Hlavní obsah

Móda do kanceláře: Buďte dokonalá!

Foto: Thinkstock

Některá zaměstnání vyžadují formální oblečeníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Móda a byznys. Jde to dohromady? Ano! Ale... v černých krimplenových kalhotách, hnědých silonkách a oťapkaných lodičkách nikoho neohromíte. Kromě chytré hlavy, potřebujete také dobře vypadat. A proto vám poradíme, z jakého základu vyjít, jaké doplňky použít a v čem budete vypadat štíhlejší.

Článek

Při svých poradenských workshopech často narážím na výmluvy, které mají jedno slovo společné: Nechuť investovat a vymýšlet zajímavý styling do kanceláře, protože módní trendy se prý byznys života netýkají. Námitka. Byznys móda z módních trendů vychází!

Klasický základ

Kostým – Dámskému byznys šatníku vévodí kostým. Kalhotový nebo klasický, s úzkou sukní ke kolenům. Je tím nejjednodušším řešením na den i na večer. Základem úspěchu klasiky je kvalitní materiál, super současný (na toto slovo kladu velký důraz) střih a dokonalé vypracování.

Foto: Dolce Gabbana

Dámské sako má mnoho podobFoto: Dolce Gabbana

Sako – Nepostradatelná záležitost nejen pro muže. Kratší střihy, mixy materiálů, army detaily… Při nákupu saka dbejte na to, že musí sedět v ramenou. Tzn. šev končí ramenem a nepřepadá do rukávu. Límec by měl zůstat hladký, bez viditelného krabacení. Délka rukávů končí u kloubu na zápěstí. Ale to už záleží od typu saka. Dolní okraje jsou vizitkou každého krejčího.

Barevná saka– Ani v podzimních trendech není o bright nebo přírodní lovecké odstíny nouze. Většinou se nosí k neutrálnímu zbytku outfitu. Na tento typ saka zapomeňte při důležitých obchodních kláních, ale méně formální jednání obměnu pracovní klasiky unesou. Pod sako můžete vzít nejen košili, ale i hladký jednobarevný rolák, který vás zahřeje.

Sako s nabíranými rukávky – Předimenzovaná ramena nejsou v módě žádnou novinkou. Všichni se shodují na tom, že vypadají velmi sexy v okamžiku, kdy si tento typ saka oblečete bez spodní vrstvy (tip na koktejlový glamour styling).

Foto: archiv firem

Byznys styl podle předních návrhářůFoto: archiv firem

Na foto zleva: Dolce & Gabbana; Guess by Marciano; Yves Saint Laurent

Obchodní jednání pod křišťálovými lustry?

Smoking – Smokingové sako se saténově lesklými klopami nebo v sametovém vydání vypadá už na první pohled slavnostněji než ty ostatní. Ale... dá se nosit i přes den. Kdo je odvážný, nageluje vlasy, skládanou smokingovou košili zastrčí do rovných kalhot s puky a obuje lakované lodičky. Seriózní denní variantou podpatků jsou v tomto případě lakované šněrovací polobotky v pánském stylu. Přidejte klobouk.

Kalhoty – Volte kalhoty s vyšším pasem a s mírně rozšířenými nohavicemi, samozřejmě cigaretové a rovné varianty nejsou out. Kalhoty si vezměte i na večerní akci, jsou rovnocennými partnery dlouhým róbám. V metalickém lesku, s kožešinovými štolami a blonďatou hřívou omráčíte všechny byznys partnery.

Sukně – Absolutní jedničkou jsou pouzdrové sukně s rozparkem a vysokým pasem. Tento střih ženským křivkám dokonale sedí (chlapecké typy postav budou mít hlavu v dlaních) a neskutečně opticky prodlouží nohy (kromě těchto sukní to stejně umí jen photoshop). Samozřejmě, že efektní prodloužení znásobují vysoké podpatky a punčochy s jemným zadním švem. Nepostradatelným partnerem sukně je kratší sako, hedvábné blůzy s výstřihem, vázačkou a nabíranými rukávky v oblasti ramen.

Foto: Dolce Gabbana

I formální outfit může působit sexyFoto: Dolce Gabbana

Na foto: kabátek uprostřed Guess by Marciano; vpravo nahoře trenčkot Baťa, ostatní Benetton

Doplňky pracují pro váš úspěch!

  • Vyhrává nadčasovost tvarů i barev.
  • Klasické lodičky s plnou špičkou: ověřená varianta k sukni i ke kalhotám.
  • Balerínky: když už máte podpatků dost.
  • Pásky: úzké i široké. Některé provlečte poutky, jiné stylizujte do pasu.
  • Malý hedvábný šátek: uvážete na krk, zápěstí nebo na kabelku.
  • Velký kašmírový šál: místo svetříku nebo saka.
  • Velké sluneční brýle: odstínovaná skla působí žensky, v černých najdete dostatek soukromí.
  • Značkové hodinky fungují jako vizitka.
  • Kabelka: kroko zpracování kůže, laková úprava a černá klasika se zajímavými kovovými detaily. Vyplatí se mít dvě velikosti a dvě barevné varianty.
  • Zapamatujte si: Boty nemusí ladit s kabelkou. To je přežitek.

Vyvarujte se!

  • smutně vyhlížejících PC tašek na notebooky – nahraďte byznys kabelou v kůži
  • neforemných kostýmů – ve všem hledejte ženské střihy na tělo
  • levných tělových punčocháčů a asexuálních lodiček
  • prstýnků na každém prstu – jeden výrazný šperk stačí
  • úpornému a omezujícímu dodržování barevné typologie

Na foto zleva: Armani Beltissimo; Fratelli Rosetti Beltissimo; Armani Beltissimo; Baťa; Dolce & Gabbana; Salvatore Ferragamo; Coccinelle.

Extra slim aneb štíhlá během chvilky

Mírně zvonové nohavice prodlužují nohy, vsazené kalhotové boční kapsy fungují lépe než ty našité a puky nebo vertikální pruhy samozřejmě dělají slim efekt.

Stejně je to s páskem umístěným v pase a véčkovými výstřihy u topů. Twinset, nerozlučná dvojka dvou svetříků, které se nosí dohromady a vrstvené oblečení v podobných barevných tónech také ubírají kila.

Ostře špičaté límce se postarají o dokonalý dekolt a dlouhý krk.

Nepodceňujte tvarovací prádlo. Elastické stahovačky a dokonalý tvar podprsenky zajistí hladký průběh hlavně pod komplikovanými materiály, jako je satén nebo hedvábí.

Milé dámy! Jaký kousek oblečení, který byste na sebe oblékla do práce, by pravděpodobně rozzuřil vašeho šéfa? Napište mi do diskuse!

Reklama

Související témata:

Načítám