Článek
Makové koláče zmizí vždycky jako první. Máte stejnou zkušenost? Pak vyzkoušejte recept z těsta, kde je kromě klasických surovin navíc podmáslí, které mu dodá vláčnost a jemnou chuť. V pikantní makové náplni najdete i povidla, ale klidně je můžete nahradit nebo doplnit čerstvými švestkami.
Postup
01.
Obě prosáté mouky dejte do mísy se špetkou soli, cukrem a instantním droždím. Přidejte žloutky rozmíchané se zchladlým rozpuštěným máslem a podmáslím o pokojové teplotě. V robotu s hnětacím hákem (nebo ručně) vypracujte hladké nelepivé těsto.
02.
Hotové těsto zaprašte v míse lehce moukou, zakryjte čistou utěrkou či potravinářskou fólií a nechejte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím udělejte drobenku: smíchejte cukr s moukou a přilijte rozpuštěné máslo. Směs zpracujte a prozatím uložte do lednice.
03.
Připravte makovou náplň. Mléko přiveďte k varu, přistrouhněte citronovou kůru a přisypejte čerstvě namletý český modrý mák. Směs promíchejte a za občasného míchání povařte pár minut do zhoustnutí. Vmíchejte máslo, cukr, skořici, povidla a rum. Náplň nechte zcela vychladnout, aby ještě více zpevnila.
04.
Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 8 stejně velkých dílů (cca po 70 gramech). Vyválejte z nich koule a rozložte je na plech vymazaný máslem. Nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.
05.
Dno sklenice o průměru 5 cm pomažte trochou oleje. Zatlačte shora na každou kouli těsta, dokud se nezploští. Okraje se zvednou a uprostřed vznikne prohlubeň pro náplň.
06.
Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a do středu koláčů rozdělte připravenou makovou náplň. Posypejte drobenkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 až 25 minut do zezlátnutí. Ihned po vyndání z trouby potřete okraje máslem smíchaným s rumem.