Článek
Dietářky. To jsou ženy (mužů se tohle prakticky netýká), které vyzkouší snad každou dietu, o které se kdekoli dočtou. Tyhle jsou zrovna v módě. Co na ně říkají odborníci?
Sacharidové vlny: střídání hladu a hojnosti
Principem metody je střídání dnů, kdy je množství sacharidů ve stravě velmi malé, se dny, kdy je vyšší. Může to vypadat tak, že jíte první den 30 g sacharidů, další dny postupně přidáváte a končíte sedmým dnem na 250 g. Pak se cyklus opakuje. Dieta, zvaná také „rýsovací“, je oblíbená u fitness závodníků a kulturistů, kteří ji používají na vyladění postavy před soutěží. Někteří z trenérů ji ale doporučují i běžným klientům jako způsob hubnutí.
Může to fungovat? „Je třeba si uvědomit, že sacharidové vlny jsou pokročilou metodou regulace váhy. Mají úspěch jen u silně motivovaných lidí, kteří přesně vědí, kolik gramů tuku, bílkovin a sacharidů daná potravina obsahuje a jakou má energetickou hodnotu,“ upozorňuje specialistka na zdravou výživu MUDr. Václava Kunová. A varuje: „Až přijde den, kdy se konečně odměníte, sacharidy na sebe navážou vodu a vy budete mít najednou o kilo víc.“
Sečteno, podtrženo:Cílem je vyrýsovaná postava, ne hubnutí.Navíc, při extrémně nízkém příjmu sacharidů nebudete schopni řešit žádný složitější problém. Sacharidové vlny nechte profesionálům.
Bezlepková dieta: bez chleba a pečiva
Celiakie je nebezpečné autoimunitní onemocnění, při kterém tenké střevo vytváří protilátky proti některým enzymům a bílkovinám, obsaženým v lepku. Reakce připomínající alergii způsobuje záněty střevní sliznice, průjmy, zácpu, bolesti břicha a další potíže. Celoživotní bezlepková dieta, při které je nutné vyloučit z jídelníčku pšenici, žito a ječmen, je pro nemocné jedinou možností léčby. I když jde ale o drahý a život komplikující způsob stravování, stává se z něj překvapivě „módní hit“.
Lidé drží bezlepkovou dietu, i když jim celiakie diagnostikována nebyla. Proč? Věří, že po ní zhubnou, že se jim zlepší trávení a budou zdravější. Lepku dávají za vinu řadu potíží, plynatostí počínaje a pomalým metabolismem konče. Nafouklé břicho ale může mít spoustu jiných příčin než celiakii. Bezlepková dieta nijak zvlášť zdravá není – hrozí u ní nedostatek vlákniny, vitaminů skupiny B, únava a podrážděnost.
Sečteno, podtrženo: Nemáte-li celiakii, nijak vám neprospěje. A hubnutí? „Pokud nevyvážíte jídelníček, můžete i přibrat,“ konstatuje doktorka Kunová. Náhražky (rýžové pufované chlebíčky a podobně) mají totiž vyšší glykemický index než tmavé pečivo, a sníte jich tedy víc.
Raw food: žádné mrtvé jídlo!
Příznivci raw food, syrové stravy, vycházejí z přesvědčení, že je tepelně upravené jídlo „mrtvé“, protože se všechno živé v potravinách zničí při teplotách nad 45 stupňů. Základem raw jídelníčku je ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a kokosové mléko. „Syrová strava má nižší obsah přidaného cukru, tuků, sodíku a cholesterolu. Obsahuje prospěšné složky jako draslík, hořčík, vlákninu a kyselinu listovou,“ uznává doktorka Kunová. Má ale i svá rizika.
„Pro mnohé odborníky je to výživa energeticky nevyrovnaná, ochlazující a nedostatečná. Může hrozit nedostatek vitaminu B12, vápníku i bílkovin,“ upozorňuje lékařka. Je také náročnější na trávení, takže se nehodí pro seniory a lidi oslabené nemocí.
Sečteno, podtrženo: S raw food zhubnete, při dlouhodobém dodržování vám ale může i uškodit. Ideální je jako občasné odlehčující období.
Kterou dietu jste vyzkoušeli vy a s jakým úspěchem? Napište nám o tom!