Hlavní obsah

Vyvracíme mýty: Čokoláda nezpůsobuje akné!

Foto: Thinkstock

Divili byste se, kolik vašich jistot jsou ve skutečnosti nepravdivé mýtyFoto: Thinkstock

Reklama

Antiperspiranty způsobují rakovinu prsu, čokoláda zase akné, jantarové korálky pomáhají dětem při prořezávání zoubků... To ví přece každý, stejně jako to, že po kojení vám vždy zůstanou povislá ňadra! Co mají společného tyto věci? Všechno jsou to mýty, kterým ale ženy rády věří. Které polopravdy ještě patří k těm populárním?

Článek

Některé mýty mezi sebou šíří lidé proto, aby si odůvodnili své zlozvyky, jako je třeba kouření. Lehké cigarety jsou přece skoro neškodné, a navíc stejně dostáváte do těla mnohem horší látky ze znečištěného vzduchu! Jiné jsou zase doslova legendami, které si žijí svým vlastním životem a je těžké začarovaný kruh rozetnout. My jsme se o to pokusili!

Mýtus: Po kojení budu mít povislá prsa Pravda: Kojení (ne)vadí, kouření ano

Plastickému chirurgu Brianu Rinkerovi z University of Kentucky se nezdálo, že by kojení způsobilo všem jeho pacientkám pokles ňader, jak si stěžovaly. Do svého výzkumu proto zapojil 132 žen ve věku okolo 39 let, kterým prováděl zvětšení nebo modelaci prsou. Devadesát tři procent žen mělo za sebou nejméně jeden porod a téměř 60 procent z nich kojilo. Rinker vedl o každé ženě podrobné záznamy, v nichž sledoval tělesnou hmotnost, zdravotní příhody, velikost prsou před těhotenstvím či kouření. Výslednou zprávu Rinkerova týmu chirurgů uvítá mnoho novopečených maminek: kojení samo o sobě nemusí být jedinou příčinou poklesu prsů! Výrazně vyšší riziko totiž podstupují ženy kuřačky, v jejichž těle podle Rinkera dochází k poškozování elastinu a kolagenu ve vazivových tkáních, a ty tak přicházejí o pružnost.

Foto: Thinkstock

Jen kojení vám prsa neovlivníFoto: Thinkstock

Mýtus: Čokoláda zhoršuje akné Pravda: Horší je odstředěné mléko

Čokoláda a tučná jídla vaší figuře moc neprospějí, ale na stav pleti podle nových studií skutečně vliv nemají. Podle dermatoložky Audrey Kunin z lékařské univerzity v Kansasu jde jen o zažitý mýtus. „Akné nejčastěji způsobuje množení bakterií a nadměrná tvorba mazu. Naše studie ale potvrdily, že tuk z mastných jídel žádným způsobem produkci mazových žláz v pokožce neovlivňuje,“ říká Audrey Kunin. Ke stejnému závěru došli v roce 2007 i lékaři z Harvardu, kteří zkoumali vliv jídelníčku na stav pleti u téměř 50 tisíc lidí. Zatímco čokoláda, pizza nebo chipsy se na pleti neprojevily, akné se výrazně zhoršilo mladým ženám, které často pily odstředěné mléko (tedy opět tuk za akné nemůže, vědci se zatím přiklánějí k tom, že na vině mohou být hormony obsažené v mléce).

Mýtus: Mamograf mačká prsa a může vyvolat rakovinu Pravda: Pomáhá karcinomu předcházet

Pro provedení kvalitního mamografického vyšetření je stlačení prsu zcela nezbytné, neboť tkáň prsu je nutno rozložit tak, aby byly vidět jednotlivé struktury. „Tento tlak ale prs rozhodně nezraňuje a v žádném případě nevyvolává rakovinu, naopak může včas odhalit i velmi nenápadné počáteční změny tkáně,“ říká profesor Jan Daneš z Radiologické kliniky VFN v Praze. Jde jen o mýtus, který mezi sebou zbytečně šíří ženy samy z obav z vyšetření, které může být trochu nepříjemné. „Je proto vhodné, aby se provádělo v první polovině menstruačního cyklu, kdy jsou prsy méně citlivé,“ doporučuje profesor Daneš.

Tip redakce: Čtenářka Dana má ale jiný názor. Jí při vyšetření na mamografu sestra prso prý přiskřípla tak, že jí u něj povolilo vazivo. Více si přečtěte ve článku Nové přístroje odhalí nemoc bez odběru krve a bezbolestně!.

Foto: Thinkstock

Antiperspiranty rakovinu nezpůsobujíFoto: Thinkstock

Mýtus: Antiperspiranty způsobují rakovinu prsu Pravda: Panika z jediné studie

Tady máte důkaz, co všechno dokáže jedna malá studie! „V ní se pravilo, že vědci našli ve vzorku 20 rakovinných tkání stopy parabenu, což je konzervační látka, která se požívá mimo jiné i v kosmetice,“ vysvětluje MUDr. Václav Pecha, primář onkochirurgického oddělení DTC Medicon. To, že může paraben napodobit aktivity ženského hormonu estrogenu, který může v jistých podmínkách urychlit bujení rakovinových buněk (to také říkala zmiňovaná studie), žádný z dalších výzkumů nepotvrdil. „Navíc je prokázáno, že toto malé množství parabenů, které skrze antiperspiranty dostáváme do těla, se za účasti enzymů a podkožních tukových buněk poměrně rychle z těla odbourává,“ dodává MUDr. Pecha.

Mýtus: Znečištěné ovzduší je horší než kouření Pravda: Smog příčinou u pěti nemocných ze sta

Odmítat přestat kouřit s odůvodněním, že ze zamořeného vzduchu stejně přijmete mnohanásobně více škodlivin, navíc když kouříte jen „lightky“, je čirý alibismus. „Smog a škodlivé splodiny se podílejí na vzniku rakoviny plic zhruba jen v 5 % případů, a to většinou v extrémně znečištěných průmyslových městech,“ uvádí tvrzení na pravou míru praktický lékař MUDr. Pavel Šach a dodává: „Nejvíce obětí rakoviny plic je samozřejmě z řad kuřáků. Lehké cigarety přitom nejsou o nic bezpečnější než ty klasické – je statisticky dokázáno, že nutí kuřáka inhalovat hlouběji a déle a vykouřit jich více, aby dostal svou denní dávku nikotinu.“

Mýtus: Korálky z jantaru pomáhají prořezávání zoubků Pravda: Náhrdelníky v databázi nebezpečných výrobků

Jantarové korálky jsou mezi maminkami označovány za všelék a velký hit. Mají usnadnit prořezávání zoubků, jantar prý dokonce léčí alergie a ekzémy, tiší bolesti a dokáže dítě i uspat! Lékaři ale mají jný názor. „Navlékat několikaměsíčnímu kojenci na krk jakékoli korálky bych rozhodně nedoporučil. Kromě toho, že mi nejsou známa žádná fakta o analgetických nebo antialergických účincích jantaru, existuje reálné nebezpečí, že dítě se korálky uškrtí nebo je rozkousne a vdechne,“ varuje MUDr. Tomáš Moravec, ORL specialista z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny. Několik druhů jantarových náhrdelníků je dokonce zařazeno v systému Rapex, mezinárodní databázi nebezpečných výrobků. Takže maminky, nevěřte všemu, co vám poradí kamarádky!

Přečtěte si také: Které další babské rady mohou ohrozit zdraví ?.

Které hlouposti o zdraví dostaly v poslední době vás? Podělte se s námi v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám