Hlavní obsah

Lék na nadváhu, ženské problémy i stres? Obyčejná kedlubna!

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbená košťálová zelenina by nyní neměla chybět na žádném stole. Její přínos pro zdraví i potěchu smyslů vám navíc neudělá ani vítr v peněžence. V sezoně, která právě začíná, stojí opravdu jen pár korun.

Článek

Kedlubna, kedluben, brukev. Pod zmíněnými názvy si už celé generace pochutnávají na této výtečné zelenině. Zatímco v minulosti se hojně používala i v teplé kuchyni, dnes si ji lidé dopřávají spíš za syrova. Jaké zázraky svede?

Při nákupu nesáhněte vedle

Ať zvolíte červenou nebo zelenou odrůdu, neuděláte chybu. Vybírejte menší kusy, přerostlé bývají dřevnaté a nejsou zdaleka tak šťavnaté. Můžete také mírně zatáhnout za kořen – pokud lehce „povolí“, je to mladý nedřevnatý kousek. Kedlubna je zdužnatělá část stonku, teprve na ní se objevují listy, které se dají upravit podobně jako špenát, mladé je můžete přidat do polévky nebo salátu. Pokud tedy ještě v obchodě listy otrháváte a vyhazujete, příště si to rozmyslete, obsahují mnohem více vápníku a vitaminu C než samotná bulva.

Na početí i proti stresu

Kedlubna se může pochlubit vysokým obsahem selenu, draslíku, hořčíku, vápníku, manganu, železa nebo sodíku. Zapomenout nelze ani na kyselinu listovou, do svého jídelníčku by ji proto kromě lidí s vysokým cholesterolem nebo trávicími obtížemi měly zařadit i těhotné ženy a ty, které se snaží počít. Při redukční dietě potěší málo kaloriemi a vysokým obsahem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Výrazný podíl vitaminů skupiny B, zejména kyseliny pantothenové, je doslova ozdravnou kúrou pro vaše vlasy – perfektně je vyživuje a pomáhá předcházet i jejich šedivění.

Kedlubna působí preventivně na rakovinu prostaty a dělohy. Díky látkám, které mají vliv na regulaci hormonální hladiny, pomáhá ženám i s nepravidelnou nebo bolestivou menstruací, endometriózou, cystami na vaječnících nebo v prsou. A pokud vás čeká velká stresová zátěž, kedlubnu si dejte klidně několik dní po sobě, pomáhá totiž i odbourávat stres a udržovat dobrou náladu.

Jak na tepelnou úpravu?

  • Nejznámější teplý pokrm z kedluben je asi kedlubnové zelí. Příprava je stejná jako u normálního zadělávaného, jen místo něj oloupané kedlubny nakrouhejte na mandolíně nebo struhadle na plátky jako okurky, někdo má rád i jemné kousky z hrubého struhadla.
  • Milovníci řízků a dalších smažených pochutin by určitě neměli vynechat kedlubnové „brambůrky“ nebo řízky.
  • Jestliže rádi z jídelníčku vynecháte lepek, tenké plátky kedlubny použijte místo těstovin do lasagní.
  • Neváhejte ani s přidáním do dušených směsí z masa nebo zeleniny. Výborná je i na přípravu kvašeného salátu nebo na osvěžení salátu okurkového.
  • Pokud kousek kedlubny přidáte do vývaru, dodá mu příjemný svěží tón.
Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Zkuste i vy lahodnou gratinovanou kedlubnu s bramboramiFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Kedlubna gratinovaná s bramborami

Na 4 porce potřebujete: kousek másla, 200 ml smetany ke šlehání, 100 ml mléka, 2 snítky tymiánu, 2 stroužky česneku, muškátový květ, sůl, pepř, 500 g brambor, 500 g kedlubny, 3 lžíce strouhaného parmezánu

Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vymažte kouskem másla. Smetanu, mléko, lístky tymiánu a prolisovaný česnek dejte do hrnce, přidejte muškátový květ, sůl a pepř a asi 15 minut nechte odležet. Mezitím očistěte brambory i kedlubny a nakrájejte je na velmi tenké plátky. Plátky zeleniny vyložte v několika vrstvách do pekáčku. Přelejte smetanovou směsí a přikryjte alobalem. Pečte asi 75 minut doměkka. Teplotu zvyšte na 200 °C, sejměte alobal, posypte parmezánem a ještě asi 10 minut zapečte dozlatova.

Jak často a v jaké podobě si kedlubnu nejraději dopřáváte vy?

Reklama

Načítám