Hlavní obsah

Tipy pro lidi se sedavým zaměstnáním: Předejdete tloustnutí i bolestem zad!

Foto: Kinga, Shutterstock.com

K tipům, jak zvládnout sedavé zaměstnání, patří i to, jak sedíte u počítače. Hranu monitoru byste měli mít zhruba ve výšce očíFoto: Kinga, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí dnes pracuje ve službách a s tím přibývá těch, kteří mají sedavé zaměstnání. Celodenní sezení ale může ústit v řadu problémů, jako jsou pomalý metabolismus, bolesti zad či horší trávení.

Článek

Pokud vaše pozice vyžaduje práci v kanceláři za počítačem, nejspíš musíte trávit většinu vašeho pracovního dne vsedě. Tomu se zkrátka nejde vyhnout. Leda změnit profesi.

Nicméně, nemusíte hned zoufat. Podobně jako vy je na tom až 70 procent Čechů. Právě z toho důvodu vzniká celá řada zdravotních doporučení, jak se negativním důsledkům sezení vyhnout. Rozhodně doporučujeme osvojit si tyhle návyky…

1. Co 20 minut na chvíli vstaňte

V první řadě dlouhodobé sezení neprospívá vašemu metabolismu. „Když dlouho sedíte, tělo tak nějak přirozeně zpomalí a s ním i celý metabolismus. Někteří odborníci dokonce uvádějí, že zpomalení nastává i při sezení delším než 20 minut. Určitě je proto velmi vhodné každou minimálně půlhodinu vstát a protáhnout se,“ doporučuje trenérka Markéta Brožová z dámského fitness Contours.

Každá sedavá profese je samozřejmě jiná. Pokud máte možnost, vstaňte a protáhněte se a dojděte se třeba projít do kuchyňky. V případě, že jste dost poutaní na svoje místo, zkuste se aspoň v rychlosti protahovat, vstát a sednout nebo stahovat svaly hýždí a stehen.

2. Choďte pěšky, kde se dá

Asi nejhorší kombinace denního režimu, která může být, je sedavé zaměstnání spolu s cestováním autem do práce i z práce. A že takových lidí, kteří to takto mají, je mnoho.

I v tomto případě platí, že musíte vycházet ze svých možností. Jestli je myslitelné, abyste aspoň část cesty do práce šli po svých, jen do toho! Samozřejmě, když bydlíte třeba na vesnici, dost daleko od místa, kde pracujete, tak to asi zvládnete těžko.

Snažte se ale alespoň během dne chodit, jak jen to půjde. Dojděte si pěšky na oběd, po práci nakupovat, zkrátka myslete na to, že čím víc budete chodit, tím lépe pro vaše tělo. Chůze je nejzdravější a nejpřirozenější pohyb vůbec.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Nejezděte výtahem, dejte si tu práci a vyjděte schodyFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

3. Seďte zdravě

Sedavé zaměstnání je z dlouhodobého hlediska největší problém pro vaše záda. Paradoxně bolesti zad jsou v současnosti na druhém až třetím místě příčin pracovní neschopnosti. Bolestmi zad trpí nejčastěji lidé ve věku 30 až 45 let.

„Zejména při práci s počítačem byste měli dodržovat základní opatření, která bolestem pomohou předejít. Sem patří nejen pravidelné cvičení a pracovní přestávky, ale především samotná úprava pracovního místa,“ říká fyzioterapeut Karel Novák.

Měli byste sedět tak, abyste měli židli, monitor a klávesnici v jedné ose. Počítač, se kterým pracujete, musí být přímo před vámi. Problém je i sebemenší vychýlení do strany.

Monitor je pak vhodné mít ve výšce očí, ať nezatěžujete krční páteř. Seďte dostatečně blízko u stolu, určitě se ze židle nenahýbejte. Nohy by se měly celými ploskami dotýkat země, ideálně mějte kolena v pravém úhlu.

Tip: Můžete si sami zvolit, na čem v práci budete sedět? Velmi zdravé sezení vám poskytne obyčejný gymnastický míč!

Foto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

Dlouhé sezení nejvíce ubližuje vašim zádům a páteřiFoto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

4. Jednoznačně sportujte

Lidem, co mají fyzicky náročnou práci, leckdo doporučí trávit více volného času pasivním relaxem. Lidé, kteří jsou v práci namáháni zejména psychicky, si ale nejlépe odpočinou sportem. Pohyb je nejvíce podceňované antidepresivum!

Zajděte se po práci vybít do fitka nebo si vyčistěte hlavu dlouhým během. Velmi prospěšné je také cvičení jógy a pilates, oboje jsou přímo balzám na unavená záda a pohybový aparát celkově.

Jak moc se v práci hýbete?

Reklama

Načítám