Hlavní obsah

Minifrittaty: Omeletky s hráškem, fetou a slaninovými chipsy

Hodnocení:
(18)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Každé jídlo, které připravíte v miniverzi, je rázem atraktivnější. „Obyčejná" omeleta upečená ve formě na muffiny má ale další výhodu: na jednom plechu uvaříte až pro šest strávníků najednou. Díky hrášku chutná svěže jarně a grilované slaninové chipsy ji posunou ještě o úroveň výš.

Ingredience pro:
12 kusů
Na minifrittaty
  • 6 brambor
  • 10 vajec
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g sýru feta
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
  • 1 lžíce oleje
Na oblohu
  • 6 plátků slaniny
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 balení polníčku
Článek

Postup

Krok 1: Rozehřejte gril v troubě, na plech vyložený papírem na pečení rozložte plátky slaniny a asi tři čtyři minuty (podle toho, jak jsou plátky silné) je grilujte dokřupava.

Krok 2: Na miniomeletky budete potřebovat vařené brambory – uvařte je ve slupce doměkka, ale můžete použít i zbytek brambor z předchozího dne. Uvařené a oloupané je pokrájejte na kostičky, stejně tak i sýr feta. Mrazený hrášek přelijte vroucí vodou, aby rozmrzl.

Krok 3: V míse (ideální je ta s nálevkou) prošlehejte vejce, smetanu, sůl a pepř.

Krok 4: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Důlky ve formě na muffiny vymažte olejem. Rozdělte do nich nakrájené brambory, scezený hrášek a fetu. Zalijte připravenou vaječnou směsí asi půl centimetru pod okraj. Pečte v rozehřáté troubě asi 25 minut, až povrch vyskočí a zezlátne.

Krok 5: Omeletky podávejte s čerstvými ředkvičkami a polníčkem či jinou syrovou zeleninou a proužky grilované slaniny. Jsou chutné horké i v pokojové teplotě.

Tipy: Do omeletek můžete schovat téměř jakékoliv zbytky z kuchyně – nekombinujte však příliš mnoho chutí. Klasikou je šunka a sýr. Hrst zbylých vařených těstovin a půlky rajčátek vykouzlí italskou verzi, chorizo a proužky pečené papriky vás přenesou do Španělska.

Máte-li formu na muffiny starší a jejímu nepřilnavému povrchu už nedůvěřujete, nepoužívejte klasické papírové košíčky na muffiny. Z papíru na pečení nastříhejte čtverečky o něco větší než spodek formiček, bude to stačit.

Děláte podobné omelety?

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 3. 2018

Reklama

Sdílejte článek