Hlavní obsah

Milujete guláše? Zkuste ten segedínský. Je dokonalý!

Foto: Mona Martinů

Naučte se s námi tuhle snadnou klasikuFoto: Mona Martinů

Reklama

Dneska vynecháme oblíbenou historickou polemiku o původu a správném názvu tohoto jídla a pustíme se rovnou do vaření. Segedín totiž bude chutnat báječně, i kdyby byl třeba z Číny!

Článek

Voňavý segedínský guláš patří ke kuchyňským sázkám na jistotu – měkounké dušené maso a smetanová omáčka se zelím a paprikou prostě nikdy nezklame. Přitom postup je tak snadný! Podívejte se s námi, jak ho připravit krok za krokem.

Segedínský guláš

Na 4 porce potřebujete: 600 g vepřového masa (nejlépe plecka nebo libového boku), lžíci hladké mouky, 50 g sádla, 1 velkou nebo 2 menší cibule, 700 g kysaného zelí, 180 ml kysané smetany, sladkou papriku, pálivou papriku (lze vynechat), sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Na zelný maďarský guláš vám stačí jen několik málo surovinFoto: Mona Martinů

Postup: Maso nakrájejte na kostky a obalte v mouce – díky tomu se nejen hezky zatáhne a nepustí šťávu, ale také už nebude třeba guláš na závěr nijak zahušťovat.

Foto: Mona Martinů

Cibuli nechte zesklovatět a maso mezitím obalte v troše mouky, aby při opékání nepustilo šťávuFoto: Mona Martinů

Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozpáleném sádle, přidejte maso a orestujte, až se mu vytvoří kůrčička. Zasypejte lžící sladké papriky, podle chuti i trochou pálivé, zamíchejte a hned, jak začne paprika vonět, zalejte vodou. Vody dejte jen tolik, aby bylo maso ponořené. Osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a za občasného míchání duste 30-40 min doměkka. Podle potřeby přilévejte vodu, nebo na závěr naopak odklopte, aby se přebytečná šťáva odpařila.

Foto: Mona Martinů

Když je maso opečené, zasypejte ho paprikou a po chvilce podlejte jen takovým množstvím vody, aby bylo ponořenéFoto: Mona Martinů

Pak přidejte scezené pokrájené zelí (nálev ještě nevylévejte!) a dalších 10 minut povařte. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a paprikou a případně okyselte nálevem ze zelí. Vmíchejte smetanu a podávejte s houskovým knedlíkem nebo jako v Maďarsku jen s kouskem chleba.

Foto: Mona Martinů

Teď už zbývá jen pokrájet zelí, guláš s ním chvíli povařit a podle chuti doladit solí, pepřem, paprikou a nálevem ze zelíFoto: Mona Martinů

  • Nejlepší (a jako jedno z mála bez chemických konzervantů) je samozřejmě domácí zelí. Jak na jeho snadnou přípravu, se dozvíte v článku Nekupujeme, vyrábíme: Vitaminová bomba za pár korun? Domácí kysané zelí!
  • Jestli se vám zdá kupované zelí moc kyselé, raději ho před použitím trochu propláchněte vodou. Guláš pak můžete vždycky dokyselit scezeným nálevem.
  • Pěknou barvu docílíte nejen přidáním papriky, ale také lžící rajčatového protlaku, který navíc guláš trochu zahustí. Někdo k ochucení přidává i kmín nebo bobkový list.
  • Dietnější (a rychlejší) verzi připravíte z krůtího nebo kuřecího masa, které můžete doplnit vločkovými knedlíky bez mouky.
Foto: Mona Martinů

Hustá smetanová omáčka se zelím, paprikou a šťavnatým masem si vystačí i jen s kouskem chleba, ale guláš můžete podávat také s knedlíkyFoto: Mona Martinů

Máte rádi maďarskou kuchyni? Pak bychom vás rádi nalákali na zítřejší recept, a to na maďarskou fazolačku. Nenechte si ji ujít.

Reklama

Související témata:

Načítám