Hlavní obsah

Moje svatba snů: Jaké místo zvolit?

Foto: Thinkstock

Místo svatby je jen na vásFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se k nejdůležitějšímu kroku svého života? Plánujete říci ANO svému milému? A kde to chcete udělat? Máme pro vás několik romantických i bláznivých tipů!

Článek

Kde se vaše svatba uskuteční? Ještě před pár lety se snoubenci museli spokojit s úzkým výběrem míst pro obřad. Dnes se už k tradičním kostelům a úřadům přidala i další více či méně obvyklá místa. Jedno je ale jisté: Je jen na vás, kde svůj vztah zpečetíte.

Klasika v kostele

První volbou, kterou páry zvažují, je rozhodování se mezi církevní a civilní svatbou. V závislosti na výchově, které se jim dostalo od rodičů, jsou potom ovlivněni i při konečném výběru. Ať už si povíte svoje ano v kostele nebo na úřadě, nemáte ale velkou možnost zasáhnout do toho, jak budou prostory vypadat. Většinou můžete zvolit jen formu a barvu květinové výzdoby. Musíte však dodržet jistá pravidla, která neporuší zásady té konkrétní místnosti. Při civilním obřadu samozřejmě nemůžete na místním úřadě překrývat státní symboly a v kostele budete jistě brát ohled na duchovní artefakty.

Výzdobu si můžete vyrobit buď sami, nebo po dohodě se správci budovy necháte tuto starost na nich. Taktéž máte právo zasahovat do přítomnosti pěveckého sboru, formy obřadu a v případě svatby v kostele si můžete vybrat i kněze. Ten vás potom oddá ve vlastní farnosti, anebo, pokud to nevadí místně příslušnému duchovnímu, ho může zastoupit ve vámi zvoleném kostele. Oba typy svateb volí spíše konzervativnější páry. Nerady se totiž vymykají klasické normě a touží po svatbě v tradičním podání.

Říká se, že je vhodné organizovat svatbu v blízkosti bydliště nevěsty nebo ženicha. Tohle řešení je jistě praktické, ale má háček. Co když se vám ani jedna lokalita nezdá vhodná? Má cenu nutit se do kompromisů? Ne! Sice to může znamenat vyšší náklady, ale na druhé straně: Snad se ženíte či vdáváte jen jedinkrát, tak si to hlavně krásně užijte v místě, které se vám oběma opravdu líbí! :-)

Zámek pro romantiky

Stát se na chvíli princeznou, která bude kráčet do náruče svého prince, je snem nejedné dívky. Přeměnit ho na skutečnost můžete rovnou ve svůj svatební den. Česká republika nabízí mnoho možností, kde svůj vztah romanticky zpečetit, ale hodně důležité je předem si zajistit volné datum v dost velkém předstihu. A co konkrétní tipy? Třeba zámek Zalužany je otevřen pouze pro svatební účely. Pronájem zámeckého svatebního salonku vyjde nastávající novomanžele na 5000 Kč včetně DPH, přičemž obřad trvá zhruba 25 minut. Součástí ceny je květinová výzdoba a přípitek. Pokud toužíte mít nad hlavou modré nebe, k dispozici je i zámecký park, ve kterém každý obřad bude mít své kouzlo.

Foto: zamekzaluzany.cz

Zámek ZalužanyFoto: zamekzaluzany.cz

Jeden den v pohádce

Přímo pohádkový zážitek svatebního opojení nabízí zámek Hluboká nad Vltavou, který již od roku 1975 patří mezi oblíbené stálice zamilovaných. Vchod do obřadní síně vede skrz zámeckou zahradu, což je velice romantické. Obřady se konají po celý rok, ale pochopitelně z důvodu velkého zájmu během jarních a letních měsíců je třeba myslet na včasnou rezervaci. (Mezi nejžádanější období patří duben, červen a září, zpravidla sobota či pátek, které jsou radou města stanoveny jako oddávací dny.) Poplatky za svatební obřady se odvíjejí od vybraného dne a státní příslušnosti svatebčanů. Pokud totiž mají oba dva trvalý pobyt v České republice a svatbu naplánují na oddávající den, obřad vyjde na 4 800 Kč. Mimo tento den je to už 7000 Kč. (Jedná se o konečnou cenu včetně správního poplatku, poplatku městu a Památkovému ústavu České Budějovice, jak nám potvrdila matrikářka Městského úřadu Hluboká nad Vltavou).

Jedinečný pohádkový den může být završený svatební nocí v zámeckém apartmá. Ani pro splnění toho snu si nemusíte připravovat nesmyslnou finanční částku, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zpravidla platí, že pokud je obřad uskutečněn na stejném místě, ve kterém hodláte strávit svatební noc, cena se tomu přizpůsobuje. Za daných podmínek například zámek Lnáře nabízí svatební apartmá s romantickou ložnicí za 3000 Kč pro oba. Součástí je pochopitelně i první novomanželská snídaně.

Zajímavou nabídku má i zámek Nové Hrady, výhodný svatební balíček nabízejí pražský zámek Krč či barokní zámek Kamenný dvůr v západních Čechách, který této historické etapě celou svatbu uzpůsobí – barokně oděný personál, přípitek, nocleh ve svatebním apartmá a pronájem krčmy, jídelny nebo zahradního sklepení pro hostinu vyjde formou dárkového poukazu asi na 20 000 Kč.

Foto: Thinkstock

Netradiční svatba na plážiFoto: Thinkstock

Na pláži nebo v kasinu? Tradice, sbohem!

Už ani v našich končinách nemusíte být odkázáni na svatbu v uzavřených prostorách. Jestli si vyřídíte potřebné formality a s vaší volbou bude souhlasit i oddávající, můžete se vzít, kdekoli si budete přát. Snoubenci si velmi často vybírají místa spojená s jejich láskou. Buď je to někde, kde se poprvé potkali, chodívali na rande nebo kde zažili něco výjimečného. Ničím nezvyklým nejsou ani svatby pod širým nebem nebo v zahradách, parcích či u jezer, na lodích, rančích, v klášterech nebo v kapličkách na okraji lesa. V tomto případě ale musíte počítat s případnou nepřízní počasí a měli byste mít v záloze aspoň provizorní altánek z důvodu případného ukrytí před větrem či deštěm.

Svoje ano si ale můžete říct i na mnohem zajímavějších místech. Určitě jste už i vy slyšeli o svatbách pod mořem, na zimním stadionu nebo společném skoku na bungee laně okamžitě po vyřčení Ano. Do této atmosféry je potom samozřejmě nastylizovaná i celá oslava. Pokud se rozhodnete změnit tyto tradice a chcete mít svatbu v uvolněném stylu, nezapomeňte na to upozornit své hosty, vyhnete se překvapeným výrazům v jejich tvářích.

Pokud patříte mezi milovníky adrenalinu, nebo naopak absolutní romantiky, nemusí vám stát v cestě ani hranice naší země. Bláznivou verzi si můžete vyzkoušet v Las Vegas, kde vás oddá třeba „klon" Elvise Presleyho. Exotiku jiného druhu můžete zažít na Seychelách nebo v podobném exotickém ráji. Vyslovit svatební sliby na moři při západu slunce nebo cítit teploučký písek pod nohama může být tím nejkrásnějších zážitkem vašeho života, a navíc: svatbu můžete ihned spojit s líbánkami.

Ať už uzavřete sňatek v jakýkoli den a na jakémkoli místě, přejeme vám hodně štěstí a vroucné lásky!

Reklama

Související témata:

Načítám