Hlavní obsah

Množení rostlin snadno a rychle? Seberte semínka, udělejte řízky nebo zakopejte!

Foto: Frantisek Czanner; Shutterstock.com

Foto: Frantisek Czanner; Shutterstock.com

Reklama

Nejen, že ušetříte, ale ta radost, až si příští rok vysadíte rostlinku z vlastního „chovu“, tedy z řízku či semínka! Není to tak složité, jak byste možná mysleli, takže to s námi pojďte vyzkoušet!

Článek

Vypěstovali jste letos úžasně barevné muškáty nebo skvělá rajčata? Namnožte si je i na další rok. A klidně se do toho pusťte rovnou ve velkém, představíme vám nejjednodušší metody množení rostlin.

Řízkování

Řízkovat můžete byliny, okrasné keře i některé letničky, stoprocentně muškáty. Odřízněte zdravý, mladý, ale už vyzrálý výhon. Ten rozdělte na asi deseticentimetrové řízky. U dřevnatých keřů, jako jsou šeříky nebo zlatice, může být řízek až dvojnásobný. Při řízkování dbejte na hygienu pomůcek i nádob. Z řízku odstraňte listy nebo ponechte jen jeden, jako například u kamélie nebo mahonu.

Řízek pro rychlejší zakořenění a prevenci plísně namočte do růstového stimulátoru a zapíchněte, nejlépe do speciálního substrátu a nádoby, kterou pro první dny překryjte fólií nebo sklem.

Řízkováním namnožíte šeříky, vajgélie či zlatice, kalinu, rybíz či angrešt, jehličnany, ptačí zob, růži, tavolník, hortenzii, vrbu, levanduli, šalvěj, ale i myrtu či rozmarýn. Co druh, to jiná vhodná doba pro odběr řízků, ale do konce října se klidně pusťte do okrasných keřů a trvalek. Od léta do dubna můžete řízkovat muškáty. Po celý rok pokojovky.

Foto: Oksana Kuzmina; Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina; Shutterstock.com

Hřížení

Jde o velmi snadnou metodu - spodní zdravý výhon keře či rostliny zbavte listů, ohněte a zakopejte do zeminy listovou uzlinou. Připevněte drátem nebo kolíkem, zalévejte. Až výhon zakoření, můžete ho oddělit a přesadit na nové stanoviště.

Množení semeny

Semena sbírejte zhruba zhruba od srpna do konce listopadu. „Všímejte si bedlivě zdravotního stavu rostlin, ze kterých berete semena, abyste nepřenesli na další generaci nějakou chorobu nebo deformaci,“ varuje Helena Vlašínová z Ekologického institutu Veronica. Semena či plody by měly být dobře vyzrálé, což prozradí zaschlá stopka plodu, nebo tmavé, lehce oddělitelné semínko.

Semena uchovávejte v suchu a tmě, při teplotě kolem 5 °C. Před uložením je prohlédněte a oddělte ta odlišná tvarem či barvou.

„Suché lusky, tobolky či šištice nechte uschnout několik dní při teplotě 20 až 35 °C. Pokud se pak neotevřou samy, pomozte jim. Dužnaté plody nechejte nabobtnat ve vodě až několik dní, dužnina změkne, mírně nakvasí a semena za ní pak lze vymýt podobně, jako se rýžuje zlato,,“ uvádí Ing. Dr. Petr Franc, Zahradnictví Franc z Kamenných Žehrovic.

Foto: Luna Vandoorne; Shutterstock.com

Foto: Luna Vandoorne; Shutterstock.com

Semena dejte do papírových sáčků nebo obálek. Hodí se i skleněné lékovky, do nichž dejte i absorbér vlhkosti, například sáček silika gelu. Na obal si poznamenejte název rostliny, ale i rok, kdy jste semena sklízeli, protože některá byste neměli skladovat déle, než rok nebo dva.

Semeny se skvěle množí slunečnice, lichořeřišnice, afrikány, nocenka, měsíček zahradní, hvozdíky a hrachory. Vlastní semena ale můžete mít i z kopru, máku, okurek, paprik, rajčat, fazolí, melounu nebo dýně a cukety.

Zajímají vás informace o péči o dům a zahradu? Pak rozhodně nepřehlédněte článek Omítka domu: Jak ji zbavit plísní a lišejníků? Víme to! nebo Jak se zbavit stromu? Pravidla jsou poměrně přísná a pokuty vysoké!

Reklama

Načítám