Hlavní obsah

Markétka a její dobrodružství pod stanem

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOS dětské vesničky v posledních letech pomáhají stále většímu počtu dětí. Jedním z nich byla i šestiletá Markétka, která se loni na konci léta ocitla s maminkou pod stanem, poté co přišly o bydlení.

Článek

Byl krásný letní den a šestiletá Markétka* se přestěhovala s maminkou pod stan. Na první pohled to vypadalo jako zajímavé prázdninové dobrodružství, na které se maminka s dcerkou vydaly stejně jako mnohé jiné rodiny tábořící u řeky či rybníka, ale ve skutečnosti opak byl pravdou. Jejich život venku pod širým nebem byl nutností – stan se stal jejich jediným domovem, jejich předsíní, obývákem i ložnicí…

SOS dětské vesničky jsou nejstarší nezisková organizace v ČR zaměřující se na pomoc ohroženým dětem a dětem bez rodiny. Od svých začátků na konci 60. let se soustředily na pěstounskou péči rodinného typu. V posledních třech letech nicméně prošly velkým rozvojem a spustily nové programy zaměřené na okamžitou pomoc dětem v nouzi a na prevenci odebírání dětí z rodin ve špatné situaci.

„Zatímco v roce 2012 jsme poskytovali pomoc 86 dětem ve třech našich vesničkách, v roce 2015 jsme díky novým programům a mnoha dárcům mohli pomáhat už 893 dětem v desítkách různých obcí,“ říká ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová.

Jedním z téměř devíti stovek dětí byla loni na podzim i malá Markétka. Její maminka přišla o práci a bydlení a s Markétkou se ocitla na ulici. Na konci léta to ještě problém nebyl, ale s příchodem podzimu začala být situace vážnější. Jednoho chladného listopadového dne tak maminka přivedla Markétku do pražského SOS Sluníčka – krizového zařízení SOS dětských vesniček pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Úsměv dětí a jejich důvěra je ta největší odměna tetám v SOS Sluníčku

„V SOS Sluníčku máme dva byty, v každém z nich se teta stará vždy maximálně o čtyři děti. Pečuje o ně jako jejich matka a pro některé je někdy ta nejlepší ‚máma‘, jakou tyto děti poznaly,“ říká ředitelka SOS Sluníčka Beáta Zmátlíková.

To ale nebyl Markétčin případ. V SOS Sluníčku byla sice spokojená, ale po mamince se jí stále stýskalo. Sociální pracovnice se mezitím snažily matce pomoci vyřešit její situaci, nalézt nové zaměstnání i cenově přijatelné ubytování. To se naštěstí za několik týdnů podařilo, a Markétka se tak mohla brzy s maminkou odstěhovat na ubytovnu pro matky s dětmi. Vánoce už prožila u vlastního stromečku a v objetí své vlastní maminky.

* Jméno bylo změněno z důvody ochrany soukromí.

SOS dětské vesničky

Jak pomoci

Tety, sociální pracovnice a další odborníci z SOS dětských vesniček pomáhají každoročně stovkám dětí, jako je Markétka. Jejich pomoc by nebyla možná bez dárců, kteří každý měsíc přispívají podle svých možností.

Mezi pravidelné dárce SOS dětských vesniček se můžete přihlásit zde.

Reklama

Související témata:

Načítám