Hlavní obsah

Mýty o chřipce: Chcete se rychle uzdravit? Přestaňte jim věřit!

Foto: Thinkstock

Pokud máte chřipku, neměli byste kapesníky potřebovat. Nebývá totiž doprovázená rýmou!Foto: Thinkstock

Reklama

Také s oblibou říkáte „leze na mě chřipka“ – někdy mezi čtvrtým kýchnutím a desátým posmrkaným kapesníkem? Doktoři by vám dali! Přečtěte si, jaké fámy a hlouposti o chřipce kolují.

Článek

Letos jsme si jí ještě moc „neužili“. To ale přijde: chřipková sezona obvykle vrcholí v lednu a únoru. Co byste o ní měli vědět? A také věříte těmhle mýtům?

1. Chřipka je něco podobného jako nachlazení

„Na rozdíl od ostatních respiračních onemocnění je pro chřipku typický rychlý nástup nemoci spojený s vysokými teplotami (38 stupňů i víc), zimnicí, namáhavým kašlem, bolestmi svalů a kloubů. Příznaky může doplňovat abnormální únava až schvácenost,“ konstatuje praktická lékařka Jana Vojtíšková. Věřte, že pokud máte pravou chřipku, nebudete se ji snažit přechodit a podávat výkony v práci. Budete rádi, že zvednete hrneček s čajem! „Na rozdíl od běžného nachlazení nepatří ke klinickému obrazu chřipky rýma,“ doplňuje MUDr. Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Foto: Thinkstock

Jestliže máte teplotu nad 38 stupňů, bolí vás klouby a svaly, pak zřejmě máte chřipkuFoto: Thinkstock

2. Velké dávky vitaminu C chrání proti chřipce

Pravidelný příjem vitaminu C je samozřejmě zdraví prospěšný, jeho vliv na prevenci či léčbu chřipky ale nikdy nebyl seriózně prokázán. Váš organismus ho navíc dokáže zužitkovat jen omezené množství a přebytek vyloučí. Užívání megadávek vede tedy jen k tomu, že máte „drahou“ moč.

3. Na chřipku jsou nejlepší antibiotika

Proti virům (tedy i těm, které způsobují chřipku) jsou jakákoli antibiotika naprosto neúčinná. Jejich použití má smysl pouze v případě, že se nemoc komplikuje sekundární bakteriální infekcí, jako je třeba bronchitida, ušní infekce nebo zápal plic.

4. Chřipku jsem dostal kvůli očkování

Vakcína obsahuje části usmrcených virů, které nemohou nemoc způsobit. Citlivějším osobám se může v místě vpichu objevit bolestivé zarudnutí, ve výjimečných případech i horečka, bolest svalů a několikadenní slabost, intenzita příznaků je ale s opravdovou chřipkou neporovnatelná. Je ale třeba počítat s tím, že protilátky se vytvoří až po 10–14 dnech. Po tu dobu stále můžete onemocnět.

Foto: Thinkstock

Očkování vám chřipkové onemocnění nevyvolá. Je třeba ale myslet na to, že protilátky se tvoří až během 14 dnů po injekci, v tomto období tedy ochořet můžete!Foto: Thinkstock

5. Vakcína nefunguje, lékaři nevědí, jaký kmen udeří

Přesný typ viru opravdu předem nikdo nezná. Vakcína je ale vyrobena tak, aby chránila před třemi kmeny virů, jejichž výskyt odborníci považují za nejpravděpodobnější. Každý rok vydávají epidemiologové prognózu pro danou sezonu, kterou se pak řídí výrobci vakcín. Úspěšnost předpovědi je devadesátiprocentní.

6. Onemocním, když se málo obléknu a nastydnu

Chřipkové epidemie skutečně propukají v zimě (a v tropech je neznají vůbec). Nenakazíte se ale proto, že jste si zapomněli vzít šálu. Výzkumy prokázaly, že se chřipkovým virům ve studeném a suchém vzduchu prostě daří nejlépe.

A jak se tedy co nejlépe ochránit? K infekci zdaleka nemusí dojít jen kontaktem s prskajícími lidmi. Co takhle kliky, splachovadla na toaletě, tlačítka na bankomatu nebo madla v tramvaji? Stačí si pak rukou sáhnout na ústa nebo si na ulici koupit párek v rohlíku, a viry tím přímo pozvete dál. Obyčejné mytí rukou horkou vodou a mýdlem je jedním z nejúčinnějších preventivních opatření!

Už jste ji letos měli? A byla krutá?

Reklama

Načítám