Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Šohajky, košíčky, čokoládové bobečky… říkejte jim, jak chcete. Anebo jim nijak neříkejte, šoupněte je do pusy, mlčte a pořádně si je vychutnejte.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 porcí
Těsto
  • 1 hrst ořechů
    8
  • 1 hrst piškotů
    1
    3
  • 1 lžička rumu
  • 250 g vlašských ořechů
    8
  • 100 ml mléka
    7
  • 150 g másla
    7
  • 200 g cukru krupice
Poleva
  • 50 g rostlinného tuku
  • 250 g čokolády na vaření
    6
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Na mírném ohni dejte do kastrůlku ohřát mléko a rozpusťte v něm cukr. Pak postupně přidávejte další ingredience – máslo, ořechy, rum a rozlámané piškoty. Do ingrediencí můžete přidat třeba i kousíčky rozlámaného cukroví, které se vám při pečení nepovedlo, aspoň se nevyhodí! Míchejte tak dlouho, dokud se část tekutiny neodpaří a nevznikne konzistentní (česky blemcavá) hmota.

.

02.

Připravte si tekutou čokoládu. Můžete ji udělat z čokolády na vaření a tuku tak, že ji rozpustíte v kastrůlku ve vodní lázni.

03.

Potom si rozložte papírové košíčky, které běžně zakoupíte v domácích potřebách. Na jejich dno nalijte trochu čokolády a nechte ji ztuhnout. Na ni dejte připravenou ořechovou hmotu a opět zalijte čokoládou. Ozdobte mandlí nebo ořechem, nechte ztuhnout v chladu a pak už můžete jen mlsat.

Načítám