Hlavní obsah

Národní poklad: Co všechno umí lipový květ?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zítra propuknou po celé zemi oslavy stého výročí založení Československé republiky. Na každém kroku tak budou k vidění tradiční symboly českého státu. Jedním z nich je i národní strom – lípa srdčitá. Sice není oficiálně zakotvená v ústavě, ale pro své účinky na zdraví by si to určitě zasloužila. Co všechno umí?

Článek

Lípa srdčitá je trošku zapomenutým pokladem českých zemí. Její účinky se hodí zejména s příchodem chladnějšího počasí. Lipové květy jsou totiž skvělým přírodním lékem proti nachlazení. Ale tím výčet benefitů ani zdaleka nekončí.

Zázračné květy

Plno zdravotních plusů má jak lípa srdčitá, tak ta s přívlastkem velkolistá. Hlavní částí lípy s mnohostranným využitím jsou její květy. Jejich sběr už sice nestihnete, protože se provádí od konce května do konce června, ale již nasušené snadno seženete v obchodech s čaji nebo v lékárnách. Nejčastěji se z nich připravuje čaj. Lžička lipových květů se zalije asi 200 ml vroucí vody a během dne dvakrát až třikrát popíjí, při obtížích i jako prevence.

Nápoj má příjemnou nasládlou chuť, takže se nemusíte bát, že by vám nechutnal. Zdraví prospívají zejména obsažené silice, flavonoidy, slizy, organické kyseliny, třísloviny nebo fytosteroly. A jak přesně?

Čajem proti horečce i špatnému trávení 

„Užívání lípy je vhodné při infekčních nemocech a horečnatých stavech, kdy je žádoucí potná kúra, tedy při rýmě, kašli nebo zánětu průdušek. Má totiž velmi dobrý potopudný účinek, působí protizánětlivě a rozpouští hleny,“ vyjmenovává výhody bylinkářka Klára Kantová. Ještě lepšího výsledku při kurýrování dosáhnete, pokud při přípravě čaje dáte do hrnečku kromě lípy také lžičku černého bezu. I tato bylinka významně pomáhá s nachlazením. 

Lipový čaj je dále pohlazením pro vaše trávení. Reguluje tvorbu žluči a žaludečních šťáv a ulevuje trávicímu traktu od křečí. Lidem, kteří mají problémy s trávením, například v podobě nadýmání, může hrneček až dva čaje denně dost ulevit. Kromě stimulace tvorby potu působí lípa i močopudně a pomáhá vyplavit škodlivé látky z těla. Proto se doporučuje zařadit i jako podpůrná léčba při onemocnění močových cest a ledvin.

Éterické oleje z lípy se také dají inhalovat, což je velmi účinná procedura při onemocnění dýchacích cest. Do hrnce s horkou vodou dejte tři až pět kapek oleje a s hlavou pod ručníkem několik minut vdechujte, opakujte asi dvakrát denně.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Lipový čaj je dobrý na snížení horečky, zvlášť když do něj přidáte ještě lžičku čaje z černého bezuFoto: baranq, Shutterstock.com

Na vlasy, pleť i do koupele

Lípa je  vhodná nejen k vnitřnímu, ale také k zevnímu použití. Z květu se připravuje například ozdravný přeliv pro vlasy, který jim dodá pružnost a lesk. „Pro krásu a vitalitu vašich vlasů si můžete uvařit odvar z hrsti sušených nebo dvou hrstí čerstvých lipových květů a jednoho litru vody. Byliny nechte zhruba půl hodiny louhovat, poté přeceďte a vlažným výluhem vlasy po umytí opláchněte. Můžete si přitom jemně masírovat pokožku hlavy. Vlasy se vám odmění leskem a nebudou se tolik mastit,“ slibuje bylinkářka Martina Žákovská. Pro co nejlepší výsledky tuto proceduru opakujte alespoň jednou týdně. Další účinky bylin najdete zde.

Foto: almaje, Shutterstock.com

Z lipového květu si připravte přeliv na vlasy, dodá jim lesk. Nebo si ho vylouhujte, ponořte do něj gázu a tu si pak dejte na obličej místo osvěžující maskyFoto: almaje, Shutterstock.com

Pružnost a lepší vzhled dodá odvar také pleti. Stačí ho připravit z menšího množství surovin, postačí jedna lžička květu na 150 ml vody. Do tekutiny namočte kapesník a patnáct minut ho nechte působit na obličeji. Opět se vyplatí provádět alespoň jednou týdně.

Lípa má také mírně uvolňující účinky. Přidáním pár hrstí do vany si připravíte skvělou relaxační koupel, která vás zaručeně uklidní. Šálek čaje před spaním zase pomůže s usínáním.

Už jste někdy vyzkoušeli lipový čaj? A pomohl vám?

Reklama

Související témata:
Lípa

Načítám