Hlavní obsah

Michal (ne)peče: Oříškové šohajky

Foto: Mona Martinů

Poslední dílo tohoto týdne – šohajky

Nejoblíbenější cukroví mého dětství – to jsou čoko-oříškové šohajky, které jsem vždycky chodil tajně mlsat k sousedům. To proto, že jsme je doma nikdy nedělali… Přišel čas napravit ono každoroční zklamání a tuhle bezkonkurenční laskominu připravit na vlastní pěst. V pátém dílu vánočního seriálu Michal peče cukroví! Jde se na věc!

Článek

Šohajky, košíčky, čokoládové bobečky… říkejte jim, jak chcete. Anebo jim nijak neříkejte, šoupněte je do pusy, mlčte a vychutnávejte.

Čoko-oříškové šohajky jsou už pátý recept z vánočního seriálu Michal peče cukroví. Takže jestli dobře počítám, do Štědrého dne musím napéct ještě dalších 30 druhů! Uf, bude to fuška, ale z vašich reakcí pod recepty vím, že v tom nejsem sám, díky za ně! Vkládejte dál i svoje vánoční výtvory do rubriky Vaše recepty nebo mi je posílejte přímo na e-mail: michal@prozeny.cz. Dobrých tipů není nikdy dost a já moc rád některé z nich vyzkouším.

Dost bylo řečí, jde se na košíčky!

Foto: Mona Martinů

Sladký luxus v košíčku. Odoláte?

Na jednu várku čoko-oříškových šohajek podle mojí sousedky potřebujete: 200 g cukru krupice, 150 g másla, 100 ml mléka, 250 g mletých ořechů, kapku rumu, hrst piškotů, ořechy nebo mandle na ozdobu, papírové košíčky Na polevu: 250 g čokolády na vaření, 100 g másla

Postup: Nejdřív upozornění – do ingrediencí můžete přidat ještě třeba kousíčky rozlámaného cukroví, které se vám při pečení nepovedlo, aspoň se nevyhodí! Na mírném ohni dejte do kastrůlku ohřát mléko a rozpusťte v něm cukr. Pak postupně přidávejte další ingredience – máslo, ořechy, rum a rozlámané piškoty. Míchejte tak dlouho, dokud se část tekutiny neodpaří a nevznikne konzistentní (česky blemcavá) hmota.

Foto: Mona Martinů

Raz, dva, tři a je hotovo!

Pak si připravte košíčky. Na jejich dno nalijte trochu čokolády a nechte ji ztuhnout. Na to vršte připravenou ořechovou hmotu a to celé ještě znovu polijte čokoládou. Můžete ji připravit z čokolády na vaření a tuku tak, že ji rozpustíte v kastrůlku ve vodní lázni. Já jsem trochu švindloval a zakapal jsem to připravenou čokoládou z pytlíku. A také to nemělo chybu! Dílo dozdobte celým lískovým oříškem nebo mandlí a šohajky nechte ztuhnout v chladu. Myslím, že budete fakt překvapeny, jak jsou dobré!

Uf, uf, uf, páté vánoční pečení je úspěšně za mnou. Trochu se děsím toho, kolik mi toho do Štědrého dne ještě zbývá… Ale já jsem ješitný chlap a jen tak se nevzdám. Dám si o víkendu pauzu, odpočinu si a v pondělí se tu zase uvidíme. Šesté pečení už mám totiž přichystané. Co to bude? Domácí slané tyčinky!

Vám také přeju fajn víkend a hlavně u těch sporáků a trub nevypusťte duši!

ynezorPumanzeSaNyknalC