Hlavní obsah

Mýty a pravdy o péřových přikrývkách

Foto: Thinkstock

Péřové soupravy jsou vhodné i do rodin s alergikyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám doma alergika, a tak koberce musejí pryč, přikrývky z peří hned za nimi! Pamatujete? Není to tak dávno, kdy vše, co se nedalo důkladně umýt, vydezinfikovat či vyprat aspoň na šedesát stupňů Celsia muselo zmizet z domácnosti. Ale pozor, moderní peřiny lze prát,  a tak jsou vhodné i pro alergiky.

Článek

Nedají se strčit do pračky, drží se v nich prach a roztoči, způsobují alergie – to jsou nejčastější pověry a lži o výrobcích z peří. Znáte další?

1. Spousta lidí je na peřiny alergických!

Není to pravda, alergiemi na peří trpí jen několik jednotlivců. Většině lidí ale vadí prach. A s tím si výrobci péřových výrobků umí poradit. „Dokážou nejen z peří vysát a odstranit prach, ale především ho zašijí do sypků, často i dvojitých, které jsou tak silně tkané, že nepropustí prach ani roztoče jak dovnitř, tak pak ven,“ říká Lenka Kocourková z firmy À la Maison. To platí jak pro klasické peří, tak to prachové. Pro alergiky jsou tyto výrobky vhodnější než duté vlákno, které perete třeba jen jednou za měsíc.

2. Peřiny nelze nijak udržovat, své vlastnosti brzo ztrácejí

Omyl! K mání jsou totiž i výrobky se stříbrnými vlákny a stříbro má, jak je všeobecně známo, antibakteriální a dezinfekční účinky. Ochrana z tohoto kovu se dovnitř vláken vpravuje pomocí nanotechnologie, proto funguje po celou dobu životnosti peřin a polštářů.

Foto: Miele

Pokud máte dostatečně velkou pračku se speciálním programem a k ní sušičku, můžete peřiny prátFoto: Miele

3. Peřiny nelze prát

Není to pravda! „Peří lze vyprat v pračce, ale ne každé. Vzhledem k tomu, že jde o velmi objemné kusy, měli byste mít k dispozici pračku s kapacitou minimálně šest kilogramů a také s velkým vstupním otvorem, abyste nejen polštář, ale i deku dovnitř snadno dostali,“ říká Kateřina Menšíková z firmy Miele.

Důležité je také používat speciální program a přípravky na péřové výrobky, klidně ty z prodejen sportu na péřové bundy a spacáky, aby se peří k sobě neslepilo a zůstalo stále nadýchané.

4. Peřiny musím větrat, nejlépe na slunci, jinak zvlhnou

Není pravda. Jak už víte ze článku Větrat peřiny na sluníčku je chyba!. A také zbytečnost. Navíc přírodní peří má výbornou schopnost pohlcovat vlhkost, takzvanou hygroskopičnost. Během noci může pojmout vlhkost, která odpovídá čtyřem až pěti procentům jeho objemu, aniž byste to nějak poznali. Navíc se zvýšená vlhkost u péřových výrobků během dne samovolně opět navrací do normálního stavu.

5. Jsou těžké!

To už dávno neplatí. Tvrdí to ti, co si pamatují jen pravé babičkovské „duchny", kdy jste se ráno probudili a pod krkem drželi jen sypek a na nohou vám leželo několik kilo peří. Dnes se prodávají výhradně prošívané deky, rozlišují se dva typy: štepovaná a kazetová přikrývka. U štepované se prošívá zároveň náplň s  vrchním materiálem, zpravidla do kostek. Proto se peří jako u duchen nesesune k jedné straně, zůstává stále na svém místě a přikrývka hřeje rovnoměrně. Výjimkou jsou jen místa štepu, kde vznikají takzvané chladné body. Druhý typ se vyrábí jinak – nejprve se ušijí kazety, které se pak plní jednotlivě. Množství náplně určuje hřejivost přikrývky.

Foto: IKEA

Milujete vše přírodní? Máte-li v posteli duté vlákno, porušujete své zásadyFoto: IKEA

6. Ideální pro ty, co milují bioživot

Ano! Zamilovali jste si duté vlákno? Pak nezapomeňte, že spíte v umělé hmotě. Zatímco peří je ryze přírodní materiál, který v létě odebírá teplo a pot, v zimě hřeje.

7. Jsou dražší než výrobky z dutého vlákna

Ano, to je pravda. Ovšem když porovnáte životnost tohoto přírodního materiálu s dutým vláknem, zjistíte, že je také mnohem delší. Životnost kvalitních peřových výrobků se totiž pohybuje mezi dvaceti pěti až třiceti lety.

Pokud začínáte uvažovat o výrobcích z peří, ale na druhé straně se vám nechce vzdát dutého vlákna, přečtěte si: Peřiny: je lepší duté vlákno, nebo peří?.

A čemu dáváte přednost vy: moderním dutým vláknům, nebo přírodnímu peří?

Reklama

Související témata:

Načítám