Hlavní obsah

Muži vám budou zobat z ruky!

Foto: Thinkstock

Vyrovnaná žena je i sebevědomáFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdivovaná, milovaná, zamilovaná a šťastná? Taková můžete být během pár dní! Ukliďte si nepořádek v hlavě, vymeťte staré pavučiny a znovu začněte žít! My totiž víme, jak být spokojená sama se sebou i partnerskými vztahy!

Článek

Po těch všech lapáliích s muži, rozchody a zklamáními, se mnohá žena cítí zranitelná, pesimistická, unavená. Je těžké se vyrovnat s prohrami, natožpak s vlastními chybami. A to je to, co většinou hraje prim při osobním růstu, kterému nějaká deprese rozhodně nepřidá. Říkáte si: Kdybych tak byla silnější, věděla si více rady v různých situacích, dokázala spousty věcí hodit za hlavu, aniž by mě trápily, a vyrovnávala se snáze s životními nástrahami? Taková utopie to zase není! Být milovanou a spokojenou? To se dá zařídit!

1. Analyzujte, jaké máte postoje ke všem mužům ve svém okolí

Bratr, nadřízený, bývalý partner… Vezměte do ruky tužku a zapište si všechno, o čem se domníváte, že vůči nim nebylo (a není) tak docela správné.

Příklad:

  • Žárlím na svého bývalého partnera, protože si našel novou známost. Doteď mi to nevadilo.
  • Pokaždé, když mám se svým současným druhem něco řešit, odkládám to, neboť se bojím závazků.
  • Někdy se k příteli chovám jako jeho matka. Poučuji ho, nedám mu pokoj.
  • Můj šéf mě ztrapnil před kolegy, čímž mě zklamal.
  • Nenechávám mužům šanci, aby si mě romanticky získávali. Hraji sama se sebou hru na ženu-ledovou královnu.
  • Svému bratrovi jsem ublížila, když jsem se ho nezastala před matkou, která mu vytýkala novou známost.

Toto je pouze vodítko, jak postupovat. Celý „seznam hříchů“ by měl obsahovat desítky položek a chyb, které si více i méně dokážete připustit nebo se nad ně povznést. Zkrátka všechno, co vůči mužům v sobě máte, do něj připište. Pak si nechte den, dva na rozmyšlenou a vraťte se k němu zpátky. Můžete tak přijít na další a další situace, na které jste předtím zapomněla.

Foto: Thinkstock

Analyzujte své postoje k okolíFoto: Thinkstock

2. Vypracujte návrhy řešení

Položku po položce, řádek po řádku si seznam pročítejte a ke každé chybě připište návrh řešení proto, abyste se dané situaci příště vyhnula, jak popisuje psycholožka Barbara De Angelis v knize Tajemství mužů, která by měla každá žena znát.

Příklad:

  • Je logické, že si bývalý partner našel novou přítelkyni. Budu mu přát štěstí a v žádném případě nehodlám myšlenkami nad minulostí ztrácet čas.
  • Všechny pocity, které z upevňování vztahu mám, řeknu nahlas a budu se je s druhem snažit důkladně rozebrat.
  • Pokud sama sebe přistihnu, že s partnerem jednám jako se synem, okamžitě s tím přestanu a raději se otočím a odejdu, než abych ho poučovala.
  • Zajdu za svým nadřízeným a požádám ho, aby se mnou jednal pouze v soukromí, pokud to půjde. Upozorním ho na jeho chování, které se mi nelíbí.
  • Naučím se přijímat projevy náklonnosti. Jakmile mi muž zalichotí, nabídne mi pomoc, zkusím oboje přijmout a ponechám si obvyklé komentáře od cesty. Jeho snahu nebudu zpochybňovat, ale brát vážně.
  • Pokud ucítím, že je bratr matkou napadán, zastanu se ho, pokud to bude nutné.

3. Na svůj seznam si vytvořte návyk

Noste ho s sebou, neustále si pročítejte jednotlivé body. Jestliže si uvědomíte další svůj přešlap, ihned ho tam připište. Když si budete pravidla stále opakovat, časem se vyhnete svým omylům.

4. Vytvoření dodatku: Už nikdy…

Až si budete všechny své chyby pamatovat, utvořte si dodatek týkající se toho, co byste už nikdy nechtěla mužům, potažmo sobě, dovolit.

  • Už nikdy se mužem nenechám vulgárně napadat ani se nijak podřizovat jeho přehnaným přáním.
  • Už nikdy nedovolím, aby mě partner ponižoval.
  • Už nikdy se nebudu vrhat do partnerského vztahu po hlavě a bez rozmyslu apod.

Pokud si svůj seznam takto sestavíte a budete ho mít co nejčastěji na očích, věřte, že i tak malá pomůcka vám dopomůže k úspěchu ve velkých věcech! Takže vzhůru ke spokojenosti a harmonickým partnerským i pracovním vztahům!

A jak navazujete vztahy vy?

Související témata:

Načítám