Hlavní obsah

Nakopněte se jarními recepty plnými špenátu!

Foto: Mona Martinů

Přivolejte si jaro špenátovými pochoutkami!Foto: Mona Martinů

Reklama

I když se vědci při vyčíslování obsahu železa u špenátu sekli o desetinnou čárku, nijak zásadně mu to na zdraví prospěšnosti (natož chuti!) neubírá. Zkuste z něj barevné halušky, rizoto či sýrové placičky.

Článek

Zavání to infantilností, ale pokaždé, když se řekne špenát, si vybavím Pepka Námořníka a to, s jakou chutí do sebe vždycky obracel plechovky špenátu. Já sice dávám přednost čerstvé verzi, ale pocit, že do sebe v každém soustě dostávám hromadu zdravých látek, přetrvává.

Dneska jsem pro vás připravila hned 3 recepty, ve kterých hraje špenát hlavní roli: krémové rizoto s lososem (rybu ale můžete klidně vynechat nebo vyměnit třeba za krůtu), krásně barevné halušky a nakonec ovesné placičky se sýrem a quionoou. Vypadají nenápadně, ale byl to náš dnešní favorit!

Špenátové rizoto s lososem

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 3 stroužky česneku, hrnek rýže arborio, ¾ hrnku bílého vína, 2 hrnky vody nebo kvalitního vývaru, pepř, hrnek parmezánu, 250 g čerstvého nebo uzeného lososa, ½ citronu

Na pesto: 300 g čerstvého špenátu, hrst čerstvé bazalky, 1/2 citronu

Foto: Mona Martinů

Krémové rizoto s bazalkou a šťavnatým lososem dá špenátu hezky vyniknoutFoto: Mona Martinů

Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte změknout na rozpáleném oleji, osolte, přidejte nasekaný česnek a rýži a pořádně promíchejte. Zalejte vínem, nechte ho odpařit, přidejte vodu (a případně ještě osolte) nebo vývar a za občasného míchání povařte do změknutí.

Na závěr vmíchejte nastrouhaný parmezán, pesto z rozmixovaného špenátu, bazalky a citronu, čerstvě mletý pepř a na kousky pokrájeného lososa pokapaného trochou citronové šťávy. Nechte chvilku prohřát (abyste se nepřesušili lososa) a případně ještě dochuťte solí, citronovou šťávou a pepřem.

Tip: Nebojte se jídlo dozdobit jedlými květy. Dodají mu nejen barvu a vůni, ale i zajímavou chuť. Vhodnost té které rostliny k jídlu konzultuje se svým botanikem!

Špenátové halušky

Na 4 menší porce potřebujete: 125 g špenátu, ½ lžičky sušeného česneku, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl

K podávání: špek nebo slaninu, brynzu, smetanu, pepř

Foto: Mona Martinů

Jarní varianta halušek? Zelené špenátové se špetkou česneku!Foto: Mona Martinů

Postup: Špenát spařte vroucí vodou, pořádně vymačkejte (tekutinu zatím nevylévejte) a rozmixujte najemno. Jestli máte hodně výkonný mixér, klidně špenát mixujte zasyrova. Přidejte česnek, malou lžičku soli, mouku a vejce. Vypracujte těsto hustší než na palačinky (kdyby byla třeba, dořeďte ho odloženou tekutinou) a nechte alespoň 10 minut odstát.

Na tvorbu noků pak použijte buď síto na halušky, nebo těsto odkrajujte nožem z prkénka přímo do vroucí osolené vody. Halušky vařte jen do momentu, kdy vyplují na povrch. Podávejte s vypraženou slaninou, brynzou zředěnou trochou smetany a čerstvě mletým pepřem.

Tip: Pokud si nejste jisti konzistencí těsta, uvařte nejdřív jeden noček na zkoušku. Kdyby se rozvařil, přidejte ještě trochu mouky.

Špenátové karbanátky se sýrem a quinoou

Na asi 14 placek potřebujete: 250 quinoy (já dala černou), 200 g baby špenátu, 3 vejce, 100 g jemných ovesných vloček, 4 stroužky česneku, 250 g sýru feta, sůl, pepř, řepkový nebo pokrutinový olivový olej na smažení

Foto: Mona Martinů

Placičky jsou plné zdravých surovin, ale na chuti jim to nijak neubírá. Na povrchu křupou a uvnitř jsou díky sýru a špenátu krásně vláčnéFoto: Mona Martinů

Postup: Quinou pořádně propláchněte a uvařte ve 400 ml osolené vody, až se semínkům začnou objevovat „klíčky“. Mezitím spařte vroucí vodou špenát, vymačkejte a nechte trochu vychladnout. Poté ho smíchejte s vajíčky, vločkami, nasekaným česnekem, nadrobeným sýrem a quinoou.

Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a nechte alespoň hodinu (ale klidně i do druhého dne) odstát – placičky pak budou mnohem lépe držet. Z hmoty pak vytvarujte asi 14 placiček (odkládejte je na pečicí papír) které smažte z obou stran dozlatova. Výborné jsou jako vegetariánské burgery i k salátu či šťouchaným bramborům namísto klasických karbanátků.

Máte na jaře větší chuť na zeleninu, nebo se vás změna počasí v jídle nijak nedotýká?

Reklama

Načítám