Hlavní obsah

Muž vs. žena: Kdo upekl lepší koláč

Foto: Petr Makovička

Michal a Diana svedli lítý boj - na mrkveFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je rozdíl mezi ženským a mužským principem pečení? Budete se divit, ale obrovský. Takový muž vsází na přesnou míru a soustředěnost, zatímco žena většinu zvládne od oka a ještě přitom stíhá utěšovat dítě. Michal versus čtenářka Diana v dalším redakčním duelu. A zadání? Upečte koláč z mrkve!

Článek

Diana z Mladé Boleslavi, toho času pyšná maminka na mateřské dovolené s půlroční dcerkou Miou, nám do redakce před nedávnem poslala ukázku svých nádherných cukrářských výtvorů. A jelikož se říká „podej prst a chytnou celou ruku“, přemluvili jsme Dianu, aby přijela do Prahy a utkala se v malém duelu o lepší mrkvový koláč. Schválně, podaří se jí porazit chlapa?

Foto: Petr Makovička

Souboj byl velice vyrovnanýFoto: Petr Makovička

Vážilo se, přebalovalo, kojilo a nakonec i peklo

Jelikož se zatím Diana nechce od své dcerky Miy hnout ani na krok, vzala ji do Prahy s sebou. „I doma mi při vaření a pečení pomáhá, takže se jí to bude určitě líbit,“ přiznává pyšně Diana. A zatímco poctivě přebalovala a maličkou nakojila, Michal odvážil pro sebe i soupeřku suroviny. Hotovo, mrkve připravit, pozor, teď!

Foto: Petr Makovička

Ingredience na mrkvové dobrotyFoto: Petr Makovička

Na Dianin koláč s cukrovou polevou si připravte: 200 g polohrubé mouky, 50 g třtinového cukru, půl sáčku prášku do pečiva, 40 g rozinek sultánek, 1 vejce, 100 ml mléka, 60 g másla, 200 g mrkve, 1 lžičku skořice, máslo a hrubou mouku na vymazání formy; na polevu: 250 g cukru moučka, 1 citron, zelené a oranžové potravinové barvivo.

Na Michalův koláč s jemným krémem si připravte: 300 g hladké mouky, 3 lžičky skořice, 1 lžičku prášku do pečiva, půl sáčku jedlé sody, 200 g třtinového cukru, 4 vejce, 250 ml oleje, lžíci citronové kůry, 200 g mrkve, 150 g ořechů, 200 g konzervovaných ananasových kousků; na krém: 125 g másla, 50 g cukru moučka, 250 g Lučiny nebo sýru Philadelphia, 4 lžíce měkkého tvarohu.

Foto: Petr Makovička

Diana se pustila do práce, Michal studoval technikuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr MakovičkaPak se své mrkve chopil i MichalFoto: Petr MakovičkaMichal i gentlemansky vypomohlMichal míchal, Diana (o)strouhala

Zatímco se Michal vrhnul hned do míchací akce (po vzoru mužů to nejotravnější, strouhání mrkve, může počkat), Diana raději mrkev oškrábala a zpracovala hned. Jak vidíte, není jí potřeba přehnané množství, dva větší kousky bohatě stačí.

Michal nejprve smíchal hladkou mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu, a třtinový cukr (prakticky všechny sypké suroviny) a Diana přitom nastrouhanou mrkev promíchala s moukou, cukrem, práškem do pečiva a skořicí. Nezapomněla ani namočit rozinky ve vodě a prohřát je zlehka v mikrovlnce.

Foto: Petr Makovička

Muselo se i ochutnávat...Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A pak už se pekloFoto: Petr Makovička

Pak přišly na řadu tekuté suroviny

Diana i Michal tedy popadli menší mísy a důkladně v nich promíchali zbylé tekuté přísady: Michal propracoval vajíčka, olej a citronovou kůru a vše přidal spolu s mrkví, nahrubo nasekanými oříšky a ananasem ke zbytku směsi.

Podobně postupovala i Diana – smíchala vejce, mléko, rozpuštěné máslo a ručním šlehačem promíchala se zbytkem. Nakonec jen vmíchala rozinky a chtěla těsto vlít do vymazané formy vysypané hrubou moukou, jenže… malá Mia se už nevydržela na mámu jen dívat a chtěla honem honem chovat. A tak se po malém kojícím time-outu a přebalování jelo dál. Nastavily se horkovzdušné trouby na 160 stupňů Celsia, těsto vlilo do dortových forem a peklo se – Dianin koláč asi 20 minut, Michalův hodinu.

Foto: Petr Makovička

Diana si dobírala Michalovu mrkevFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Michal si dával záležetFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Diana si vyhrála s každou mrkvičkouFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jak se dílo zdařilo, posuďte samiFoto: Petr Makovička

Každý zdobí, jak (ne)umí

Michal chtěl být trochu originální, a tak v obchodě sáhnul po obarvené marcipánové hmotě. Mrkvičky, které z ní ale vytvaroval, připomínaly mrkev tak maximálně v husté mlze a z třicetimetrové vzdálenosti… No, holt se někdy tak úplně nedaří! Zbylý krém, který Michal ještě dodělával, dojem z mrkviček napravil. Smíchaly se všechny suroviny, vyšlehaly a potřely na vychladlý korpus. Dozdobeno, hotovo, fertig!

I Diana měla schované eso v rukávu – citronovou polevu s barevnými mrkvičkami! Důkladně promíchala vymačkanou šťávu z citronu s moučkovým cukrem do husté hmoty, část oddělila do dvou hrnků a obarvila ji zelenou (na pohled tak trochu nevábnou) a oranžovou barvou. Bílou hmotu rozetřela na vychladlý korpus a nechala ztuhnout. Tu obarvenou náplň naplnila do mikrotenových sáčků, vystřihla malou dírku a kolem dokola tvořila mrkvičky. Až bude bílá poleva zcela ztuhlá, barevné mrkvičky se vyvedou krásně plasticky a nerozpijí se.

Foto: Petr Makovička

Dianina mrkvová pochoutkaFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Michalův mrkvový dortíkFoto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám