Hlavní obsah

Moje svatba snů: Jak vybrat nej šaty?

Foto: www.thinkstock.com

K pohádkové svatbě patří pohádkové šatyFoto: www.thinkstock.com

Reklama

Snad každé malé děvčátko si představuje, jak si jednou oblékne krásné bílé šaty a vdá se za svého vysněného prince. V dospělosti se toho moc nemění. Všechny nevěsty chtějí být těmi nejkrásnějšími! Volba svatebních šatů je proto zásadním krokem, a budoucí vdaná paní by si na jejich výběr měla vyhradit dostatek času.

Článek

Trendy svatebních šatů by se daly rozdělit na dva základní typy. První tvoří odvážné, geometricky střižené róby s jasnými liniemi. Úzká silueta působí obzvlášť elegantně a je skvělou variantou pro nevěsty, které chtějí svatbu v moderním stylu. Kontrastně k tomu působí ve druhém typu objemné, vzdušné, nabírané modely, ve kterých každá žena vypadá jako princezna z pohádky. Zajímavou novinkou jsou svatební šaty v délce po kolena, případně do tří čtvrtin lýtek, které se hodí do teplých letních dnů. Velmi sexy působí i mini šaty kombinované s dlouhou vlečkou. (Podobné těm, které na sobě má nevěsta v klipu od skupiny Guns N‘ Roses November rain. Dá se na takto oděnou nastávající někdy zapomenout? Jen stěží!)

Bílá už není jediná

Bílé svatební šaty jsou sice stále v kurzu, ale odklon od tradice již není takovým výstřelkem jako dříve. Populární je barva lila, takže pokud chcete být in, vyberte si šaty nebo doplňky v těchto tónech. Velmi oblíbené jsou také svatební šaty či doplňky v zářivé stříbrno-šedé nebo zlaté barvě. Šerpy, rukavičky, korzety v bordó barvě, černé, krémové či modré udělají z vaší róby originální kousek.

Pro ty z vás, kterým naše příroda není lhostejná, je tu trend zvaný zelená svatba. Šaty a doplňky jsou v tomto případě v souladu s přírodou a doplněné o různé přírodní, převážně květinové vzory.

Z materiálů je v kurzu nejvíce lesklý satén, hedvábí, šifon, tyl a po delší přestávce se opět vrací do módy i krajka. Róby jsou bohaté na ozdoby, perličky, kamínky či výšivky.

Ukažte záda!

Vzhledem k tomu, že vaši hosté a rodina vás během obřadu uvidí zezadu, pozornost se obrací na záda nevěsty. V kurzu jsou například svatební šaty s odhaleným, hlubokým výstřihem na zádech či různé šperky. Odhalená záda působí žensky a zároveň jsou decentnější než hluboký výstřih. Jedním z průkopníků tohoto typu šatů je světový návrhář Ellie Saab. Můžete se proto inspirovat právě jím.

Do svatební módy se vrací i retro styl, i když v menší míře. Návrháři se při tvorbě inspirovali hlavně dvacátými, elegantními padesátými a divokými sedmdesátými roky minulého století. Krásné jsou taktéž jednoduché saténové šaty v antickém stylu doplněné stříbrnou broží.

Nepodceňte situaci

Abyste si svůj den D pořádně užily, musíte se v šatech cítit dobře, potažmo vědět, že vám perfektně sedí. Na jejich výběr si proto nechte dostatek času. Určitě si nekupujte menší s tím, že do obřadu zcela jistě zhubnete. Nemusí se vám to totiž podařit, a celý svůj velký den nakonec strávíte nervózní kontrolou, jestli vám něco někde nevykukuje. Ptáte se ale, jak šaty správně vybrat? Inspiraci najdete ve článku Pro nevěsty: Nej svatební šaty!.

Každá nevěsta je krásná, říká se, ale všichni víme, že se tak samy vůbec nemusíte cítit. Při výběru je důležité zvažovat nejen to, co se vám líbí, ale hlavně jestli se to k vám i hodí. A také osoba, která radí při výběru svatebních šatů, by měla mít aspoň minimální zkušenosti s módou. Nejčastějším poradcem je vlastní maminka nebo sbor kamarádek. Ale pokud chcete mít jistotu, že opravdu nešlápnete vedle, svěřte se do rukou profesionálního stylisty!

Foto: fashionbride.com

Modely Ellieho Saaba jsou nadčasovéFoto: fashionbride.com

Kdy navštívit salon?

Když už znáte datum svatby, není důvod návštěvu salonu odkládat. Pokud je váš termín sňatku něčím zajímavý, musíte počítat s tím, že přípravné kroky budete muset zajistit s dostatečným předstihem. Do salonu si nezapomeňte vzít i lodičky nebo boty, které odpovídají těm, které si chcete na obřad obout.

Mnoho názorů: Který ale vybrat?

Jedny šaty jsou hezčí než druhé, a vy nevíte, které zvolit? Vhodným řešením je požádat například o konzultaci pouze svoji matku, která vás zná nejlépe a samozřejmě není v jejím zájmu nikterak vám uškodit, nebo nestranného odborníka, stylistu či vizážistu.

