Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na jaře se všichni těšíme na novou zeleninu a jedním z prvních druhů, které s radostí vítáme, jsou ředkvičky. Někdo je má rád jen tak, někdo je dává do salátu, někdo je přidává do jarního vývaru. Zkusili jste už ale polévku, ve které jsou ředkvičky hlavní surovinou?

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 2 svazky ředkviček
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžička soli
  • 1 trochu muškátového květu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na troše másla. Když začne zlátnout, zaprašte ji hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte asi 800 ml vody nebo zeleninového vývaru. Přidejte omyté pokrájené ředkvičky z jednoho svazku a propláchnutou nasekanou nať z obou svazků (ředkvičky z druhého svazku poslouží na ozdobu). Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut doměkka.

02.

Když jsou ředkvičky měkké, rozmixujte polévku na hladký krém. Přidejte smetanu, sůl (ta není nutná, pokud jste místo vody použili vývar) a trošku muškátového květu a ještě krátce provařte. Podávejte ozdobené na kousky nakrájenými čerstvými ředkvičkami.

Místo ředkviček můžete použít 3 kedlubny i s natí – postup je stejný. Zkusíte to?

Načítám