Hlavní obsah

Vlastní lahodné ředkvičky? Můžete si je vypěstovat i na balkoně v truhlíku!

Foto: Monkey Business Images, shutterstock.com

Zkuste si vypěstovat zeleninu. Zejména k ředkvičkám pak budou mít i vaše děti jiný vztahFoto: Monkey Business Images, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekněte letos na jaře ne mdlé zelenině ze supermarketu. Ředkvičky zvládnete i jako začátečník. Vyrostou vám na záhonech i v truhlících. Když je budete hodně zalévat, budou šťavnaté a nepopraskají.

Článek

Jen co se trochu oteplí a záhony ztuhlé po zimě povolí, můžete vysévat první jarní zeleninu. Vedle salátu nebo špenátu to jsou ředkvičky. Přichází v pravý čas, kdy vaše tělo, vyprahlé po dlouhé zimě, touží po vitaminech.

Ředkvičky mají minimum kalorií, ale hodně vlákniny, proto jsou výborné při dietě nebo jarní očistě. Přidávat je můžete do salátů nebo pomazánek.

Za měsíc sklízíte řízné ředkvičky

Ředkvičky můžete vysévat v průběhu března nebo dubna. Vegetační doba ředkviček – od výsevu do sklizně – se pohybuje kolem jednoho a půl měsíce. Záleží na počasí. Rychle vám ředkvičky porostou ve skleníku, v pařeništi nebo ve větších truhlících na parapetu oken. Abyste si zajistili postupnou sklizeň, vysévejte ředkvičky na etapy. Například nejdříve vysejte pět řádků, po dvou týdnech dalších pět a tak dále.

Foto: night flower, shutterstock.com

Velkou předností zeleniny vypěstované doma je i to, že víte, čím jste ji hnojiliFoto: night flower, shutterstock.com

Ředkvičky jsou zeleninou druhé trati. To znamená, že byste je měli vysévat do záhonů po zelenině první trati. Netušíte, o čem to píšeme? Je to jednoduché. Zelenina první trati, například okurky, celer nebo pórek, miluje hnůj a sází se do dobře vyhnojené půdy. Příští rok po této zelenině vysévejte například ředkvičky, špenát, salát, mrkev nebo petržel, tedy zeleninu druhé trati.

Vyberte ředkvičkám slunné místo, především pokud je vyséváte časně zjara, kdy je vítaný každý sluneční paprsek navíc. Udělejte rýhu asi 1 až 2 cm hlubokou a kulatá semínka ředkviček pokládejte do řádků zhruba 8 až 10 cm od sebe. Až řádky zahrnete, semínka zalejte. Závlaha je pro pěstování ředkviček důležitá, proto je zalévejte pravidelně.

Zalévejte, aby byly šťavnaté

Když ředkvičkám dopřejte vláhu a udržujete v půdě stejnoměrnou vlhkost, docílíte tím dobré úrody a zabráníte praskání bulviček. Až rostlinky vyrostou a budou se v záhonech tlačit, neváhejte je protrhat.

Listy ředkviček nevyhazujte, mají jemně palčivou chuť a pozvednou jarní saláty. Ředkvičky sklízejte nejpozději 8 až 10 týdnů od výsevu. Jinak ztratí svoji křehkost, jemnou chuť a budou dřevnaté.

Ředkvičky vysévané brzy zjara mohou napadnout dřepčíci. Tihle škůdci vytváří na listech ředkviček drobné dírky v listech. Rostliny ochráníte snadno: stačí je přikrývat bílou netkanou textilií, kterou prodávají v zahradnictví. Prevencí je také vydatná zálivka, protože dřepčíkům vyhovuje teplo a suchá půda.

Foto: Elena Fomichewa, shutterstock.com

Rostlinky musíte udržovat dostatečně vlhké a včas je vyjednotitFoto: Elena Fomichewa, shutterstock.com

Ředkvička označí řádek

Máte na záhonech málo místa a zvažujete, kolik ředkviček se vám na záhon vůbec vejde, protože chcete pěstovat hlavně mrkev a petržel? Vysejte ředkvičky hned vedle řádku, do něhož jste vyseli mrkev nebo petržel. Tahle kořenová zelenina se klube dlouho. Ředkvička je rychlá, vyznačí vám řádky, kam jste vysévali a než bude mrkev nebo petržel potřebovat víc místa pro růst, ředkvičku mezitím sklidíte.

Ředkvičky vyrostou i v truhlíku

I městský balkon můžete osázet zeleninou. Vedle zelených listů rukoly, rokety, polníčku nebo mizuny vám dobře vyrostou i ředkvičky. Vysévejte je do větších truhlíků naplněných výsevním substrátem, který koupíte v zahradnictví. Semínka vkládejte asi 1 až 2 cm hluboko a nějakých 8 cm od sebe. Pravidelně zalévejte a truhlíky postavte na slunné místo.

Ředkvičky jsou nejlepší, když je vytáhnete z půdy, opláchnete a hned se do nich zakousnete. Skladované nevydrží příliš dlouho svěží.

Reklama

Načítám