Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Makové koláče nemohou nikdy zklamat. Jsou skvělé k snídani, ke kávě nebo jen tak. A tento recept s podmáslím zaručuje, že těsto bude opravdu vláčné a jen tak neztvrdne.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Těsto
  • 160 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 50 g cukru krupice
  • 5 g instantního droždí
  • 2 ks žloutků
  • 50 g másla
  • 150 ml podmáslí
Drobenka
  • 20 g cukru moučka
  • 40 g polohrubé mouky
  • 30 g rozpuštěného másla
Maková náplň
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 200 g mletého máku
  • 20 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 80 g povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžičky citronové kůry
Potření
  • 1 ks vejce na potření
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu
Článek

Makové koláče zmizí vždycky jako první. Máte stejnou zkušenost? Pak vyzkoušejte recept z těsta, kde je kromě klasických surovin navíc podmáslí, které mu dodá vláčnost a jemnou chuť. V pikantní makové náplni najdete i povidla, ale klidně je můžete nahradit nebo doplnit čerstvými švestkami.

Postup

01.

Obě prosáté mouky dejte do mísy se špetkou soli, cukrem a instantním droždím. Přidejte žloutky rozmíchané se zchladlým rozpuštěným máslem a podmáslím o pokojové teplotě. V robotu s hnětacím hákem (nebo ručně) vypracujte hladké nelepivé těsto.

02.

Hotové těsto zaprašte v míse lehce moukou, zakryjte čistou utěrkou či potravinářskou fólií a nechejte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím udělejte drobenku: smíchejte cukr s moukou a přilijte rozpuštěné máslo. Směs zpracujte a prozatím uložte do lednice.

03.

Připravte makovou náplň. Mléko přiveďte k varu, přistrouhněte citronovou kůru a přisypejte čerstvě namletý český modrý mák. Směs promíchejte a za občasného míchání povařte pár minut do zhoustnutí. Vmíchejte máslo, cukr, skořici, povidla a rum. Náplň nechte zcela vychladnout, aby ještě více zpevnila.

04.

Vykynuté těsto krátce propracujte a rozdělte na 8 stejně velkých dílů (cca po 70 gramech). Vyválejte z nich koule a rozložte je na plech vymazaný máslem. Nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.

05.

Dno sklenice o průměru 5 cm pomažte trochou oleje. Zatlačte shora na každou kouli těsta, dokud se nezploští. Okraje se zvednou a uprostřed vznikne prohlubeň pro náplň.

06.

Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a do středu koláčů rozdělte připravenou makovou náplň. Posypejte drobenkou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 až 25 minut do zezlátnutí. Ihned po vyndání z trouby potřete okraje máslem smíchaným s rumem.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie2 281,71 kJ
Bílkoviny13,87 g
Tuky26,38 g
Sacharidy61,72 g
Sůl0,23 g
SAFA9,18 g
Vláknina7,55 g
Cukry24,72 g

Načítám