Hlavní obsah

Na fleky i spáleninu! Tyhle triky s cukrem a solí vás překvapí

Foto: graletta, Shutterstock.com

Foto: graletta, Shutterstock.com

Reklama

Víte, že kromě chutí, které vám vykouzlí na jazyku, dokážou cukr i sůl daleko víc? Využijte je třeba v koupelně a vyzkoušejte „sladký“ peeling na tělo. Nebo si můžete vyrobit „slaný“ čistič na koberce.

Článek

Cukr a sůl jsou ingredience, bez nichž si většina z nás nedovede představit přípravu pokrmů. Už vás ale někdy napadlo, že mohou mít daleko širší využití? Zvládnou vyčistit skvrny z textilií, odstraní zahnědlé fleky od čaje a dokonce poslouží jako příjemný tělový peeling.

Rychlá pomoc při spálenině

Nevydrželi jste to a dali jste si lžíci horké polévky nebo omáčky? Možná jste si nepříjemně popálili jazyk. Bolest se velmi rychle zmírní, když rychle sáhnete do cukřenky a na podrážděné místo si nasypete špetku cukru.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Fleky na vypraném prádle bývají nepříjemným překvapenímFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Fleky z oblečení rázem zmizí

Asi už jste také vyzkoušeli různé speciální přípravky na skvrny. Jenže kolik z nich skutečně fungovalo? Většinou jsou na oblečení zvláště fleky od tuku a bílkovin vidět i po vyprání. Teď si však můžete sami vyrobit účinný čistič, který je odstraní hned napoprvé.

Smíchejte tři lžíce cukru krystal a 200 ml teplé vody. Vzniklou kašovitou hmotou natřete zašpiněná místa a nechte působit alespoň půl hodiny. Pak prádlo dejte do pračky a vyperte běžným způsobem. Uvidíte, že po skvrnách už nebude ani památky, protože zafunguje spojení vody s cukrem, které má schopnost vázat tuky a bílkoviny.

Vyčistí koberec nejen od vína

Právě o Vánocích se konají časté rodinné oslavy. A ty se většinou neobejdou bez skleničky vína. Co když ji ale někdo převrhne a na koberec se vylije červené víno? Zachovejte klid. Na červené víno, dokud se ještě nevsáklo, rychle nalijte trochu vína bílého. Naředíte tak sytě rudou barvu, ale zároveň nepoklesne obsah alkoholu, takže nedojde k vysrážení červeného barviva. Skvrnu vyčistěte houbičkou namočenou ve studené vodě. Pak na postižené místo nasypte pořádnou vrstvu soli. Nechte působit asi 10 minut a nakonec ji důkladně vyluxujte.

K vínu si však často rádi dáte i něco na zakousnutí, například slané brambůrky. Naštěstí mastné skvrny, které zůstanou na koberci od jídla, snadno odstraníte, když smícháte sůl s francovkou v poměru 1 : 4. Vzniklý roztok důkladně vetřete do mastného místa. Předtím však pro jistotu přípravek vyzkoušejte na kousku koberce, který není vidět (např. pod nábytkem). Při následném čištění respektujte přirozený sklon kobercových vláken.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Sůl se hodí i na odstranění skvrn na koberciFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Sůl pomůže s ovocem i vajíčky

A když už jsme u těch oslav, přece jen se podíváme na chvilku do kuchyně. Připravujete s předstihem ovocný salát na večírek a bojíte se, že vám zhnědne servírované ovoce? Pokud jste tam nakrájeli jablka a hrušky, buďte klidní. Udrží svou přirozenou barvu o dost déle, když je předem na okamžik namočíte do misky s mírně osolenou vodou.

Nakoupili jste velkou zásobu vajíček a teď si nejste si jistí, jestli se některé z nich nezkazilo? Poznáte to jednoduše, když v šálku s vodou rozmícháte dvě lžičky soli, a pak tam opatrně vajíčko vložíte. Čerstvé se ponoří, zatímco staré vejce bude plavat na hladině.

Před smažením nasypte na pánev sůl

Tato rada je teď víc než aktuální. Vždyť přiznejte si, kolikrát vás spálil prskající omastek, když jste smažili řízky nebo opékali slaninu? Když ale nezapomenete dát do prázdné pánve napřed špetku soli, příprava slavnostního menu bude bezbolestná. A navíc si ušetříte práci s mytím zacákaného sporáku.

Nádobí bude jako nové

V hrnečcích a konvicích občas zůstávají po čaji nebo kávě ošklivé hnědé skvrny či kroužky. Zbavíte se jich velmi snadno, když nasypete na houbičku sůl a budete hnědé místo třít krouživými pohyby.

Nepomohlo to? Tak zkuste smíchat se solí bílý (vinný) ocet v poměru 1 : 1 a čištění houbičkou zopakujte. Tentokrát už určitě pustí i ty nejzatvrzelejší fleky.

Na závěr recept pro krásu

Po vaření a úklidu si zasloužíte také relax. Vystačíte si při něm s cukrem a olivovým olejem. Krystaly cukru totiž působí jako abrazivní prostředek. Proč tedy tuto vlastnost nevyužít k výrobě tělového peelingu?

Smíchejte půl misky cukru krupice a půl misky panenského olivového oleje. Cukr se v oleji nerozpustí a vy získáte výživnou směs, s níž si můžete pěkně promasírovat pokožku. Pak se důkladně opláchněte a osušte. Uvidíte, že pokožka bude nádherně hebká.

Znáte nějaké další tipy na využití cukru a soli v domácnosti? Podělte se s námi!

Reklama

Související témata:

Načítám