Jídelníček si sestavovala sama

V první řadě Marika požádala o změnu léků proti bolestem na takové, které budou z hlediska kolísání váhy šetrnější. Pak si k problematice hubnutí sama načetla spoustu článků a literatury a začala na sobě pracovat.

„Vzhledem ke své nemoci jsem si nemohla dovolit diety a hladovět. A jít za výživovým poradcem pro mě nemělo smysl. Nejenže se mi ho nechtělo platit ani dodržovat nějaký přísně stanovený jídelníček. Ale hlavně – každý by od toho stejně dal ruce pryč právě kvůli mé léčbě,“ říká Marika.

Foto: Mona Martinů

Marika je teď krásně štíhlá. Všechny outfity jí slušelyFoto: Mona Martinů

Co Marika jí a nejí?

„Na snídani si dopřávám ovesné vločky. Večer zaleji vločky mlékem, přeložím přes to potravinovou fólii a nechám do druhého dne, aby vločky mléko nasály. Pak do nich pokrájím jablíčko nebo přidám jogurt, případně obojí, mám plnou misku vydatné snídaně a garantuji vám, že do oběda hlad nemáte,“ říká Marika, která pracuje jako editorka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity.

„Na oběd je to horší, protože jsem ještě v práci, ale jím zase ovoce, zeleninu a celozrnné pečivo. Hlavní jídlo si připravím po příchodu domů, to jsou husté zeleninové polévky, vejce natvrdo se zeleninou, těstoviny s různými omáčkami, vesměs zeleninovými,“ uvádí Marika s tím, že byla velký masožravec, ale teď si maso dopřává jen s mírou.

Foto: Mona Martinů

Marika se dnes cítí mnohem lépe, fyzicky i psychickyFoto: Mona Martinů

„Večeři pak mívám opravdu lehkou. Pokud jsem dlouho vzhůru, tak mne zachraňují na plátky nakrájená jablka pokapaná citronem, která trošku posypu skořicí, a je to pochoutka.“

Velmi důležité jsou z Maričina hlediska i nápoje. Ta se vzdala slazené kávy a většinu jejího pitného režimu zastává ionizovaná voda a voda s citronem.

A co je důležité zmínit v neposlední řadě, zařadila pohyb. „Nemůžu kvůli otřesům páteře běhat a celkově cvičit něco náročného. Stále je u mě na prvním místě zdravotní cvičení. Ovšem začala jsem se synem chodit na večerní rychlé procházky, z nichž jsme vždy přišli zadýchaní. Chodím taky pěšky do práce, po schodech a zkrátka všude, kde to jde,“ popisuje Marika.

Také se vám podařilo obdivuhodně proměnit své tělo? A chtěly byste se o svůj příběh s námi podělit? Pište nám na e-mail denisa.chnoupkova@prozeny.cz. Nezapomeňte také přiložit své fotky a pár informací o vás :-).

Reklama

Načítám