Hlavní obsah

Mytí oken: Jaké zaručené fígle používaly babičky, aby si ulehčily práci?

Foto: Syda-Productions, shutterstock.com

Víte, proč stírat venkovní a vnitřní stranu oken jiným směrem?Foto: Syda-Productions, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi nadšence, kteří se s prvním pořádným slunečním dnem pustí do mytí oken? Pak se vám jistě budou hodit fígle okoukané od našich babiček. Byla by vyloženě škoda na ně zapomenout!

Článek

Jak umýt okna, aby vám to šlo opravdu rychle od ruky, ale výsledek přitom byl perfektní? Pokusili jsme se zapátrat v postupech, které dodržovaly naše babičky. Jsou totiž levné a účinné – a v situaci, kdy vám doma právě chybí speciální čistič skel nebo utěrka, jako když najdete...

Počkejte si na správné počasí

Ať byly babičky hospodyňky sebelepší, věděly, že na okna je zapotřebí to správné počasí. Moc zima ani moc vedro jim nesvědčí – stejně jako příliš slunce a prudký vítr, který mohl skla nejen rozbít, ale také rychle vysušovat čisticí roztok a nadělat čmouhy a duhové skvrny.

Ani výrobci moderních čisticích přípravků nedoporučují mýt okna v mrazech. „Při otevření oken za mrazivého počasí se sklo zamlží, přípravek na mytí oken by pak nemohl správně fungovat a nedošlo by k perfektnímu vyleštění. Nicméně, mytí a přeleštění vnitřních stran okenních skel je možné," říká Petr Bezányi, manažer Henkel.

Foto: _Africa_Studio, shutterstock.com

Zapomeňte na kbelíky, lepší je rozprašovačFoto: _Africa_Studio, shutterstock.com

První myjte rámy oken

Pokud jde přímo o okna, je potřeba nejdříve očistit rámy, pak vyčistit skla. Na rámy použijte ideálně přípravek s alkoholem, vyhněte se naopak těm na nádobí – ty byste museli smývat několikrát vodou, než byste je odstranili. A pokud by se vám do takové práce nechtělo a nechali tam saponát neomytý, můžete si být jisti, že budou rámy rychleji a víc zašpiněné, protože vrstvička saponátu vyloženě přitahuje a fixuje nečistoty. Na rámy použijte velmi jemný tekutý krémový čistič a houbičku s nepříliš abrazivní vrstvou.

Naše babičky si při mytí rámů vystačily s hadříkem namočeným do vody s přidáním octa. Ten totiž pomůže odstranit mastné skvrny, zažloutlá místa od cigaretového kouře i výfukových plynů ze silnice pod domem. Mírně zašpiněné rámy lze umýt jen hadrem namočeným do teplé vody.

Rizikový kbelík

Mytí oken hadrem, který si vypíráte v kbelíku s vodou, není dobrým řešením. „Jakmile použijete kbelík a hadr v něm mácháte, neubráníte se roztírání špíny,“ varuje Marie Zamazalová, školitelka z LidskáSíla. Proto si dejte čisticí roztok do rozprašovače, nastříkejte na okno a setřete do sucha a lesku. Od babiček se vyplatí okoukat to, že na rám používaly jiný hadřík než na skla – právě kvůli roztírání špíny.

Foto: sebra, shutterstock.com

Pokud vám dojde kupovaný čisticí prostředek na okna, můžete ho nahradit některým z domácíchFoto: sebra, shutterstock.com

Nespoléhejte jen na chemii

Na mytí skel si můžete vyrobit vlastní přípravek z vody a octa nebo soli – na litr vody stačí lžička soli nebo lžíce octa. Roztok nastříkejte, nechejte chvíli působit a pak setřete, stejně jako babičky, novinovým papírem nebo starými silonkami. A proč vlastně babičky milovaly novinový papír? Byl po ruce, nepouštěl chloupky, byl velmi dobře savý a nedělal na skle „kocoury“.

„Můžete použít i roztok vody a čistého alkoholu, třeba slivovice. Do půl litru vody dejte velkého panáka alkoholu. Roztok aplikujte rozprašovačem a vyleštěte do sucha mikrovláknem na lesklé povrchy,“ radí Marie Zamazalová.

Babské rady počítají i s náhradou čističů obyčejným březovým šamponem – ovšem pozor na to, abyste nepopadli šampon s kondicionérem nebo jiným moderním vylepšením, to by pak sklo vyleštit nešlo!

Zrušte jednosměrku

Víte, proč babičky dávaly pozor na to, aby leštily okna na jedné straně seshora dolů a druhou z pravé na levou stranu? Tahle vychytávka totiž způsobí, že snadno odhalíte, na které straně skla máte případně šmouhu a můžete ji otřít. V případě šroubovacích oken myjte nejprve vnější stranu, pak vnitřní.

Co pomáhá mýt okna vám? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám