Hlavní obsah

Méně kafe a více česneku aneb Jak přestat kouřit a nepřibrat

Foto: Roman Seliutin, Shutterstock.com

Foto: Roman Seliutin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete přestat kouřit a rádi byste to tento rok už vydrželi? Pokud je jednou z vašich výmluv tvrzení, že nemůžete s cigaretami skoncovat, protože byste přibrali, pak pro vás máme dobrou zprávu! Víme, jak postupovat, abyste nová kila nepřibrali, a co víc – ještě dokonce zhubli!

Článek

Stačí dodržet pár pravidel a svůj dlouholetý zlozvyk překonáte! Důležitá je příprava, vhodná strava i pomocníci, díky kterým nejtěžší období překonáte relativně v klidu.

Štěstí přeje připraveným

Nikotin potlačuje chuť k jídlu a zpomaluje ukládání tuků. Proto je velmi důležité připravit se na odvykačku ještě předtím, než skutečně kouřit přestanete. „Nikotin mírně zvyšuje energetický výdej organismu, také tlumí hlad, snižuje chuť k jídlu a zvyšuje sytost. Tento efekt pak při odvykání ,vymizí', když organismus nikotin nedostává. Často také používají lidé cigaretu jako prostředek uklidnění při stresu a náročných situacích. Při odvykání kouření se pak může stát, že stres začnou řešit jídlem a zvýšený příjem stravy pak přispěje k nárůstu hmotnosti,“ vysvětluje Mgr. Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka z kliniky Endocare. Čím lépe budete na toto náročné období nachystáni, tím snadnější pro vás bude samotný průběh.

Pro jistější úspěch:

  • Omezte konzumaci kávy, černého čaje a alkoholu -
  • Zlikvidujte veškeré tajné zásoby cigaret -
  • Zapalovače vyhoďte nebo darujte -
  • Z popelníků udělejte stojany na svíčky nebo jinou dekoraci, příp. darujte jinému kuřákovi -
  • Jezte lehčí jídla, po kterých nebudete mít takové nutkání dávat si cigaretu „aby vám slehlo“ -
Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Připravte se předem. Pomohou nikotinové náplasti i jasný plánFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Pomozte si, jak to jde

Existují různé způsoby, jak si „odvykačku“ kouření usnadnit. Mezi nejzákladnější patří třeba nikotinové náplasti, které pořídíte v každé lékárně. U silných kuřáků ale odborníci doporučují takzvanou farmakoterapii, tedy odvykání s pomocí léků. „Pacientům předepisujeme léky, které potlačují abstinenční příznaky a zároveň se používají jako antidepresiva. Léčba takto silných kuřáků trvá obvykle 8, 12  i více týdnů. Farmakoterapie je vhodná pro ty, kdo kouří 10 a více cigaret denně a po probuzení si do hodiny zapalují první cigaretu,“ vysvětluje MUDr. Petr Werner.

Kuřáci ale často mají abstinenční příznaky spíš kvůli orální fixaci, než kvůli touze po samotné cigaretě. Něco jim zkrátka v puse chybí. I proto mají potřebu častěji jíst. Dobrou pomocí jsou buď obyčejné, nebo nikotinové žvýkačky.

Důležité také je zaměstnat ruce. Mačkejte antistresový míček, skládejte puzzle, nebo začněte plést. Pro volné chvíle s sebou vždy mějte časopis nebo knihu. Při chuti na cigaretu srkejte vodu po malých doušcích, jezte sušené ovoce a semínka. V restauraci se sice už nekouří, ale přesto je dobré i tam ruce zaneprázdnit: hrajte si s párátkem, brčkem a držte sklenici v té ruce, ve které jste dřív měli cigaretu.

Doplňte vitaminy

Se snahou přestat kouřit je zpočátku velmi často spojená nervozita a podrážděnost. Abyste těmto náladám předešli, zásobujte své tělo hořčíkem a železem. Lépe se tak vypořádáte i s nespavostí nebo naopak únavou, které jsou u odvykajících kuřáků velmi častým jevem. Určitě doplňte taky jód. Ten je přirozeným spalovačem tuků a zdravě nahradí nikotin a jeho funkci ve spalování.

Hořčík najdete v mandlích, sušeném ovoci, bramborách, pomerančích, celozrnném pečivu nebo špenátu.

Potraviny bohaté na železo: meruňky, hovězí maso, kukuřice, plody moře, vnitřnosti, luštěniny, krůtí maso, brokolice, tofu.

Jód obsahuje: česnek, kravské mléko, mušle, citrón, mořské plody a ryby, rajčata, maliny, jablka, tymián, jitrocel, řebříček.

Pohyb a strava jdou ruku v ruce

Nejčastější chybou odvykajících kuřáků je, že při stresu hledají náhradu cigarety v podobě nezdravého jídla. 90 procent lidí sáhne po sladkém nebo tučném jídle, aby si nervy „obalili“ a navodili si dočasný pocit úlevy. Ideální je najít si nový rituál, který budete moci dělat namísto zapálení si cigarety. Dejte si třeba čerstvý džus, jděte se projít, nebo si krátce zacvičte. I v kanceláři můžete udělat pár cviků, díky kterým rozproudíte hormon štěstí, navodíte si lepší náladu a rázem bude vše snesitelnější.

Jaké změny se dějí v těle, když přestanete kouřit?

  1. 20 minut od poslední cigarety se krevní tlak a tepová frekvence vrací k normálu, krevní cirkulace se zlepšuje v horních i dolních končetinách, končetiny začínají být teplejší -
  2. 10 hodin od poslední cigarety se koncentrace kyslíku v krvi vrací k normálu, riziko srdečního infarktu klesá -
  3. 24 hodin odvykání: oxid uhelnatý je z těla vyloučen, krev je okysličenější, plíce a dýchací cesty se začínají čistit – nečistoty s hlenem začínáte vykašlávat -
  4. 48 hodin: tělo už odbouralo veškerý nikotin, chuť a čich se zlepšují -
  5. 72 hodin: snáze se vám bude dýchat a dýchací cesty se rozšíří -
  6. 12 týdnů: krevní oběh se zlepšuje, chůze a běh je snadnější, méně se zadýcháváte -
  7. 3–9 měsíců: příznaky postižení plic, jako jsou kašel, dušnost či pískoty na hrudi, se výrazně zlepšily, funkce plic se v průměru zlepšují o 5–10 % -
  8. 5 let: Riziko srdečního infarktu kleslo na polovinu rizika kuřáka -
  9. 10 let: riziko vzniku plicní rakoviny kleslo na polovinu rizika kuřáka, riziko srdečního infarktu je podobné jako u nekuřáka -

(Zdroj: KuřákovaPlíce)

Přestanete-li kouřit, bude se vám lépe dýchat. Veškerý pohyb a aktivita proto bude najednou snazší. Začněte tedy místo výtahu vycházet schody, vystupte o tramvajovou zastávku dřív a projděte se do práce, nebo si udělejte čas na pravidelné půlhodinové cvičení večer u televize. Nejenže ze sebe budete mít lepší pocit a budete zdravější, ale ještě přitom zhubnete!

Máte nějakou vlastní metodu, jak se bez velkých potíží a tloustnutí zbavit cigaret? Rozhodně se s námi podělte!

Načítám