Hlavní obsah

Moderní akumulační kamna: Vypadají mnohem lépe než dřív a mají spoustu výhod

Foto: akov-Filimonov, shutterstock.com

Foto: akov-Filimonov, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na ty klasické hnědo-béžové a opravdu těžkopádné „akumulačky“ dob minulých – často tvořící nehezkou dominantu celého pokoje. Akumulační kamna mají svou moderní podobu. Proč si je pořídit?

Článek

V někom může už jen vzpomínka na stará akumulační kamna vyvolat nostalgickou náladu, pro jiného je jejich design jasným symbolem doby před sametovou revolucí. Dnes – a snad ani v době své největší slávy – moc parády nenadělaly.

Ovšem některé výhody a určitou praktičnost jim upřít nelze – kde jinde byste v zimě rychleji usušili dvacet párů rukavic dětí z mateřské školky? Doba jde však dopředu, a tak tu máme i akumulační kamna nové generace.

Jaká jsou „pro“?

Hlavní výhodou „akumulaček“ je, že dokážou rychle reagovat na změny teplot v jednotlivých místnostech – každý pokoj je možné vytápět samostatně. Hodí se tak pro vytápění bytů, rodinných domů, ale i chat, chalup či komerčních prostor.

„Akumulační kamna se hodí všude tam, kde vytápíte dům či byt elektřinou v nízkém tarifu. Využití najdete i tam, kde si elektrickou energii sami vyrábíte, například přes solární kolektory. Určitě se takto dá řešit i vytápění chat, kde není možnost jiného vytápění než právě elektřinou,“ vysvětluje Roman Žídek z internetového obchodu Topeni-Dimplex.

Akumulační kamna jsou navíc zajímavým řešením pro objekty, kde není dostatečná kapacita rozvodné sítě – nebylo by tak možné nainstalovat přímotopný systém. Z hlediska technického pak u akumulaček oceníte, že je lze zabudovat postupně.

Foto: Yevhen_Prozhyrko, shutterstock.com

Našetřené teplo topidlo sálá ještě hodinyFoto: Yevhen_Prozhyrko, shutterstock.com

Příkladem může být nově zbudovaná přístavba či půdní vestavba. V případě akumulačních kamen nemusíte rozšiřovat stávající topný systém. „Můžete je použít pro celkové či lokální vytápění či jenom temperování. Současná kamna mají navíc moderní design, nevyžadují žádnou speciální obsluhu, regulace teploty je velmi jednoduchá,“ říká Roman Žídek.

Jak to funguje?

Akumulační kamna dokážou díky speciálním akumulačním cihlám zabudovaným uvnitř hromadit tepelnou energii. Aby celý důmyslný systém dobře fungoval, musí mít také kvalitní izolaci a samotná topná tělesa. Kamna pak akumulují tepelnou energii v době nízkého tarifu, kdy je proud levnější.

Tarif, kdy se střídá nízký tarif (známý jako noční proud) s vysokým, ideální právě pro majitele akumulačních kamen, poskytují všichni dodavatelé elektřiny. Nahromaděná energie je převedena na teplo a uložena v akumulačním jádře, ze kterého se poté postupně uvolňuje a sáláním ohřívá vzduch místnosti.

Foto: evhen_Prozhyrko, shutterstock.com

Bílá barva splývá se stěnou, a tak kamna neruší svými většími rozměryFoto: evhen_Prozhyrko, shutterstock.com

Podle čeho vybírat?

„Technická omezení prakticky neexistují, právě naopak se akumulační kamna uplatní tam, kde jiný systém vytápění není možný. Jen je důležité správně vybrat, jaká kamna použijete z hlediska vytápěné místnosti,“ uvádí Lukáš Hahn ze stejnojmenné firmy, která se mimo jiné zabývá i topnými systémy.

Jde i o to, nutně si zjistit, v jakém časovém rozmezí budou kamna vlastně topit. Aby to pak nebylo třeba v době, kdy jste v práci, a po příchodu večer domů jste neměli v objektu zimu.

Zohlednit byste ale měli tepelné ztráty vytápěného objektu či místnosti. Obecně se doporučuje řídit se poučkou, že 1 kW výkonu akumulačních kamen vytopí 15 m3 prostoru. Často se však v praxi můžete setkat s ne příliš kvalitní izolací, proto je ideální vybrat kamna, která budou mít výkon alespoň o 1kW vyšší na daný vytápěný prostor.

A ještě jedno pozitivum na závěr. Díky akumulaci energie v době přebytku elektřiny jsou náklady na vytápění přibližně o třetinu nižší oproti klasickým přímotopům. Tak jak se vám současné akumulačky líbí?

Související témata:

Načítám