Hlavní obsah

Náladový chlap! Jak tohle peklo přežít?

Foto: Profimedia

Život s náladovým mužem není vůbec jednoduchýFoto: Profimedia

Reklama

Je hodný, zodpovědný, věrný, ale také náladový. Jde spát a nemůže se dočkat výletu, který je čeká, ráno se ale probudí a veškeré plány ruší. Nemá prostě chuť. Jak přežít s nevyzpytaleným partnerem?

Článek

Podle Martininých (30) kamarádek je Petr (35) ideální partner. Je atraktivní, má dobrou práci, umí být zábavný, je inteligentní, nelítá po barech ani za ženskými. „Jenže málokdo ví, jak pekelně náladový umí být. Když vstane a nemá svůj den, všechno je jinak. Veškeré plány se ruší,“ říká Martina, která si pak všude možně vymýšlí důvody, proč Petr nepřišel na rodinnou oslavu nebo proč nedorazili na večírek s kamarády.

„Je mi tak trapné říct, že se mu prostě nechtělo, že lžu o nečekaném návalu práce, chřipkách a podobně. Mám ho moc ráda, ale je šílené, že nikdy nevím, kdy to na něj zase přijde a naše plány na cokoli budou pryč,“ vysvětluje Martina.

Jak se tohle dá přežít? A může se její partner změnit?

Foto: Profimedia

Nejdůležitější je nepřistupovat na jeho hru, tedy nepodřizovat svůj život jeho náladámFoto: Profimedia

Proč

Zásadní samozřejmě je, proč je její přítel takhle náladový. Někdy jde o krátkodobý problém, období, kdy mají muži výkyvy v náladách, ale po nějakém čase to samo přejde. Bývá to reakce na nával stresu, třeba pracovní obtíže, neshody se šéfem a podobně.

Pokud jde ale o dlouhodobý (nebo jako v případě Petra permanentní) stav, nejčastější jsou dvě příčiny:

  • Návyk z dětství– Náladovost mohla vzniknout už v dětském věku jako hra o moc či pozornost. „Pokud malý chlapec nemá dostatečnou pozornost matky, naučí se skrze změnu nálad vychytat její citlivé místo a dostat ji tam, kam chce. A tento mechanismus si pak přenáší i do dospělosti,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková.
  • Nespokojenost– Náladu velmi často ovlivňuje vaše podvědomí. To srovnává stav, ve kterém se nacházíte, s tím, jaký je váš ideál, dokonalá představa. A pokud je rozdíl veliký, projeví se to na vaší náladě. „Výkyvy nálad, které dotyčný neumí ovládnout, mohou být projevem vnitřní nespokojenosti či frustrace. Náladový muž velmi často dělá práci, která ho nenaplňuje, žije život, který není podle jeho představ,“ říká Kateřina Matláková.
Foto: Profimedia

Náladovost často způsobuje vnitřní nespokojenost. Zkuste si s partnerem promluvit a zjistit, co ho trápíFoto: Profimedia

Takhle ne

Pokud s takovým mužem žijete, musíte se v podstatě smířit s tím, že jeho náladovost bude do vašich plánů zasahovat. Rozhodně ale není řešením hrát jeho hru. Nechce se mu na večírek? Jděte samy!

A žádné vymyšlené omluvy, buďte upřímné. Prostě řekněte, že se probudil se špatnou náladou a odmítl kamkoli jet. Nezatěžujte se ještě víc tím, že jste kvůli partnerovi v roli lhářky. Cestou není ani snaha partnera přemluvit. Zapomeňte na věty typu: „Pojď, nakonec se ti to bude líbit“. To je totiž někdy přesně to, co chce.

Tohle pomáhá

Jistou šanci slibuje upřímný rozhovor s partnerem, a to ve chvíli, kdy má zrovna dobrou náladu. Je potřeba mu v klidu vysvětlit, jak moc vás jeho výkyvy zraňují a trápí. A na oplátku možná vy zase zjistíte, co trápí jeho, proč to takhle má.

Obecně pak náladoví lidé nemají moc v oblibě nečekané věci. „Proto se snažte co možná nejvíc vyvarovat zběsilých a chaotických akcí, začleňte do svého života jistý klid a řád,“ upřesňuje koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy.

Od věci ani není trochu zvolnit, možná některé z aktivit ubrat, dopřát partnerovi trochu více prostoru. A hýbat se! „Pomáhá i fyzická aktivita, kde se má člověk možnost vybít, ale i aktivity spojené s dechovým cvičením, přírodou a jemným pohybem. Třeba jóga, procházky, meditace nebo sex,“ dodává Barbora Sedláková.

Znáte někoho, kdo je takto náladový?

Reklama

Související témata:

Načítám