Hlavní obsah

Máte v těhotenství chuť na hřebíky? Lékaři vědí, o co jde!

Foto: Thinkstock

V těhotenství mívají ženy prapodivné chutě!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je libo kyselou okurku se šlehačkou či mrkev s hořčicí? Vám z té představy může být nevolno, těhotné ženy ale mívají divné chutě. Některé pojídají i věci nepoživatelné! Může to jim či dětem ublížit?

Článek

Když Helena čekala první dítě, měla obrovské chutě na cokoli sladkého. Zlobila se sama na sebe, ale neodolala a denně si nějakou dobrotu musela dopřát. Ke konci těhotenství se jí chutě změnily, skoro denně musela sníst grep a rajče.

„V druhém těhotenství jsem ale měla úplně nepředstavitelnou chuť na hlínu. Nemohla jsem ani dělat na zahradě, přesazovat kytky pro mě byla zkouška odvahy. Sama nad sebou jsem kroutila hlavou a říkala si, že asi patřím na psychiatrii,“ popisuje Helena.

Odolala, nic nepoživatelného neochutnala, když ale pátrala na internetu, dozvěděla se, že podivné chutě nejsou u těhotných žen výjimečné. „Sama sobě jsem prostě vysvětlila, že není možné jíst hlínu, a už vůbec ne v těhotenství, kdy mám zodpovědnost i za miminko,“ vysvětluje Helena.

Jako straka

Křída, omítka, dopisní papír, hlína, písek, mýdlo nebo kamení. To jsou jen příklady toho, co jsou některé těhotné ženy schopné pozřít. A i když to zní neuvěřitelně, medicína má pro „lahůdky“ žen v očekávání dokonce odborný termín.

Jedná se o takzvaný pica syndrom, který se často vyskytuje právě u těhotných a někdy i u dětí. „Termín pica pochází z latinského názvu pro straku, jelikož i ona má neobvykle stravovací návyky a je schopná sníst téměř cokoli,“ vysvětluje Lenka Vlčková, gynekoložka z příbramské oblastní nemocnice.

Foto: Thinkstock

Kyselé okurky a sladký pudink? Nic neobvyklého!Foto: Thinkstock

Pica syndrom se často objevuje v případě, že má člověk nedostatek železa v krvi, což bývá právě komplikace během těhotenství. „Lze tedy doporučit stanovení krevního obrazu a hladiny železa v krvi,“ radí gynekoložka Michaela Benešová.

Najděte sebekázeň

Pokud jste těhotné a máte neobvyklé chutě, překonejte stud a svěřte se lékaři. Může vám pomoci například předepsáním doplňků stravy. V některých případech může být na místě i psychoterapie. V první řadě je ale nezbytné, aby si těhotná, stejně jako Helena, uvědomila, že pojídat nepoživatelné věci není v pořádku, a najít v sobě sebekázeň.

Gynekolog Petr Kovář se osobně se ženou, která by pojídala hlínu, omítku nebo třeba křídu, v ordinaci nesetkal, o podobných případech ale samozřejmě slyšel. „Kdyby mi přišla pacientka do ordinace s takovým problémem, budu to s ní probírat a zjišťovat podrobnosti. Dovedu si ale představit, že bych ji i nasměroval na konzultaci s psychoterapeutem,“ doplňuje Petr Kovář.

Foto: Thinkstock

Se sladkým to nepřehánějte, tloustnutí neprospěje ani vám ani dítětiFoto: Thinkstock

Vy i dítě v ohrožení

Myslete na to, že vy sice uspokojíte svoje chutě, které mohou být v těhotenství opravdu neuvěřitelně silné, ale můžete v krajním případě ohrozit sebe nebo i nenarozené miminko. Máte neodolatelné nutkání ocucávat a polykat kamínky nebo hřebíky? Hrozí vám třeba poškození trávicí soustavy. „Pojídání nepoživatelných věcí může způsobit otravu těžkými kovy a jinými chemikáliemi, dysbalanci hladin minerálů v krvi, případně infekci, nákazu parazity, vše pak i s možnými následky pro plod,“ varuje Michaela Benešová.

Maximálně bolavým žaludkem mohou skončit běžné těhotenské chutě, kdy kombinujete nekombinovatelné. Ženy přiznávají třeba spojení sladkého jogurtu se šunkou, chleba se sýrem a marmeládou, párku s tvarohem či utopence s čokoládou.

Máte v těhotenství neovladatelné nutkání pojídat nejedlé věci? Řekněte to lékaři! Nebo už to máte za sebou? Svěřte se v diskuzi se svými zkušenostmi, i tím můžete pomoci ostatním!

Reklama

Načítám