Sněhobílé, nebo krémové?

Ve svatebním salonu vás okouzlí haldy nádherných látek. Různé střihy, vlečky, výstřihy, materiály. Prvotně si tedy zvolte barvu, kterou sladíte se ženichem. Jestli má krémový oblek, volte krémové. Pokud jste si vysnily sněhobílé s vlečkou, vyzkoušejte si, jak vám sedí. Pár drobných zásad je ale dobré akceptovat.

Nevěsta s bříškem

Ve stavu těhotenství je třeba myslet především na děťátko, aby netrpělo a abyste se ve vybraných šatech cítily pohodlně. Výhodou dobrého svatebního salonu je, že šaty ještě týden dva před svatbou upravují na míru. Nejen proto, že nevěsta může zhubnout či přibrat. Vždy si tedy vybírejte šaty, které tento fakt zohledňují.

Foto: Lucie Maixnerová

Výběr šatů je velmi pestrýFoto: Lucie Maixnerová

Štíhlá a vysoká

Takovou postavu modelky nemá každá. Ty, které patří mezi vyvolené, většinou nemají problém s nabídkou šatů. Krásné budou v nařasených z tylu, ale i v jednoduchých bez výstřihu s límcem okolo krku. Je třeba přihlédnout k velikosti prsou, nebo zda se hodí korzetové, na ramínka, jiné… V současnosti jsou nejoblíbenější pohádkové korzetové šaty. Vršek je korzetový bez ramínek, spodní část podle gusta nositelky – padnoucí, nařasená, s krajkou, hladká… Štíhlé dámě se hodí i šaty typu „mořská víla“ – úzké a dole od kolen rozšířené.

Venuše

Jestli vás příroda obdařila poprsím, které by vám mnoho žen mohlo závidět, šaty bez ramínek pro vás nebudou to pravé. Během dne, a hlavně při tanci byste se neustále kontrolovaly, aby vám náhodou „něco neuteklo“. A jestli se vdáváte v kostele, je estetické a slušné si holá ramena zahalit závojem nebo bolerkem, které si po svatbě svlečete. Spokojené budou i maminky a babičky se nebudou muset pohoršovat.

Tetování a vyrážky

Ačkoli je tetování originální vizitkou vaší osobnosti, nevěsta by měla působit něžně a křehce. Jestli máte tetování na rameni, zvolte si radši šaty s dlouhým rukávem nebo tříčtvrteční – ne korzetové. Problém s akné a různými vyrážkami na zádech zakryjte šaty. Pokud se vdáváte v letních měsících, při opalování je třeba myslet na to, aby vám nezůstaly na těle stopy po plavkách. Sluňte se tak, aby ramena zůstala bez nevzhledných bílých míst.

S kruhem, bez kruhu?

Někomu se může zdát nepřirozené nosit celý večer kruhovou spodničku, která zvýrazní krásu vašich šatů i postavy. Tu má většina pohádkových rób. Při dojmu, že vypadáte jako dort a špatně se vám ve spodničce chodí, zvolte si hladké úzké šaty. Jde přece o to, abyste se v šatech cítily dobře.

Foto: Adina, davidsbridal.com

Výběr závoje záleží i na typu šatůFoto: Adina, davidsbridal.com

Závoj

Neodmyslitelnou součástí svatebních šatů je i závoj. Ten může mít různé délky.

Zahalující tvář:Ten si vybírají ženy, které chtějí působit romanticky i tajemně. Teprve první manželský polibek odhalí půvaby nevěsty.

Zahalující ramena: Jedná se o nejčastěji používaný závoj, který může být nařasený nebo hladký.

Po dlaně: I tento je velmi oblíbený, avšak neměly by ho mít ženy zaoblené v bocích, neboť opticky rozšiřuje siluetu.

Po zem: Romantický závoj, který se dotýká země, se hodí k šatům bez vlečky. Mezi oblíbené patří v současnosti španělský závoj (po okrajích má krajku).

Dlouhý závoj:Volí si ho nejčastěji ženy, které si chtějí svůj den užít jako pravé princezny. Vleče se po zemi, což před oltářem na červeném koberci vypadá opravdu dobře.

Je ale na nevěstě, který si nakonec vybere. Barva by měla být stejná jako šaty.

Tradicí je i mít u sebe ve svatební den něco starého, nového, vypůjčeného a modrého. Stará věc symbolizuje loučení s dosavadním životem, nová naopak zvěstuje vykročení do toho nového. Cokoliv vypůjčeného poukazuje na přátelství a nabádá k tomu, aby se na něj nezapomínalo. A modrého? Jestli toužíte po věrném manželovi, takový modrý podvazek vám nesmí pod šaty chybět! Modrá barva je spjata s neposkvrněnou, věrnou láskou.

Milé budoucí nevěsty! Jestli se i vy právě chystáte vstříc manželskému životu, nezapomeňte, že důležitější než to, v jakých krásných róbách kráčíte před oltář, je stejně vždycky výběr partnera.

Reklama

Související témata:

Načítám