Hlavní obsah

Mějte své zdravotní údaje vždy při sobě

Reklama

Už jste slyšeli o Kartě života, která vám může zachránit život? Pokud ano, jistě vás potěší informace, že ji můžete mít i ve svém chytrém telefonu. Pokud ale patříte mezi ty, kteří ji neznají, rádi vám ji představíme.

Článek

Karta života je praktický pomocník pro všechny. Tato karta, kterou vytvořila Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, obsahuje všechny důležité informace o vašem zdravotním stavu, užívaných lécích a výdajích za poskytnutou lékařskou péči. Může vám zachránit i život, jelikož záchranná služba má okamžitý přístup k informacím o vašem zdravotním stavu a ihned ví, jaké užíváte léky, na co jste alergičtí, zda trpíte chronickými nemocemi anebo jaké operace máte za sebou. Dále získají kontakt na osobu blízkou, kterou v případě nutnosti mohou kontaktovat.

Kartu života, která je zdarma, můžete získat třemi způsoby. A to vyplněním formuláře přímo na internetu, pomocí vyplněného a podepsaného papírového formuláře, který si můžete vytisknout nebo získat na některé z poboček ZP MV ČR a nebo v ordinaci praktického lékaře. Více o Kartě života zde.

Moderní telefony jsou teď zas o něco chytřejší. Díky této povedené aplikaci!

Ke svým údajům se dostanete na internetu po zadání PINU a hesla. Navíc se nemusíte bát, že vám v peněžence přibude další karta. Karta života je v podstatě virtuální a potvrzením, že Kartu života máte, je samolepka na vaší kartičce pojištěnce.

Karta života v chytrém telefonu

Karta života je dostupná nejen na internetu, ale i v chytrých mobilech. Majitelé telefonu iPhone či majitelé telefonů se systémem Android mohou své údaje v Kartě života kdekoli a kdykoli sledovat a aktualizovat. K přístupu opět potřebujete PIN a heslo, které získáte ke Kartě života.

Co všechno v mobilní aplikaci je?

V první řadě mobilní aplikace obsahuje informace o vašem zdravotním stavu, jako jsou například vaše alergie, užívané léky, prodělané operace a chronická onemocnění. Doplnit můžete také svou krevní skupinu.

Druhou přínosnou informací je výpis z osobního účtu, kde se můžete dozvědět o vykázané zdravotní péči, jaké léky vám byly předepsány a výše všech vašich poplatků a doplatků.

Dále jistě oceníte zdravotní deník, který upozorňuje na dodržování termínů očkování, pravidelných preventivních prohlídek a screeningových programů. Do deníku si můžete přidat i vlastní události jako prodělané nemoci, operace nebo úrazy, termíny vyšetření a aplikovaná očkování.

Objevte všechny vychytané funkce!

Užitečné SOS tlačítkomůžete využít ve chvíli, kdy se nacházíte ve stavu zdravotní nouze a potřebujete pomoci. Máte dvě možnosti: Volat, nebo Poslat SMS. V prvním případě vytočíte telefonní číslo na osobu blízkou a budete s ní ihned v kontaktu. Ve druhém případě odešlete SMS s předem nadefinovaným textem opět osobě blízké, ve které bude informována pomocí GPS souřadnic o vaší pozici a že se nacházíte ve stavu ohrožujícím zdraví.

Výhodou je také průvodce zdravotnickými zařízeními, který vám zobrazí nejbližšího zubaře, lékárnu, nemocnici a mnoho dalšího. Stačí zadat požadované zařízení a v podobě seznamu nebo jako body na mapě se vám vyhledaná zařízení zobrazí. Navíc ke každému zařízení lze zjistit i detailnější informace.

Využít můžete také zobrazení údajů rodinných příslušníků (např. dětí). Je tak možné aktualizovat jejich Kartu života a mít pod dohledem vykázanou lékařskou péči. Zároveň je možné spravovat a hlídat termíny očkování a preventivních prohlídek, což jistě každý rodič ocení.

Jistě oceníte i přehled ošetřujících lékařů, kde můžete informace o lékařích zadávat, upravovat a mazat, informace o novinkách ZP MV ČR a připravovaných akcích a přehled poplatků, které jste za stávající rok zaplatili.

Nejen manuál, ale i více o mobilní aplikaci naleznete zde.

Vlastníte starý telefon?

Patříte stále mezi ty, kteří nevlastní chytrý telefon? Nezoufejte. I vy můžete mít důležité údaje o svém zdravotním stavu v mobilu. Stačí poslat jednoduchou SMS zprávu na telefonní číslo +420 725 442 121 ve tvaru „Kz“ pro výpis v češtině nebo „Kzen“ pro „Kzen“ pro anglickou verzi a obratem vám přijde výpis z Karty života. Je však nutné, aby vaše telefonní číslo bylo vyplněno v informačním systému Karty života.

Zalíbila se vám Karta života a to jak se Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR zajímá o vaše zdraví? Staňte se fanouškem projektu Zdraví jako vášeň.

Reklama

Související témata:
Údaje

Načítám